«Вінницькі вовчиці» вийшли в лідери першого жіночого чемпіонату України з прапор-футболу

«Вінницькі вовчиці» вийшли в лідери першого жіночого чемпіонату України з прапор-футболу
«Вінницькі вовчиці» грають з «Київськими бандитками». Тачдаун заносить Катерина Щерба
Американський футбол останнім часом набирає обертів в Україні. Але тепер в нього грають не лише кремезні чоловіки, але й спортивні представниці прекрасної статі. Минулого року в Україні були створені перші жіночі команди з прапор-футболу (безконтактної версії американського футболу) – «Вінницькі вовчиці» і «Київські бульдоги». Спочатку вони провели дві товариські гри, де обмінялися перемогами. Причому першу з них здобули наші землячки. А сьогодні, 24 травня, розпочався перший жіночий чемпіонат України.

Зоопарк: «Бульдоги», «Лисиці» і «Вовчиці»

Стартовий тур пройшов у Вінниці, на хокейному стадіоні Центрального парку культури і відпочинку. Нашим «Вовчицям» протистояли столичні клуби «Бандитки» і «Бульдоги». Тур пропускав четвертий учасник чемпіонату України – «Мелітопольські лисиці» (Запорізька область). В останній момент відмовилася стартувати команда з Донецька «Блек-мамба», яка збиралася приймати гостей на нейтральному полі.

– Чемпіонат започаткувала Федерація американського футболу України. З часом він розширятиметься. Чекатимемо на участь клубу з Донецька; планується створення команд у Львові і Одесі, – розповіла капітан і тренер «Вінницьких вовчиць» Катерина Тетерук.

Відео дня

Змагалися на пів-майданчика. Матчі складалися з двох 20-хвилинних таймів. У кожній команді – по п'ять виконавців. Також в гру постійно вступали численні запасні. Щоб «завести» спортсменок і надихнути їх на видовищну гру, поєдинки супроводжувалися ритмічною музикою. Розібратися в перебігу подій на полі допомагав коментатор, який детально розбирав кожен епізод і по-дружньому хвалив учасниць за технічне виконання ігрових елементів.    

Налаштовані тільки перемагати

В першому матчі зустрілися гості зі столиці. Поєдинок пройшов у приблизно рівній грі. І завершився перемогою «Київських бульдогів» над землячками -«Бандитками» з рахунком 40:38.

В другому матчі «Бандитки», виснажені попереднім матчем на палючому сонці, зустрічалися з вінничанками. Господарки поля не залишили шансів столичним майстриням – 56:6.

Завершальний поєдинок туру був значно конкурентнішим. У ньому «Вінницькі вовчиці» вирвали перемогу над «Бульдогами» – 41:25. Таким чином наша команда вийшла в одноосібні лідери чемпіонату України. Другий тур у Києві пройде сьомого червня – там змагатимуться «Бандитки», «Лисиці» і «Вовчиці». Завершальні тури заплановані на 21 червня (в Києві) і 12 липня (в Мелітополі).  

За словами Катерини Тетерук, «Вовчиці» налаштовані тільки перемагати, для цього вони багато тренуються.       

Засновники жіночого прапор-футболу

Команда «Київські бульдоги» першою в країні почала культивувати прапор-футбол.

– Серед наших небезпечних конкурентів у чемпіонаті відзначу «Вінницьких вовчиць», в складі яких є кілька дуже сильних футболісток. Вінничанки – молоді, сильні та швидкі, – розповіла гравець команди «Київські бульдоги» Аліна Телюк.

За словами Аліни Телюк, в Україні поки немає жіночої національної збірної з прапор-футболу. Але цей вид спорту досить розвинений в сусідніх країнах.

– Наприклад, в Росії є дві ліги з прапор-футболу – Уральська і Московська. В Фінляндії жінки-аматорки грають в прапор-футбол, а професіоналки – в контактний американський футбол, як і чоловіки. Існує Європейська федерація прапор-футболу, до якої входять федерації Польщі, Угорщини і деяких інших країн, – повідомила Аліна Телюк.    

Тренування разом з чоловіками 

Команда «Вінницькі вовчиці» існує вже рік. Вона була заснована за ініціативою чоловічого клубу «Вінницькі вовки», який постійно виступає в чемпіонаті України. В її складі – студентки і працюючі дівчата, школярок немає.

– Почати займатися прапор-футболом можна в будь-якому віці. І чим раніше, тим краще. На жаль, поки жодної підтримки з боку місцевої влади чи спонсорів «вовчиць» немає. Всі витрати – з власної кишені дівчат, – поскаржилася менеджер і гравець «Вінницьких вовчиць» Оксана Флоря. 

Найстарша «вовчиця» – 25-річна Вікторія Ільченко – не раз змагалася з хлопцями і чоловіками.

– Це було під час тренувань. Чоловіки-новачки спочатку практикуються  з нами в «прапор-футболі», щоб опанувати технічні елементи, – відкрила секрет Вікторія Ільченко. – В команді я майже з самого початку її заснування. Хоча я важу лише 46 кг, виконую певні функції на полі. Свої завдання мають і більш потужні, і швидкісні гравці.

Гравець команди «Вінницькі вовчиці» Ольга Завірюха раніше не займалася жодним видом спорту, лише тренувалася в спортзалі.

– Торік я побачила «вовчиць» під часу оздоровчого забігу і вирішила спробувати свої сили. Відвідую тренування з американського футболу 3 – 4 рази на тиждень, а в разі поганої погоди займаємося в залі, – сказала Ольга Завірюха. 

Довідка RIA

Прапор-футбол – різновид американського футболу, де заборонені жорсткі контакти і грають без традиційного захисту. Замість цього на поясі кріпляться два прапорці. В американському футболі для того, щоб зупинити гравця з м’ячем, використовується жорсткий контакт, а у прапор-футболі достатньо зірвати нападника прапорець. Силові зіткнення – випадкові, а для захисту спортсменки використовують капи. 

Шість очок зараховуються за занесення м’яча в залікову зону – «тачдаун».  Після цього команда може отримати ще 1 – 2 очки за «реалізацію». 

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    классные попки))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up