Партнер рубрики Події

Пам’ятник Ляйнбергу у Тернополі хоче будувати вся Україна

Пам’ятник Ляйнбергу у Тернополі хоче будувати вся Україна
Ініціативу тризубівців із побудови пам’ятника "Жидівському пробойовому куреню" підтримали в усій Україні.

До ініціативної групи зі створення оргкомітету з питання встановлення у Тернополі пам’ятника Соломону Ляйнбергу ввійшли науковці, представники духовенства, громадсько-політичні діячі, підприємці з Тернополя, Києва, Львова, Одеси, Кам’янського (окупаційна назва Дніпродзержинськ), Дрогобича, Чернівців.

Уже створили й оргкомітет з питання встановлення пам’ятника поручнику УГА (див. унизу – прим. ред.). Місце для встановлення пам’ятника Соломону Ляйнбергу, як повідомляють у прес-службі "Тризубу", ініціатори бачать в історичній частині Тернополя, а саме: на майданчику, що на розі бульвару Шевченка та вулиці кн. Острозького. Нині там поряд розташовані Тернопільська обласна філармонія (колишній будинок "Міщанського братства") та будівля Тернопільської райлікарні (колишня "жидівська лічниця").


Склад оргкомітету зі встановлення у Тернополі пам’ятника поручнику УГА Соломону Ляйнбергу:
Голова - Іван Сута, член ВО "Тризуб" ім. С. Бандери, громадсько-політичний діяч, художник, член НСЖУ, м. Тернопіль. Телефон: 096-951-70-08.

Заступник з наукових питань:
Олег Баган, Голова Науково-ідеологічного центру (НІЦ) ім. Д.Донцова, кандидат філологічних наук, публіцист, доцент Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка, м. Дрогобич. Телефон: 097-143-10-12.

Відео дня
>Заступник з організаційних питань:
Петро Шимків, Голова правління Тернопільського обласного об’єднання «Просвіта», громадсько-політичний діяч, м. Тернопіль. Телефон: 096-668-88-17.

Члени оргкомітету:
Дмитро Ярош, автор ідеї по встановленню пам’ятника, Провідник ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, український громадський і політичний діяч, м. Кам’янське (Січеславщина).

Богдан Червак, Голова ОУН, український громадський і політичний діяч, м. Київ.

Петро Іванишин, доктор філологічних наук, публіцист, секретар Науково- ідеологічного Центру ім. Д.Донцова, професор Дрогобицького державного педагогічного університету, м. Дрогобич.

о. Іван Гаваньо, священик УГКЦ , член Українського богословського наукового товариства, м. Дрогобич.

Микола Посівнич, кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник, Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича, м. Львів.

Олександр Музичко, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України ОНУ ім. І. Мечникова, голова Одеського осередку Науково-ідеологічного центру ім. Д. Донцова, м. Одеса.

Василь Турецький, Голова Тернопільської обласної організації УНР, громадсько-політичний діяч, юрист, м. Тернопіль.

Богдан Мельничук, письменник, драматург, краєзнавець, член НСЖУ, НСПУ, НТШ, м. Тернопіль.

Віктор Уніят, Голова Асоціації краєзнавців і енциклопедистів Тернопільщини, історик, м. Тернопіль.

Євген Філь, член ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, громадсько-політичний діяч, юрист, підприємець, м. Тернопіль.

Ігор Іванченко, член ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, громадсько-політичний діяч, історик, м. Кам’янське (Січеславщина).

Андрій Велюра, скульптор-художник, громадський діяч, м. Київ.
о. Сергій Окунєв, капелан ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, священик УПЦ КП, настоятель парафії св. Кирила і Мефодія м. Кам’янське, краєзнавець.

Ярослав Логінський, член НСХУ, старший викладач кафедри рисунку Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва та дизайну ім. М. Бойчука, м. Київ.

Юрій Ковальков, консультант Тернопільської обласної ради, м. Тернопіль.
Віктор Сердулець, член ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, публіцист, краєзнавець, громадський діяч, м. Чернівці.

Володимир Бірчак, історик, завідувач Історико-меморіального музею політичних в’язнів, архівознавець, м. Тернопіль.

Микола Хлинов, член ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, громадський діяч, м. Львів.

Свою згоду працювати в оргкомітеті консультантами висловили також інші вчені, митці, працівники музеїв, архівів, бібліотек та представники громадських і політичних організацій України.


До речі
Під час Першої світової війни 1914-1918 рр. Соломон Ляйнберг був поручником 15-го піхотного полку австрійської армії, а після проголошення ЗУНР - командир єврейської міліції в Тернополі.

У червні 1919 р. Ляйнберга призначили командиром Жидівського куреня УГА. Він відзначився у боях з поляками.

Після розгрому Української Галицької Армії частина бійців, серед яких був і Соломон Ляйнберг, повернулися в Галичину, яка на той час була вже під Польщею. У Тернополі його замордували у місцевій в'язниці (за іншими даними — в таборі для інтернованих військовополонених Української Галицької Армії) в 1920 році.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    kTqqFz , [url=http://qnecmxvzyzko.com/]qnecmxvzyzko[/url], [link=http://sqvymijsbxdl.com/]sqvymijsbxdl[/link], http://tlgpkakygaef.com/
  • Anonymous

    rgHnaI jvytffakqowz
  • Anonymous

    jHEi9b , [url=http://cxsgansuxxzm.com/]cxsgansuxxzm[/url], [link=http://mjcrbkixrenb.com/]mjcrbkixrenb[/link], http://chdyezpuljao.com/
  • Anonymous

    XpLmcv swcpuieilhsr
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up