Пирогов: перша ребальзамація без росіян – успішний проект у Вінниці

Пирогов: перша ребальзамація без росіян – успішний проект у Вінниці
Після місячного "купання" у ванні тіло Пирогова повернули в усипальницю
  • Вперше у Вінниці науковці медичного університету самостійно провели ребальзамацію тіла Пирогова
  • Дотепер процедуру виконували російські вчені, які тримали в секреті формулу розчину
  • Це десяте «омолодження» видатного хірурга
  • Скільки часу тривала ребальзамація і хто безпосередньо виконував роботу? В чому її суть?

Унікальний науковий проект завершили вчені Вінницького медичного університету разом з працівниками Національного музею-садиби Миколи Пирогова. Вперше вони самостійно виконали ребальзамацію тіла видатного хірурга.

«Москвичі у Вінниці зачинялися на ключ в лабораторії і нікого не допускали»

Дев’ять попередніх «омолоджень» робили науковці з Москви. Причому, три останніх рази робота відбувалася у лабораторії, створеній на території музею-садиби у Вінниці. Однак до участі у процесі москвичі не допускали вінницьких вчених. За словами одного з них, вінничанам  доручали доставку тіла з некрополя до лабораторії. Далі дякували, зачинялися на ключ і працювали самостійно.

Відео дня

-Це була велика відповідальність – самостійно провести таку роботу, - розповів директор Національного музею-садиби Миколи Пирогова Петро Гунько. – Справилися з нею найкращим чином. Результати зафіксуємо у наукових матеріалах. Під час процесу постійно вели відеозйомку.

За словами директора музею, приступити до роботи планували 13 березня. Однак цифра насторожила. Дочекалися наступного дня. Тобто почали 14 березня, завершили 19 квітня.

А вже 20 числа «омолоджене» тіло доставили на місце спочинку у церкву-некрополь у селі Пирогово. Члени комісії, яку очолював ректор мед університету Василь Мороз, консультувалися з науковцями з Києва, Львова, Сум. Але всю роботу вінничани виконували самостійно.

«Купання» у ванні тривало понад місяць

Суть ребальзамації пояснив співголова комісії доктор медичних наук професор медуніверситету Юрій Гумінський:

-Протягом усього часу, а це трохи більше, ніж місяць, тіло знаходилося у ванній з розчином, - каже пан Юрій. – Через відкриті частини тіла всмоктується розчин. Коли втрачається рідина, починається процес муміфікації. Тіло Пирогова не мумія, як дехто говорить. Це 100-відсотково збережене тіло.

Саме Юрій Гумінський разом з доцентом Сергієм Гриценком зробили значну частину роботи (крайня ліворуч - перший заступник директора музею Любов Коваленко)  Разом з ними працювали два молоді науковці. Їх взяли для того, аби набули досвіду, щоб надалі могли самостійно продовжити справу.

-У перший день працювали протягом шести годин, - уточнив на прохання журналіста RIA Юрій Гумінський. - За цей час розібралися з усім і провели томографію. Вразила збереженість тіла. Це результат якісного бальзамації, що її зробив професор Виводцев після смерті Пирогова.

Одягли у два скафандри, як космонавта

Пан професор неодноразово наголошував, що для них це звичайна робота. Каже, ми ж досвідчені анатоми. В одного досвід 36 років, в іншого на два роки більший. Єдине, що залишалося загадкою, інгредієнти розчину. Частину розчину москвичі щоразу залишали в лабораторії. Так передбачено методикою проведення процедури. Думалося, що його формула особлива. В Інституті токсикології «прочитали» її і дійшли висновку, що все відповідає класичній картині.

За словами професора, вінничани удосконалили формулу розчину. Додали нових інгредієнтів. Наприклад, антисептика протигрибкового. Все це, за словами співрозмовника, для перестраховки.

Рідина випаровується. Аби уповільнити процес випаровування, на тіло одягли скафандр. Причому, не один, а два. «Пирогова спорядили, як космонавта, – усміхається Юрій Гумінський. – Причому, скафандр подвійний. Там є ще рідина.

Збереглися всі органи тіла

-Вразила підтримка небайдужих людей, - наголосив Петро Гунько. – Це сталося після того, як виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я запропонувала використати кошти, що їх мали виділити на ребальзамацію, для лікування дітей. Телефонували десятки людей і пропонували допомогу. Одними з перших відгукнулося товариство хірургів з Одеси. Підставили плече Офтальмологічна клініка професора Сергієнка, вінницька фірма «Мед». Кошти виділив уряд. Роботу виконували на безоплатній основі. Виконавці надали на це згоду. Хоча вона не тільки непроста, а й шкідлива. Деякі препарати мають токсичну дію.

-Стан тіла Пирогова кращий, ніж тіла Леніна, - зазначив Петро Гунько. Щоправда, не уточнив, на підставі чого зроблено таке порівняння. – Дехто телефонує і каже мені, мовляв, що ви там робите, там же нічого від Пирогова не залишилося. Все залишилося! Збереглися всі органи тіла – серце, печінка, нирки, навіть той орган, про який незручно згадувати. Але один допитливий запитав мене, то я й відповів: «Так і цей дітородний орган теж зберігся».

Змінили тільки спідню білизну

Перевозили саркофаг з усипальниці в лабораторію автомобілем санавіації. Машину супроводжувала поліція. Саркофаг дуже важкий. З металу. Австрійський. Ще з тих часів.

-З одягу замінили тільки спідню білизну, - каже головний зберігач фондів музею Зінаїда Мартинова (праворуч секретар комісії з ребальзамування Віктор Гайдуков)  – Шукати довелося довго, щоб знайти натуральний лляний одяг. А ось верхній одяг, як новий. Скільки часу минуло, але не псується. От що значить якісне австрійське сукно! Саме з такого матеріалу його пошито.

Перший заступник директора музею Любов Коваленко каже, що почала працювати на новій роботі саме в той час, коли тривав процес ребальзамації.

-У мене надзвичайні враження від роботи наших науковців, - говорить пані Любов. – Це вони так скромно оцінюють себе, мовляв, виконували буденну роботу. Насправді особисто бачила, як відповідально ставилися до кожної процедури. На обличчі можна було прочитати їхнє бажання зробити якісно те, чого раніше ніколи не робили. Зав великим рахунком, захищали честь медичної спільноти країни. Довели, що нашим вченим під силу навіть таке складне завдання.  

Дати ребальзамації тіла Пирогова:

Тіло Пирогова бальзамував професор з Петербурга Давид Виводцев після смерті вченого у 1881 році. Перша ребальзамація відбулася у 1945 році у Москві. Наступні у 1956, 1973 ( у Вінниці), 1979, 1988 – у Москві. У 1994,2000, 2005, 2011 і 2018 – у Вінниці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Oleksandr Stoliarov

    Ага, ребальзамація на гроші, як там, "прокремлівського" блогера Шарія?)

    Чому в статті немає жодної інформації, звідки бабки? Останній раз із ними були проблеми)

    Задунайский Торонтуй reply Oleksandr Stoliarov

    Эта тема резко увяла)).
  • Задунайский Торонтуй

    Очередной фарс. Пирогов русский, родился в Москве и там же учился. Короче москаль.  И если бы воскрес, то ни за что бы не поверил, что его Вишня это не Россия.

    Oleksandr Stoliarov reply Задунайский Торонтуй

    Знов торонта натягує руськість на всіх підряд) а Чого ж ти такий вумний втік з СРСР?) Чому в тік не з УРСР до РРФСР, а до Канади... 

    Задунайский Торонтуй reply Oleksandr Stoliarov

    Столяров. Ты нормальна людина? Я "втік" не з СРСР- УРСР, а из рогульской Украины. На тот момент рекламу крутили в телевизоре - нас 52 миллиона! Не помнишь? Или на свете еще тебя не было? Сколько вас там осталось, миллионов 30 есть еще? Скоро перепись, посмотрим. Порошенки будут ее фальсифицировать по полной. Народ разбегается как от чумы. А кто не может - просто загибается как мухи. Мест на кладбищах нет!

    И чего я должен тикать от одних нед..ков к другим, Столяров? Еще бы про Сомали спросил, чего я туда не втік.

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    ЗЫ. Пирогов, если был бы жив, тоже свалил бы, бгг).

    Вінничанин reply Задунайский Торонтуй

    Ну ты за других не расписывайся. Хотя ничего удивительного - это московитская ментальность. С другой стороны ХЗ, что ты проглаголишь очнувшись в 2200 году, в котором на весь земной шарик Россия. Даже в твоей любимой колбасной Канаде )))

    Задунайский Торонтуй reply Вінничанин

    Тоись, не втемяшься ему в голову пожить в Виннице (а Гитлеру построить ставку), то что мы имеем в сухом остатке, чем знамениты? Камень Коцюбинского? Не  густо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up