Україна здобула 22 медалі Паралімпіади, серед них 2 виборов біатлоніст з Вінниччини

Україна здобула 22 медалі Паралімпіади, серед них 2 виборов біатлоніст з Вінниччини
Олександр Казік

На Паралімпіаді у Південній Кореї Україна була представлена в трьох видах спорту: біатлоні, лижних перегонах і сноуборді, де змагався один атлет. У них українці, традиційно, серед найсильніших. За всю попередню історію зимових Паралімпіад ми здобули 90 нагород, і всі – в біатлоні і лижах.

Не поїхала через стан здоровя

Доробок українців на Іграх в Пхьончхані приємно вразив. Здобуто 22 медалі: по сім золотих і срібних та вісім бронзових. Лідером загального медального заліку є США, за якими слідують спортсмени з РФ, збірні Канади, Франції та Німеччини. Україна на шостій сходинці загального заліку. Приємно, що свій внесок до медальної скарбнички зробили й представники Вінниччини.

На Паралімпіаду здобули ліцензії одразу троє представників міста Бар. Це лижники і біатлоністи Ірина Буй, Наталя Рубановська та Олександр Казік. На жаль, в Пхьончхані стартували лише двоє з них.   

– Паралімпійська ліцензія у Наталії Рубановської була. Але вона не потрапила до Пхьончхану через стан здоров’я. Наталя повідомила, що продовжує лікування, – розповів керівник Вінницького регіонального центру «Інваспорт» Дмитро Лукавий.

Відео дня

Не дотягнула до медалі

Особливі сподівання покладалися на 22-річну лижницю і біатлоністку з уродженою вадою розвитку верхньої лівої кінцівки Ірину Буй, майстра спорту міжнародного класу. Дівчина народилася у місті Деражня Хмельницької області, але переїхала до Бару і нині представляє наш край. Навчається у Вінницькому педуніверситеті.

Ірина займається спортом з 15 років. Дебютувала на міжнародній спортивній арені в грудні 2011 року, взявши участь у міжнародних змаганнях з лижних гонок і біатлону. У 2012 році Ірину було зараховано до складу паралімпійської збірної України. З того часу вона вигравала чемпіонат і Кубок світу серед спортсменів з вадами ОРА. 

Для Ірини це була не перша Паралімпіада. На попередній, в Сочі, вона посіла сьоме місце в біатлоні. Вінничанка продемонструвала високі результати і в Кореї. Зокрема, зайняла шосте місце в спринті на 6 км, четверте місце в індивідуальних перегонах біатлоністок на 10 і на 12,5 км.

– Перегони на 10 км – улюблений вид програми Ірини. Недарма вона була чемпіонкою світу з цього виду. На жаль, вона допустила в цій гонці два прикрі промахи, і не здобула медаль, – каже Дмитро Лукавий.    

Тотально незрячий проти інвалідів з вадами зору

В забігу біатлоністів з порушеннями зору на 12,5 км другим дістався фінішу 21-річний майстер спорту Олександр Казік. Студент вінницького університету «Україна» також здобув нагороду цього ж ґатунку у перегонах на 15 км. В Олександра в Кореї були й інші непогані результати. В лижних перегонах на 20 км він посів шосте місце, а в спринті на 7,5 км – восьме.

Олександр Казік народився в селі Балки Барського району. Він почав займатися біатлоном і лижними гонками в 2010 році – у Сергія і Марцина Кучерявих (сина і батька).

– Олександр Казік вперше брав участь у Паралімпійських іграх. Успіхи до нього прийшли не одразу. В 2015 році Олександра включили до складу збірної України, раніше він був кандидатом до неї.  Ставав призером на етапах Кубку світу, чемпіонатах України. Тому його нинішній результат не є несподіванкою, – прокоментував Дмитро Лукавий.   

Олександра Казіка вів на дистанції його тренер Сергій Кучерявий, що дозволено правилами. Він їхав попереду і подавав сигнали, як рухатися спортсмену. Сергій Кучерявий нерідко розвертався під час руху і підказував Олександру, куди повертати. Наш параолімпійський призер – тотально незрячий. Але він змагається разом з інвалідами по зору, які частково бачать. ­

– Щоб вирівняти шанси, існують спеціальні коефіцієнти для визначення результату на дистанції. Тому повністю незрячий може з гіршим результатом перемогти спортсмена, який частково бачить, – пояснив Дмитро Лукавий.  

Довідка RIA

За перемоги у Пхьончхані паралімпійці вперше отримають такі ж виплати, які були передбачені за досягнення олімпійців. Зокрема, 125 тисяч доларів США (в гривнях по курсу НБУ) за «золото», 80 тисяч доларів за «срібло», 55 тисяч доларів за «бронзу». Зрозуміло, параолімпійських зірок привітають і на регіональному рівні.

 

  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up