#Нові_Враження: як ми вперше каталися на SUP-серфі

#Нові_Враження: як ми вперше каталися на SUP-серфі
  • На Південному Бузі можна побачити людей на чудернацьких дошках і з веслами в руках.
  • Зі сторони може здатися, що це дошки для серфінгу. Але ж Буг ніколи не славився великими хвилями та й взагалі, з яких це пір серфери почали використовувати весла?
  • Ми дізналися, що це таке і яке воно у користуванні.

Новий для нашої країни вид водного спорту називається сапсерфінг (SUP-серфінг). Серфер виходить на воду і за допомогою весла переміщається водною гладдю.

Веслувати можна як стоячи, так і сидячи і навіть лежачи. Ширина дошки більша за звичайну серферську, тому на ній легше утримувати рівновагу. А вага весла настільки мала, що грести їм буде не важко навіть дитині.

На сьогоднішній день таких дошок у Вінниці близько десяти. Але орендувати можна всього п'ять з них. Інші або приватні, або створені для більш досвідчених серферів.

Відшукати «саперів» можна лише попередньо з ними домовившись. Ми зустрілися біля «Авангарду». На нас вже чекали два надувні SUP-серфи та інструкторка Маша.

Маша, інструкторка 

— Спробувати опанувати дошку може кожен. І з великою ймовірністю в нього це вийде вже за кілька хвилин, — розповідає дівчина. — Сапсерфінг створено для людей, які шукають нових вражень, активного відпочинку і при цьому не хочуть витрачати багато часу на навчання. Якщо ви така людина — варто спробувати.

Вчитися плавати на такому серфі простіше, коли ви на гладкій поверхні води. Тоді краще відчувається рівновага і швидко звикаєш до нового різновиду транспорту.

А починати опанування потрібно з витягування із кишень цінних речей, які можуть намочитися у разі падіння у воду.

Але за словами інструкторів, за весь час, що вони здають серфи, а це близько місяця, ніхто ще не падав.

Якщо ви все-таки захочете прихопити з собою телефон або фотоапарат, можете попросити інструкторів надати вам гідромішок. У ньому речам нічого не загрожує.

Перед тим, як ви почнете «сапити», вам проведуть простенький інструктаж, як правильно керувати дошкою. Наприклад, починати веслувати варто з пози «на колінах», а коли ви трохи звикнете, можна обережно вставати на ноги.

На те, щоб навчитися нормально веслувати стоячи, повертати, гальмувати і тримати рівновагу, у нас пішло близько 5-7 хвилин. Після, ми без сторонньої допомоги борознили простори Південного Бугу.

А якщо простого плавання річкою вам буде замало, інструктори пропонують ще кілька цікавих способів використання цієї дошки.

— На серфі класно робити вилазки вихідного дня, — говорить Маша. — Наприклад можна зателефонувати нам напередодні і сказати, що хочете зустріти світанок з коханою людиною і ранковою кавою. Ми прийдемо раніше і влаштуємо вам таку прогулянку. Або навпаки, провести захід сонця — з сапсерфу спостерігати за цим видовищем набагато цікавіше.

А можна займатися SUP-йогою, SUP-пілатесом або відправитися у невелику подорож Бугом. Наприклад до Собарова або у бік Київського мосту. Але новачків у таких поїздках супроводжують інструктори.

Максимум на що можна розраховувати — це виїзні тренування на Черепашинський кар’єр. Але в такому випадку доведеться оплачувати дорогу і послуги інструкторів.



В Україні цей вид спорту віднедавна, але з кожним днем охочих ним займатися дедалі більшає. Маша говорить, що SUP хороший ще й тим, що ним можна займатися майже весь рік: «Одягнув гідрокостюм і виходь хоч у листопаді, хоч у березні».

А ще розповідає, що в майбутньому у Вінниці планується відкриття школи, у якій готуватимуть професійних саперів.

До речі, в Україні вже існує власна федерація САПу, яка займається популяризацією цього виду спорту.

— Коли люди бачать дошку вперше, вони як правило або бояться, або думають, що це для звичайного серфінгу. А деякі вважають, що її дуже складно опанувати, — пояснює Маша. — Це не так. Я сама не так давно на дошці, але вже з’їздила в похід з Меджибіжа у Летичів, а це 20 км. І нічого, впоралася та отримала багато задоволення.

  • Вартість години їзди на SUP-серфі  150 грн.
  • Тел: (067)148-73-79)


Читайте також:

#Нові_враження: як ми вперше грали в пейнтбол

#Нові_Враження: як я вперше катався на вейкборді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up