Якою платіжною карткою краще користуватись в Європі, аби не переплатити

Якою платіжною карткою краще користуватись в Європі, аби не переплатити
  • Аби не витрачати зайвих коштів за кордоном, краще визначитися перед подорожжю, якою карткою там користуватися
  • I чому треба розраховуватися в країнах Європи тією валютою, яка там у ходу

Перш ніж майнути за безвізовий виднокрай, треба визначитися із купою організаційних питань. Тобто, зі страхуванням: якщо раптом занедужати на чужині, не кожен український гаманець потягне закордонне лікування. Або от нюанси із платіжною карткою: найчастіше та, що лежить у вас в гаманці, може бути використана і у Європі.

Але найкраще буде, якщо валюта, що на ній зберігатиметься, буде ходовою у тій країні, куди ви збираєтеся. Бо товар, куплений з гривневою карткою, коштуватиме подекуди у рази дорожче. Про це розповів RIA Олександр Цісар.

— Коли я виїжджав до Польщі з українською накопичувальною карткою, зайшов до магазину купити йогурт. Він там коштує один злотий і 30 грошів, але мені обійшовся значно дорожче. Бо там були встановлені термінали від польського «Кредобанку», а у мене — ПриватБанк. Тож за переказ окремо знялися кошти, — розповів він.

Відео дня
blockquote>

Чому переплатив?

Олександр переплатив через так звану подвійну конвертацію. Пояснимо на прикладі, як це відбувається. Припустимо, ви купуєте персиковий йогурт у Польщі за гривневою карткою. Для того, щоб оплата пройшла правильно, злоті під час операції конвертуються спочатку у долар (це перша конвертація). У доларовій валюті вартість йогурту і надходить у відділення вашого українського банку. Тут долар перераховується у гривню — і це друга конвертація. Але між дозволом на виконання оплати та самим списанням коштів за йогурт може пройти кілька днів. І от у чому підступ: дозвіл на виконання оплати розраховується відповідно до того курсу злотого, долара та гривні, який був у день здійснення операції. А списуватимуть кошти з картки за тим курсом, який був на день списання. За ці декілька днів курси можуть помінятися. І в результаті виходить так: ви купили польський йогурт за 1 злотий і 30 грошей. А списано з вашого рахунку усі два злотих, а то й більше. І ще: за сам процес конвертації злотих у долари, а доларів у гривні теж знімаються кошти.

Друга поїздка буде продуманішою

Тепер хлопець збирається до Будапешта. До цієї поїздки Олександр готується більш ретельно: зо два місяці тому він звернувся до банку і оформив собі за 50 гривень універсальну карту із чіпом, яку планує використовувати за кордоном.

— От заходжу до «Приват24», у вкладці «обмін валют» — «купити» обираю валюту та потрібну карту. І все працює.

Керівник прес-центру ПриватБанку у Вінницькій області Аліна Слободянюк уточнила терміни, за які кожен бажаючий отримує картку:

— Картки оформлюються та видаються у відділенні за 15 хвилин, за винятком іменних з фото, іменних з фото Gold, з індивідуальним дизайном. Термін їх випуску 3-7 банківських днів.

За цьогорічним рейтингом банків від Міністерства фінансів ПриватБанк дванадцятий з тридцяти. Пропозиції ж щодо платіжних карт топової п’ятірки банків дивіться в інфографіці.

Які супровідні документи знадобляться туристу при перетині кордону

Для подорожей з метою туризму або з особистих причин. Супровідні документи щодо проживання:

  • запрошення від приймаючої сторони, якщо ви зупинитеся в нього (неї)

  • супровідний документ, який би свідчив про наявність житла

Супровідні документи щодо маршруту:

  • підтвердження замовлення організованої подорожі або будь-якого іншого прийнятного документа, що свідчить про наявність плану подорожі

Супровідні документи щодо повернення:

  • зворотний квиток, або квиток на круговий тур

Для подорожей з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних чи релігійних заходах або з іншою метою:

  • Запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію або програми, в яких вказано  назву приймаючої організації і тривалість перебування. Або інший документ, що засвідчує мету візиту

На кордоні достатньо пред'явити карту міжнародних платіжних систем. Прикордонник може попросити перевірити наявність коштів на них і зателефонувати на гарячу лінію банку. Тому на ваших кредитках повинні бути кошти.

Публікація з циклу статей від RIA “Європа поруч”. У наступних публікаціях читайте, як бронювати готель та що застрахувати перед подорожжю у першу чергу.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up