У Вінниці розкажуть як втілювати реформи та при цьому не забувати про людей з інвалідністю

У Вінниці розкажуть як втілювати реформи та при цьому не забувати про людей з інвалідністю
Як воно живеться людям на інвалідних візках, з проблемами зі слухом та незрячим? Вінничани зможуть відчути це на собі у п’ятницю 25 вересня. На головній площі Вінниці бажаючим запропонують пересісти на візок, порозмовляти мовою жестів та подивиться кіно закритими очима. Також проведуть виставку фото пандусів, на які без матюків неможливо й глянути, а не те щоб виїхати.

З 24 по 26 вересня у Вінниці пройде форум «Включення людей з інвалідністю у процеси реформи».

- Я б хотіла, щоб ми подивились на доступність з позитивної  точки зору. Коли людям показуєш, що доступність  потрібна не тільки для людей з інвалідністю, але й для дітей, для людей похилого віку, для матерів з дітьми на візках, можна сподіватись на розуміння. Ми заохочуємо тих, хто робить доступну Вінницю та Вінниччину для всіх людей, - розказує керівник ГО «Гармонія» Раїса Панасюк, яка є однією з організаторів форуму. - Ми хочемо показати людям, що доступність – це корисно, і головне, прибутково, хоча і  не дуже дорого.

В п’ятницю, 25 вересня, з 10 до 17 години запрошують всіх бажаючих на площу Незалежності перед вінницькою мерією на День доступності. Люди з інвалідністю подякують доступним публічним закладам та нададуть рекомендації закладам, які ще не доступні для всіх людей.

Відео дня

З 10 ранку служби перевезення людей з інвалідністю з Вінниці, Хмільника та Іллінців поділяться своїм досвідом, як працює служба перевезення в них на місцях та продемонструють свої автобуси з підйомниками для людей з інвалідністю. Також виставлять й низькополі малогабаритні автобуси, які можна було б запускати по маршрутам в райони. Крім того людям покажуть різні підйомники для автівок та будинків.

Під час форуму бажаючим запропонують пересісти на візок чи за допомогою абетки жестів щось сказати. Для них підготують майстер-клас переміщення на інвалідному візку та жестової мови.  А ще, хто захоче відчути, як живуть незрячі люди, зможуть переглянути кіно з закритими очима. Їм підготують кінотеатр з тефлоперекладом.

В різних куточках можна буде знайти щось цікаве. Наприклад фотографії, які надіслали люди на фото-проект «Полюємо на пандуси» чи елементи гри для дітей з інвалідністю на дитячому інклюзивному майданчику. Міжнародні та українські експерти розкажуть про кращі зразки створення доступного середовища на Вуличному Університеті. Також під час форуму можна буде побачити зразки облаштування доступності вбиралень та дізнатись про організації людей з інвалідністю. Необхідну інформацію про свою діяльність організації виставлять на кубах на площадці «Діймо разом».

Майстри з інвалідністю влаштують ярмарок виробів ручної роботи. Тут можна буде купити і віночок для дівчинки, і в’язану іграшку, і вишиванку, і прикраси для волосся на свій смак.

А на завершення гостям запропонують каву, розрахуватись за яку можна буде малюнком на тему про доступність.

24 та 26 вересня в рамках форуму відбудуться «Школа аудитора доступності» та панельна дискусія «Доступність в реформах».

У форумі приймуть участь активна молодь з інвалідністю Вінниці та області, координатори обласної акції «Відповідальність починається з мене», представники влади, бізнесмени та перевізники.

Організаторами є вінницька громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія», ГО «Розвиток. Розвиток». Форум відбудеться за підтримки вінницької мерії та ОДА, МБФ «Відродження» та БФ «Подільська громада».


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Навіть не уявляю як люди на візках пересуваються, наприклад коли потрібно поїхати у лікарню, а трамваї та тролейбуси для цього не облаштовані. Завжди потрібна допомога інших.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up