Що за зачиненими дверима? Перевірили умови життя там, куди краще не попасти

Що за зачиненими дверима? Перевірили умови життя там, куди краще не попасти
  • Поліцейське відділення, колонія суворого режиму, інтернат для немічних і хоспіс для невиліковних.
  • У місця, де краще не бувати, заглянемо очима перевіряльників.
  • Представники омбудсмена один день нишпорили в нашому регіоні в пошуках порушень прав людини.
  • Що знайшли? Результати усіх перевірок з відповідями відповідальних чиновників.

Офіс уповноваженої Верховної Ради України з прав людини разом з Громадською організацією «Україна без тортур» за день перевірив п’ять установ у нашому регіоні. Тиврівську поліцію, Ладижинську колонію, Хоспіс вінницької лікарні №3 та Вороновицький інтернат. А от у Тиврівський суд моніторів не пустили.

Там перевіряльники змогли побачити тільки одну судову залу з залізною кліткою (тримання у якій в Європейському суді з прав людини визнають порушенням права на гідність) та конвойну кімнату, що стоїть захаращена.

– Секретар запрошує людей на суд – і вони лізуть через загорожу, бо чергового поліцейського немає на місці, – розказує правозахисник Олексій Милостний. – Він потім розказав, що дві години чекав, коли приїде керівник суду, щоб відкрити йому ворота: «Замерз, але якби не відкрив ворота, мене б звільнили...»

Відео дня

Говорили з головою суду учасники моніторингу в дверях приміщення, названого службовим. Зафіксували на відео, як той сказав «вийдіть звідси, я не буду з вами розмовляти».

– Таке враження склалося, що в цьому суді є щось таке кричуще, раз не допустили, або керівник просто вважає, що він там цар і бог, – каже правозахисник.  

Заступник начальника управління судової адміністрації у Вінницькій області Олег Кислиця сказав, що йому «соромно за колег, які не знають норм законодавства», що «голова суду неправильно себе повів». Але впливу на суддів управління не має, бо людей у мантіях призначають Вища кваліфікаційна комісія, Вища рада правосуддя, Президент, а голів обирають самі ж судді.

Він порадив моніторам звертатися зі скаргою на суддю у відповідні інстанції

Подробиці у статті:


А тепер про ті перевірки, що відбулись. Моніторинг проводили працівники офісу уповноваженої та громадські монітори, які пройшли спецпідготовку і отримали доручення омбудсмена.

Інтернат. Хліб по 3,70 і зношений одяг

У Вороновицькій філії обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та похилого віку представниця омбудсмена Олена Темченко побачила комфортні умови проживання. Вона розповіла, що тут печуть хліб по 3,70, але п’ють воду з крана, бо кулери порожні, та носять зношені речі, хоч на складах є новий одяг та взуття.

Порушення прав людини, за словами монітора, це те, що підопічних регулярно кладуть у психлікарню для продовження індивідуальних програм реабілітації. Чому до цих людей не приїде комісія? Як сказала Ольга Задорожна з обласного департаменту охорони здоров’я, направлення в лікарню на Ющенка видають медики інтернату, й це питання їх компетенції:

– Тут елементарний механізм. Прописується, що огляду цей пацієнт потребує за місцем проживання. І все! Хіба це проблема? Не проблема! Просто лікар неправильно оформив посильний лист.

– І не повинно бути у документах «не потребує», «не потребує», «не потребує», – сказала представниця офісу омбудсмена. – Людина, після цієї комісії, як пустий листок. Нічого не потребує узагалі. Тільки лікування в психлікарні. Ми такого ні в одній області не бачили.

Про роботу інтернату монітори прозвітують в Мінісоцполітики та ОДА.

Докладніше в матеріалі:

Мають хліб по 3,70 і носять обшарпаний одяг. Перевірка інтернату в Вороновиці

Колонія. Використані шприци біля їжі медиків


У Ладижинській колонії холодно, темно, туалет надворі, стіни у плісняві, брудні матраци. Про це розказали монітори і показали фото. На одному знімку був медичний сейф, який заміняє тумбочку. У ньому поруч зі своєю їжею та посудом -  використані шприци.

Про інші медичні проблеми в колонії учасник перевірки розказав так:

– Фельдшер не знає елементарного з невідкладної допомоги. З процедурного кабінету зробив собі «теплушку» і сидить з каміном в бушлаті. Про халат мови немає. Температура в стаціонарі +10. Одне діло туалет – вийшов на вулицю, зробив свою справу і прийшов назад. А в стаціонарі люди повинні лежати постійно, а там темно і холодно.

Заступник начальника Центрально-Західного регіонального управління з питань виконання кримінального покарання та пробації Мін’юсту Іван Брошко сказав, що із санчастиною нічого зроблять, бо почалась реформа системи медобслуговування в установах виконання покарань:

– Усі медпрацівники попереджені й буквально через місяць-два вони будуть скорочені. Медперсонал виводиться з підпорядкування керівників установ. Буде окрема структура в Міністерстві юстиції. Її керівництво і контролюватиме медслужбу… Ну, а технічні питання? Думаю, зробимо виїзд і додатково все опрацюємо…

Більше читайте в статті:

Поліція. Кому не зайти, а кому не вийти


Порушення прав людини в Тиврівській поліції знайшли одразу на вході. Пандус із двох металевих рейок, приварених до сходів, і відсутність кнопок виклику. У середині – немає відеоспостереження. Але найсуттєвіше порушення стосується обліку людей, які заходять в поліцію.   

– Людина зайшла о другій годині, а затримана була о 9.40, – показав учасник моніторингу на екрані копію сторінки з поліцейського журналу. – Нам сказали, що ця людина вийшла, а потім знову зайшла. Це не перший випадок, коли через кожні три години хтось заходить-виходить… Відповідальний за затримання не веде ніякої документації. Узагалі немає журналу реєстрації надання медичної допомоги. 80% ліків, які ми знайшли, давно прострочені.

Відповідав на розказане представниками омбудсмена начальник Тиврівської поліції Олександр Плем’яник:

– Є недоліки, але ми провели спільну нараду і вже ці недоліки почали усувати. Врахуйте те, що ремонт іде в будівлі. Але хочу запевнити, що до кінця місця рівень буде належний.

Звіт про поліцейську перевірку отримає керівництво Нацполіції для реагування. Що там напишуть?

Докладніше в матеріалі:

Хоспіс. Це вам не елітний фітнес-клуб


У відділенні паліативної допомоги лікарні №3 монітори напували пацієнтів, бо ті, або не могли дістатися до пляшки, або води біля них не було. Вони розказали, що кнопки виклику біля ліжок не працюють. Що персоналу мало. Від пацієнтів і їх родичів почули про щомісячні благодійні внески по 3, а то й 5 тисяч гривень. Але люди самі купують перев’язувальні матеріали, шприци, медикаменти. І отримують рецепти на знеболювальні, тоді як мали б колотися за державний кошт.

Директор департаменту охорони здоров’я міськради Олександр Шиш назвав висновки моніторів про порушення прав людини у хоспісі припущеннями, а заяви про тортури спрагою – суб'єктивною точкою зору:   

– Це дійсно не елітний фітнес-клуб. Так, не все ідеально, але відділення має необхідний запас знеболюючих, питної води, а персонал вміє обробляти пролежні (з якими пацієнти поступають у хоспіс) і проводить ці процедури постійно. Стосовно роботи системи оповіщення – саме зараз ми оновлюємо існуючу систему і сигнал від пацієнта буде надходити і на черговий пост, і на електронний браслет медичної сестри. Не секрет, що фінансування галузі охорони здоров’я обмежене, тому державою і запроваджується реформа медичної галузі. На сьогодні державної медичної субвенції вистачає на зарплати медичним працівникам та 10-30% на інші видатки (медикаменти, харчування, придбання товарів та послуг). За рахунок коштів міського бюджету оплачуються енергоносії, капітальні видатки закладу (придбання обладнання, проведення капітальних ремонтів тощо), виконання міських програм для покращення надання медичної допомоги населенню міста. Через це медзаклади вимушені залучати благодійну допомогу.

Докладніше у статтях:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anton Z.

    Треба побільше таких статтей, щоб почали чухатись. Може щось і зміниться. Бо те, що у нас нема таких репортажів, не значить що у нас все добре.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up