Проти земельного магната не попреш. Як пайовики втрачають свої гектари?

Проти земельного магната не попреш. Як пайовики втрачають свої гектари?
Петро Хичук (58) воює за пайову землю з агро-багатієм: «Суд поновив договір оренди на новий термін. На який? На рік, на два чи, може, на 49 років?»
  • Власник молокозаводу, кількох фірм та депутат облради двох скликань.
  • З таким орендарем хотіли розірвати стосунки селяни Калинівського району, але забрати паї не змогли.
  • Він виграє суди та перекупив конкуруючу агрофірму, куди попереходили люди.
  • На прикладах селян з Нападівки і Мончинець видно, за яким схемами сьогодні люди втрачають землю.

Мешканці Нападівки та сусідніх Мончинець розповіли про конфлікт із людиною зі зв’язками, яка користується їхніми земельними паями на правах орендаря. Окремі просили не писати їхніх імен, щоб багатій не помстився.

– Якщо йому щось говориш, то він одразу: «Я вас засаджу, в мене повно людей, повно грошей, у мене зв’язки!» Він людей залякав, – говорить Петро Хижук з Нападівки Калинівського району.

Чоловік привіз у редакцію рішення районного суду та свою апеляційну скаргу на нього. Розповів, що вступив у судовий спір із тим, кого всі бояться, не з власної ініціативи. Орендар земельних паїв його родини (це близько 9 гектарів), щоб продовжити термін оренди землі, подав на нього позов та отримав рішення на свою користь.

Відео дня

– Рішення написане так, що я залишився без землі: «строк оренди землі поновити на новий термін». На який термін? На рік, на два, на 49 років? – питав Петро Хижук у прокуратурі. – Мені сказали, що це така нова схема віджиму землі.

Був фермером

– Ми тримали землю самі, доки в село не прийшов Тихонюк з Партії регіонів, – розказує Петро Хижчук про керівника «Нападівського», що також є власником Літинського молокозаводу. – Це було майже шість років тому. Тоді мою дружину стали викликати в податкову. Могли штраф вліпити ні за що. Це Тихонюк так добивався, щоб йому здали землю. Мені сказали, що з ним краще не шуткувати, бо пустить голого, босого і простоволосого. І ми мусили закрити фермерське господарство та віддати йому землю в оренду на 5 років. Коли строк спливав, я казав йому, що будемо далі обробляти землю самі, а він подав нас у суд. І суд визнав дійсною додаткову угоду, яку я не підписував.

Петро Хижук подав апеляцію на рішення, прийняте на користь керівника сільгосппідприємства «Нападівське». Останній, між іншим, донедавна був роботодавцем нашого співрозмовника.

– Я працював у нього трактористом, – каже Петро Хижук. – Але він нижчих за себе за людей не вважає, постійно мене принижував, і я звільнився.

Гору обійшли

Журналіст поговорила ще з кількома мешканцями Нападівки та сусідніх Мончинець. Вони також мають претензії до Петра Тихонюка, який був депутатом облради двох скликань і має у власності кілька фірм. Люди розказали, що орендар їхніх паїв платив їм 3% від грошової оцінки землі (цукром і зерном). А коли в районі з’явилася ще одна агрофірма і пообіцяла платити пайовикам по 10%, «Нападівське» підняло орендну плату до 7-ми відсотків.

– Частина людей уклала договори з «Агрокапіталом», але Тихонюк перекупив цю фірму й людям, які хотіли від нього піти, не платить навіть 7-ми відсотків. Є соціальна угода про те, що орендар паїв має орати і скородити городи. То тим, що перейшли в «Агрокапітал», він нічого не робить, – розповів редакції селянин з Нападівки, який просив не називати його прізвища.

Чоловік сказав, що боїться за життя і здоров’я своєї сім’ї, хоча вже розірвав стосунки з тим, хто його так лякає.

– Я продав Тихонюку свою землю, доклав і купив в іншої людини, – пояснює чоловік. – У нас хазяйство, без землі ніяк, тому так поступили: в гору не пішли, гору обійшли.

Свій закон?

– Я працював в Тихонюка головним інженером, – каже Анатолій Гуменюк. – Якщо йому треба когось звільнити, то він розказує, що ти там щось крадеш. Зі мною так і було. І з ветлікарем така ж ситуація. У нього такий закон: якщо землю забираєш в нього, то більше не працюєш.

Анатолій Гуменюк із тих селян, хто після закінчення договору з «Нападівським» здав пай на більш вигідних умовах «Агрокапіталу», але урешті програв. Перекуплена земельним магнатом фірма, як говорить чоловік, перебіжчикам мститься.

Ще один селянин, В’ячеслав Костюк, розказав, що його сім’ю постійно карають за нездану «Нападівському» землю:

– Жінку мою звільнили з роботи вагітною за те, що живе з чоловіком, який землю не здав. Свій пай я сам обробляю, а її земля – в Тихонюка. Вона перед пологами ходила просити, щоб заплатили за пай грішми, так він її обізвав худобою, бидлом і вигнав. Ми зараз розриваємо угоду. Не хочемо з такими людьми діло мати.

А підприємець з Мончинець Юрій Шимотюк розказав, що його конфлікт з екс-депутатом переріс у кримінальну площину. За словами власника гусячої ферми, який тримає 13 гектарів землі, у ньому керівник «Нападівського» бачить конкурента.

– Деякі люди не проти мені землю дати, – каже він. – Через це Тихонюк прислав до мене бійців, які мені молотками у двох місцях голову проломили. Це недоказуємо, але дійсно його робота, бо у мене немає таких гріхів, за які б могли так мстити. Він вважає себе царем і каже: «Я прийшов на весь район». Півсела скупив землі, нелегально, за договорами на 49 років, і скупляє далі.

Схема зв'яків, складена ресурсом clarity-project.info на запит про власника підприємств, які орендують паї в Калинівському районі

Серйозна людина

Власник приватно-орендного сільгосппідприємства «Нападівське» Петро Тихонюк виявися в курсі людських претензій. Він назвав невдоволених купкою людей, звільнену з роботи за крадіжки. По окремих випадках пояснював свою правоту, як підтверджену судами.

– Усі ці люди звикли працювати як раніше в колгоспі. А я людина серйозна. Узяв саме паршиве господарство в Калинівському районі, а тепер воно найкраще в області. Підняв людям орендну плату до 12%. Такої плати ніхто не дає…

– У мене інформація про 7%, – кажу співрозмовнику.

– Було 7, а в цьому році буде 12!

Про «Агрокапітал» Петро Тихонюк розповів, що то була рейдерська фірма з реєстрацією у Донецьку, і що тепер він її директор і власник:

– Коли ця купка людей вирішила заключити договори з «Агрокапіталом», прийшлося мені зустрічатися з власником, який передав мені корпоративні права. Чи «Нападівське», чи «Агрокапітал», мені без різниці.

А чи знає Петро Тихонюк, що його прізвище звучить у розповідях про напад на дрібнішого підприємця з Мончинець?  

– Мені цю інформацію розказували керівники силових структур, – каже співрозмовник. – Це нісенітниця. Якщо ще я почую від когось, то за наклеп подам заяву і буду доводити цю справу до кінця.
 

Про підґрунтя для корупційної складової  

Олександр Білошкурський,
експерт з права:

– Уже понад 4-5 років розповсюджені майже по всій території Україні земельні спори, рейдерські захоплення землі та врожаю. І у кожної сторони своя правда – хтось володіє землею, а хтось обробляв та засівав цю землю і володіє врожаєм, який виріс на ній. Питання виникають в праві використання таких земель. Чому? Тому що в нашому законодавстві закладені протиріччя. І ці протиріччя не змінюються і не уточнюються, бо саме в такій площині й можливі рейдерські захоплення з використанням фізичної сили та адмінресурсів.

Невизначеність закону є також підґрунтям для корупційної складової. Правоохоронці розводять руками і переадресовують сторони в суди. А в судах ця невизначеність дає можливість прийняти рішення в ту або іншу сторону. Переважає той, в кого більше коштів, і в селянина складається враження продажності всіх, безладу і безкарності непорядних орендарів.

Далеко не кожний селянин може сплатити судовий збір та найняти для захисту своїх прав фахівців, щоб проводити експертизи і змагатися вагомістю доказів. З органів прокуратури зняли загальний нагляд, тому пайовики залишилися на самоті з непорядним орендарем. Більшість – одразу здається і віддає свою землю, погоджується з кабальними умовами.

Але такі факти протизаконня замовчувати не можна. Треба людям об’єднуватися в зусиллях, піддавати розголосу через ЗМІ, звертатися до правозахисників, до суду і відстоювати свої права.


Читайте також:

Земля у спадщину. Як вінничанин відсудив батьківський пай у голови сільради
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Katerina Melinchuk

    Уже певний час працюю у ПОСП "Нападівське". На скільки мені відомо до  приходу Тихонюка П.І. на фермі росли бур'яни. Нині це розбудоване  процвітаюче підприємство. Для багатьох не секрет, що зарплати у Петра Івановича на високому рівні. Так, він строгий керівник, але справедливий. Якщо людина працює якісно, він відповідно і оцінює її працю. Безкоштовні обіди, забезпечення спецодягом та житлом приїжджих робітників. Чи часто ви знайдете таке?

    Якщо людино спіткало горе чи хвороба він допомагає фінансово, але ж хороше не пам'ятається чомусь людьми.

    На мою думку, Тихонюк Петро хороший господар, який створив багато робочих місць для людей!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up