Друга Пречиста: Як прийнято святкувати і що категорично не можна робити

Друга Пречиста: Як прийнято святкувати і що категорично не можна робити

Сьогодні, 21 вересня, за церковним календарем вшановується пам'ять Пресвятої Богородиці. Історія, традиції та прикмети свята.

В цей день відзначається день народження Марії, мати Ісуса Христа. Згідно з переказами, 21 вересня в сім'ї Анни та Іоакима з'явилася дівчинка, яку назвали Марією. Про народження Богородиці практично нічого невідомо, хоча це свято належить до числа найголовніших за церковним календарем. Марія народилася в Єрусалимі, до того у її батьків дуже довго не було дітей, спроби зачати дитину були марними. Одного разу Іоаким пішов у пустелю для молитви, де йому з'явився ангел, який повідомив, що найближчим часом у них народиться донька. За дев'ять місяців Анна народила дівчинку.

Свято, присвячене народженню Марії, був встановлене у IV столітті. Воно також називається Мала Пречиста.

За традицією, в цей день за стіл сідає вся сім'я. Важливо дотримуватися посту не можна вживати м'ясо та алкоголь, проте можна їсти рибу. Гостей пригощають пирогами. Заборонено сваритися з близькими, бажати людям зла і кричати на них.

Відео дня

У Різдво Пресвятої Богородиці влаштовувати генеральне прибирання в будинку не можна, як і займатися важкою фізичною працею.

Віруючі повинні відвідати церкву і багато молитися. Жінки зазвичай випікають хліб з ініціалами Р і Б, а потім зберігають його під іконами. При хворобах і моральному виснаженні християни зазвичай відламують від нього шматочок і їдять, щоб стало краще.

У цей день відзначали також свято врожаю, яке зазвичай справляли протягом тижня і проводили час в іграх, піснях, зустрічах, бенкетах. Намагалися зустріти свято біля води. Був поширений звичай, згідно з яким вранці жінки йшли до водойм з хлібом і сіллю, де виконували пісні на славу Богородиці, а потім розламували хліб на всіх присутніх людей, і кожна жінка відносила свій шматок хліба додому, щоб погодувати худобу.

Також була поширена традиція, коли родичі приходили в гості до молодят, щоб подивитися, як вони живуть. Молодій господині потрібно було обов'язково добре нагодувати гостей і подарувати спеціально спечені для цього випадку круглі пироги. Господар повинен був показати інструменти, упряж, жито в коморах. Свято врожаю, відзначали кілька днів, іноді цілий тиждень. Воно вважалося кінцем літа.

Оскільки в цей час починається Бабине Літо, 21 вересня часто називали "Другою зустріччю весни". Прийнято саме 21 вересня прибирати з пасік бджіл. Триває так званий Цибульний тиждень, коли слід не тільки прибирати цибулю, але і використовувати її для приготування різних страв.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Задунайский Торонтуй

    ==що категорично не можна робити

    Ахинею читать разную.

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Особливо,якщо її пише
  • З.А.Глядач

    "Важливо дотримуватися посту не можна вживати м'ясо та алкоголь, проте можна їсти рибу"

    Який піст? Піст закінчився ще 28 серпня.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up