Влаштуй квартирнику квест: не дай знайти всі «заначки» за 10 хвилин (ІНФОГРАФІКА)

Влаштуй квартирнику квест: не дай знайти всі «заначки» за 10 хвилин (ІНФОГРАФІКА)
  • Саме за 10 хвилин професійний злодій знаходить усі схованки, які є в помешканні.
  • Де вони можуть бути, він давно в курсі.
  • Оглянеться по сторонах, перевірить кілька звичних місць – і все знайшов, на що розраховував.
  • Як зламати звичну для квартирника систему?

Раніше поліцейські говорили про те, що зменшує вірогідність проникнення квартирника в привабливе для нього помешкання дорогий замок вхідний дверей. А ще краще – два замка. Тепер кажуть: навіть сувальдні замкові системи (ті, що з ключами-метеликами) специ навчилися відчиняти за кілька хвилин. То що ж робити, якщо ви не розжилися ще на сигналізацію?

Як варіант, можете зробити так, аби злодій, раз вже зайшов, то не зумів швидко знайти все те, що ви вдома поховали. Не робіть «заначки» з грішми і цінностями в тих місцях, де ховали ще ваші батьки. Вигадайте нову схованку. Та таку, щоб ніхто не здогадався. Хто, як не ви, знає, де у вас в квартирі є такі місця.

Також правоохоронці радять не ховати все цінне в одній схованці. Зробіть кілька «ничок», якщо не можете дозволити собі намертво вбудований у стіну сейф. Тільки такий сейф не винесе домушник з вашої квартири з усіма його коштовними тельбухами. І сто відсотків не стане витрачати час на хитромудрий сейфовий замок на місці. Краще вже винесе плазму, якщо більше нічого цінного не знайде.

Відео дня

Нишпорять навіть у вазонах

Більше двохсот квартир обікрали у Вінниці з початку року. Виносили переважно золото і гроші. Звісно, що в не кожній квартирі цінності лежали на виду. Їх треба було пошукати.

В яких схованках знаходили «заначки» вінничан квартирники? Поліцейські розказують: сучасні злодії порпаються у вазонах і заглядають до вентиляції. Вигадайте щось своє, аби не повторяти схованки на добре відомих домушкам місяцях (популярні місця дивіться в інфографіці нижче).

Без сумніву, всі ці схованки, названі в соціальному досліджені, знають квартирники. Вони ж теж читають інтернет, коли по своїй злочинній спеціальності відпочивають, сидячі за гратами. Щойно вийдуть з колонії – візьмуться за своє.

Коли професія «квартирник»

Поділився з редакцією статисткою про рецидиви начальник Лівобережної поліції Роман Андрущак: сказав, що 80 відсотків злочинців після звільнення йдуть на нові злочини.

А чи добре розкриваються квартирні крадіжки? З початку року, за даними відділу комунікацій обласної поліції, в області розкрили 75 квартирних крадіжок з 230-ти. Це лишень третина.

Торік в цей самий період (за 5 місяців 2017-го року) квартирних крадіжок було ще більше. Про покращення криміногенної ситуації в області взагалі і по крадіжках з кватир зокрема говорив днями начальник поліції області Юрій Педос, коли звітував в облраді. За його словами, крадіжок з квартир стало менше на 19,6% (за порівняльний період – 285 крадіжок).

Рятують людей вахтери

Про те, що можна зупинити «домушника» ще на вході до квартири, вже добре знають мешканці кількох вінницьких багатоповерхівок. Тих, де люди наймають консьєржа, скидаючись йому на зарплатню.

– Ми посадили вахтера після того, як обікрали п’ять квартир підряд в нашому під’їзді, – розказує мешканець Вишеньки Віктор. – Одразу платили йому за роботу по 50 гривень з квартири на місяць. Зараз платимо по 100 гривень. Нікого стороннього вахтер не пропускає, і телефонує власнику квартири, якщо до нього хтось проситься чужий.

Якщо під’їзд на невелику кількість мешканців, тоді жива охорона вийде дуже дорогим задоволенням. Не можете найняти цілодобову «сиділку», тоді просто тримайте язик за зубами про свої статки і поїздки на відпочинок.

Можуть допомогти сусіди

Вже кілька років, за даними поліції, «наводки» на крадіжку злодії беруть із соціальний мереж. Не пишіть, куди їдете й на скільки. Не постьте фотографії, якщо не впевнені, що вашою відсутністю крадій не скористається.

Але ж як так, не похвалитися перед друзями селфі з морського узбережжя? Що дарма цілий рік на «олінклюзів» копив? Вихід і тут є. Треба дружити з своїми сусідами не менше, ніж у з користувачами Фейсбуку, аби не боятися залишити квартиру без нагляду на час від’їзду.  

– Хороший сусід – пильний сусід, – кажуть вінницькі дільничні і радять попереджати про відпустку сусідів поважного віку. – Поки вас не буде двома, сусіди можуть слідкувати за шурхотом за вашим дверима і подзвонити на «102», якщо помітять підозрілого в під’їзді чи під будинком.


Куди ж ховати? Є варіанти

Ідеальний варіант – вмурований у стіну сейф. Не знаєш код – не відкриєш. І не вирвеш, щоб забрати з собою.

Суперовий варіант – місце під підлогою чи плиткою. Злодії не будуть простукувати кожну плитку або паркетину в пошуках тайника.

Гаранований варіант – муляж вимикача світла. Квартирник не полізе туди з перевіркою, бо вимикачі завжди під напругою.


Як від злодія перестрахуватися

  • У фітнесклуб чи басейн не беріть із собою ключів від квартири. Якщо двері зачиняються на два замки, тримайте ключі в різних місцях. Відчинити нехитру шафку схову і швидко зробити дублікат – справа хвилини.
  • Так само можуть поцупити ключ у дитини, тому інструктуйте своїх синів-дочок.
  • Стежте, аби в під’їзді біля вашої квартири завжди горіло світло. Злодії мають звичку викручувати лампочки або міняти їх на непрацюючі, якщо готуються до злочину вночі.
  • Встановлюйте кілька дверних замків, зміцніть двері, вріжте дверні вічка.
  • Не зберігайте ключі від квартири разом із документами, не прикріплюйте до ключів брелоки з ім'ям і адресою. Якщо ключі загубили, відразу змініть замки.
  • Не кладіть ключі під килимок біля дверей, в поштовій скриньці, не лишайте їх в машині.
  • Навчіть дітей не давати незнайомцям детальної інформації про себе по телефону чи в соцмережах.
  • Не приводьте випадкових людей додому і не відчиняйте дверей незнайомцям, з якими б проханнями вони не зверталися.
  • Якщо повернулися додому і застали зламані або відкриті двері, не заходьте та нічого не торкайтеся. Дзвоніть в поліцію.


Читайте також:

Як вберегти чемодан від крадіжки і плутанини. Страховка туриста в інфографіці

Мільйонна справа в суді – пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували

ТОП-3 афер на гроші. Прокурор розказав про найпопулярніші сьогодні шахрайства

Грабіж на 15 тисяч. Вирвав гаманець з рук знайомого, тікав, але спіймали
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up