На Замості обговорили три варіанти розвитку парку «Хімік»

На Замості обговорили три варіанти розвитку парку «Хімік»
  • У парку «Хімік» знову обговорюють його подальший розвиток. Урбаністи з «Інституту розвитку міст» представили три ймовірних варіанти — тиха зелена зона, дитячий парк та парк розваг. Що буде в «Хіміку» і яку думку про це висловили місцеві жителі?

У неділю, 22 квітня, знову зібралися на обговорення про майбутнє «Хіміку». Жителям мікрорайону представили три варіанти розвитку парку, які відрізнялися кількістю ігрових майданчиків, зелені та простотою реалізації. Чим більше усіляких розваг — тим менше залишається озеленення та більше ресурсів доведеться витратити на створення нового парку.

На зустрічі люди висловили невдоволення тим, що влада не враховує думку громади, яка останніх три роки вимагає благоустрій парку. Люди сподіваються, що ці обговорення нарешті запустять відродження «Хіміку».

Відео дня

Крім того, якщо ви бажаєте висловити свою думку про те, як відродити парк, то обговорення сьогодні ще будуть — з 17:00 до 19:00.

За церкву 2% опитуваних

Керівниця «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко сказала, що фахівці інституту врахували думки мешканців на зустрічі, яка була у парку, 10 квітня.
-Сьогодні розкажемо, які сценарії розвитку парку можуть бути. Плануємо разом з вами та всіма зацікавленими сторонами ухвалити цей варіант і представити його депутатській комісії. Коли ухвалять - почнемо розробляти концепцію. Маємо встигнути з цим до осені, щоб парк почали оновлювати наступного року, — сказала Дяченко.

Працівниці центру представили на широкий загал результати минулих обговорень.

Що має бути в «Хіміку»:

62,6% людей проголосували за дитячі майданчики; 51,5% — за місця для відпочинку та лавочки; 29,3 — спортивний майданчик, 15% — велодоріжка; 11% — паркан, 5,1% — молоді насадження. Крім того, 2% виступили за будівництво храму УПЦ КП.

Чого немає бути у «Хіміку»:

58,1% опитуваних виступили проти будівництва церкви, а ще 38,7% — взагалі проти будь-якої нової забудови. 17% бажають, щоб у «Хіміку» не було безладу, пустиря та бруду. Ще 10,8% опитуваних — проти капличок, 4,3% — проти хрестів. Усього взяли участь в опитуванні 100 осіб.

«Чернетки» плану відродження «Хіміку»

На основі цього дослідження група експертів, 11 квітня, сформувала три варіанти розвитку парку «Хімік». Як зазначила Аліна Дяченко, ці сценарії є лише «нарисами», «чернетками», які будуть змінюватися.

— Ваша думка нам потрібна, щоб зрозуміти в якому шляху потрібно рухатися далі.

Отже, урбаністи пропонують такі варіанти розвитку парку.

«Природній»

Тихій спокійний парк для прогулянок та відпочинку із акцентом на розвиток озеленення територій. У ньому буде нове освітлення, лави, туалет, урни, контейнери з пакетами для прибирання за собаками, відновлення дитячих майданчиків та спортивних площадок без збільшення їх площі

«Активний»

Парк для активного відпочинку з дітьми та занять спортом, основна увага приділяється облаштуванню дитячих майданчиків та спортивних зон. У парку буде: все те ж саме, що у першому випадку, а дитячі майданчики розширять — зроблять багатофункціональні майданчики для дітей віком до 5 років, для школярів, спортмайданчик з тренажерами.

«Багатофункціональний»

Парк з окремими зонами для дітей різного віку, зонами для занять спортом, розважальними та іншими об’єктами. У ньому має бути все, що перелічено у перших двох сценаріях і плюс: поле для гри у футбол/волейбол/теніс/бадмінтон тощо; мотузковий парк, майданчик для тренування собак, зона для настільних ігор тощо.

Варто зазначити, що чим більше об’єктів буде в парку — тим менше зеленої зони залишається. Також, парк з багатьма розвагами потребує найбільше ресурсу — як фінансів, так і часу на їх впровадження, про що казали урбаністи.

 

Цей парк — обличчя міста

Будівництво церкви у сценаріях не було, про що підмітила тільки одна людина з сотні присутніх. Так, у відкриту, ніхто з присутніх не казав, що є потреба побудувати храм православної церкви чи іншої релігії на території «Хіміку».

Далі людям пропонували заповнити нотатки з поясненнями чому вони «За» або «Проти» того чи іншого варіанту розвитку. Та вкинути у скриньку — після всі голоси порахують. Як пояснювали урбаністи, це потрібно для розуміння про громадську думку місцевих жителів.

— Надалі ми запитаємо й інші зацікавлені сторони — працівників спорткомплексу, міську раду, представників релігійної громади, працівників офісів, що знаходяться у колишньому будинку культури поряд з парку. Це треба аби охопити всі думки та сформувати план розвитку парку Хімік, — пояснила керівниця КП «Інститут розвитку міст» Аліна Дяченко.

Хоча без конфузів не обійшлося: чи то жартома, чи дійсно всерйоз один з чоловіків пропонував створити «релігійний квартал» на Стрілецькій (колишній Червноармійській - авт.)

— Можна розташувати його поблизу військового гарнізону. Поставити там храми Київського, Московського патріархатів, мечеті, католицькі костели. Так, помолився, замилував гріхи та пішов одразу Вітчизну захищати. Ну добра ж ідея?

Ще люди запитували чи враховували думку тих опитувань, які проводилася останні три роки. Дяченко відповіла, що вони вивчають громадську думку станом на 2018-й.
— Буде сумно, якщо це знову залишиться на папері. Ми хочемо, щоб був позитивний результат та нарешті, щоб щось почалося робити, — казала їй у відповідь жінка.

— Якщо це знову затягнеться на 1-10 років, то це лише викличе підвищення недовіри міській владі, — висловив ще одне твердження присутній чоловік. — А цей парк ще й обличчя міста. Бо в місцеву спортшколу приїжджають команди з інших країн. Тому потрібно всебічно вивчити думку всіх сторін.


 

Ближче до 14:00 урбаністи побачили, що людей на зустріч прийшло дуже мало. Тому вирішили перенести обговорення на п’яту вечора. Тому, якщо бажаєте долучитися, то ще маєте час.

Читайте також:

«Хай живе Хімік!». Що хочуть зробити з парком жителі Замостя

Церкві не передали парк «Хімік». І що тепер там буде?

Парк «Хімік» має бути з церквою чи без? Що на це кажуть жителі Замостя

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Дід

    Вже захрамили все місто.
  • Валентин Колесник

    Які ще варіанти.Парк це парк для людей-дітей та пенсіонерів в основному.На замості зон відпочинку дуже мало.
  • Жора

    Раньше  бандит Чумак при Яныке наезжал на бизнесменов, с  предложением крышевания их бизнеса,Потом стал типа после майдауна руководить уна-унсо и правым сектором , Хотя не понять где правый сектор а где уна-унсо. Теперь уже хочет стать ПОПОм и батюшкой и построить себе церковь НА ХИМИКЕ . Ну это и понятно  деньги на финансирование пойдут из США. Сейчас с другим бандитом по кличке Ниндзя делает скандалы вокруг земли а  селе Агро. Чувак нигде не работает, только  делает шум.... Ну и есть крыша у него это братья Ткачуки)))))





    зы. Когда КРИМИНАЛ становиться  властью  и бандиты в одном деле с криминальной властью.... это  называется бандитская ,криминальная страна.....

    Вообщем бандиты скинули бандита Яныка и не могут нажраться баблом......

    Next reply Жора

    Жорик, взагалі то я тут зовсім нейтральний, але Сергія Чумака я пам'ятаю в УНА УНСО ще в 1987 році, і це було на Пушкіна, а про американські гроші тоді знали тільки з газет. 1$ коштував 90 радянських копійок.

    Жора reply Next

    На Пушкина чуть ниже  исполкома , знаю там в одном доме на втором этаже сидели чуваки Уна -Унсо.  Может и Чумак там был не видел, я говорю про факты наезда на бизнес, про то как людей  избивали в лесу требуя денег.И что ? Избили  человека . покалечили, потом чел умер.никто и не заявляет (тогда была милиция)



    зы. Ну и братья его друзья..... Одна тема, одно дело))))))

    Next reply Жора

    Я НІКОГО не захищаю, але за побитих, покалічених і тих хто помре, навіть міліція давала багато. Раз Чумак на свободі, то виходить ти просто на нього зводиш  не обгрунтований наклеп, а це не по чоловічому

    З.А.Глядач reply Жора

    Пушкіна,11. Кімната на 2 поверсі,ліворуч перші двері.
  • Сергій Поліщук

    А що, элітного житла хіба там не буде?

    Вінничанин reply Сергій Поліщук

    елітні бички. житло елітарне.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up