Очищені ставки, рибний ринок з лабораторією: що ще очiкує рибоводів

Очищені ставки, рибний ринок з лабораторією:  що ще очiкує   рибоводів
  • У рибній галузі багато проблем через те, що ніхто окрім рибоводів не зацікавлений  в розвитку цього бізнесу.
  • Хоча водні ресурси багаті, зокрема у Вінницькій області — це 34 тисячі гектарів водного плесо, своєї продукції мало.
  • Рибоводи хочуть змін. Якщо треба, допоможуть змінам карасями

Для того, щоб усі рибоводи знаходилися в однакових умовах, створюють проект Дорожньої карти розвитку малого та середнього підприємництва у сфері аквакультури. Почали з Вінницької області тому, що в ній найбільше водних об’єктів.

Про проблеми, які існують у сфері рибного господарства і заважають розвитку цієї галузі, говорили на прес-конференції експерти Спілки підприємців “Стіна”, Асоціації рибоводів “Союз” та представники  Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. Одна з головних проблем, яку підіймали  — непорозуміння орендарів з громадою, яка бачить в перших ворога.

  • Вінницька область за офіційною статистикою випускає 12 тон риби на рік. Але потенціал набагато вищий: 5,5 тисяч водойм загальною площею 34 тисячі гектарів водного плесо.

За словами  керівника ГО “Асоціація рибоводів “Союз” Івана Агаркова, вони звернулися до ГО "Стіна" з тим, щоб спільними зусиллями просунути проект, який стосується умов ведення бізнесу в рибній сфері. Для його реалізації обрали Вінницьку область тому, що  в ній знаходиться найбільше водних об’єктів порівняно з іншими областями України.  

Відео дня

— В нас потенціал настільки величезний. А ми його не використовуємо, — каже керівник ГО “Асоціація рибоводів “Союз” Іван Агарков, який також є орендарем ставка. — Я багато їжджу по інших країнах  переймати досвід,  В Їзраїль, приміром. Дивився, як у них розвивається ця галузь. Умови набагато гірші за наші. Там просто немає води. А в нас скільки водних ресурсів, але товару ми не виробляємо. Чому? Держава ніде жодного разу не заявила про те, що їй це потрібно і цікаво.

За його словами, нині орендарі ставків — це люди, які десятки років тому не купили квартири, а оформили за ці гроші всі документи на оренду водойми. Не за державні. Відремонтували дамби. А тепер, як каже, стало модним налаштовувати громади проти орендарів, які для них вважаються ворогами. Громади думають собі так: от в нього вже потрібно забирати ставок, адже дітям немає де купатися і корові немає де пити.

— В мене в оренді вже багато років водойма. Заступник сільського голови (а голови, до речі, немає взагалі) підбурює людей, щоб не дати мені  спустити воду, — розповідає Іван Агарков. — Як кажуть, пропала вода, винен хто? Орендар.  А в мене, між іншим, є зобов'язання перед постачальниками доставити продукт.

Це одна з проблем, яку має вирішити проект Дорожньої карти  розвитку малого та середнього підприємництва у сфері аквакультури. Головна його мета: встановити загальні і єдині для всіх правила гри в рибному господарстві по всій території України.

Нижче наводимо пункти, які включає проект

 

1. Розроблення порядку укладання, виконання та розірвання договору оренди водних об'єктів. На кожному етапі цих пунктів у рибовода виникають проблеми. Тому потрібна чітка норма для чиновника: що він має робити, коли до нього звертається рибовод для укладання, виконання або розірвання договору оренди.

2. Маловодність ставків, їх висихання та замуленість. Рибоводи не мають  сучасного обладнання, щоб очищати водойму. Обладнання дуже дороге і його потрібно завозити з-за кордону. Проект пропонує створення підприємства громадськими організаціями, які б або отримали у користування, або придбали обладнання з очищення водойм. А  потім надавали рибоводам послуги по очищенню ставків за цінами нижче ринкових.

3. Збут риби. Ринок заповнений контрафактною продукцією. В Дорожній карті передбачено створення на території Вінниці спеціалізованого рибного ринку. Рибовод там продає свою рибу, споживач — купляє живу рибу від виробника.  

4. Гідротехнічні споруди. Рибовод зобов’язаний отримувати на певних умовах і викориcтовувати гідроспоруди. За невикористання чи використання без документів несе адміністративну відповідальність.

5. Пропонується створити  на базі рибного ринку іхтіопатологічну лабораторію, яка б проводила аналіз на якість риби. Таким чином збільшаться постачання відтчизняної риби, і зменшиться попит і закупівля іноземної риби сумнівної якості.

6. Створення єдиного юридично-бухгалтерського центру для підприємців рибогосподарської галузі на базі громадської організації. Функція його — контролювати діяльність підприємців, які забувають подавати звіти.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up