«Дєвушка, можна машинку» Вінницькі таксисти обіцяють перейти на українську

«Дєвушка, можна машинку» Вінницькі таксисти обіцяють перейти на українську
  • Вінницьких перевізників збирали за круглим столом щоб обговорити сервіс українською мовою.
  • Перевірили на україномовність диспетчерів двох служб та пропонували встановити українські мелодії для очікування оператора.
  • Мобільні додатки служб таксі не випробували, бо в організатора круглого столу телефон був на російській мові.

Сьогодні, 26 квітня, вінницькі перевізники збирались за круглим столом щоб обговорити надання послуг українською мовою. Раніше, 21 лютого, вінницькі активісти розіслали їм листи з підписами 20 громадських організацій у рамках програми «Розмовляй українською, або мовчи» з проханням обслуговувати клієнтів на українській мові.

За словами організатора круглого столу Павла Власюка, на обговорення зібрались близько 60 % усіх вінницьких перевізників.

Відео дня

— Ми перевіряли служби таксі на мову якою вони говорять, — розповідає Павло Власюк. — Це відбувається так: телефонуєш у службу і диспетчер тобі одразу каже «Здраствуйте». Не «Доброго дня» чи «Доброго вечора», а одразу вітаються російською мовою. Якщо ж продовжуєш розмовляли українською диспетчери переходять. Хочеться щоб вони більше розмовляли на українській і популяризували рідну мову враховуючи нинішній стан у нас в країні.

За словами представника служби «Магніт» Олега Гулько, громадські організації бачать ситуацію з однієї сторони, а перевізники з іншої.

— 90 % людей, які нам телефонують говорять російською, — каже Олег Гулько. — Крім того існує така проблема як назви вулиць. До нових вулиць люди якось звикли, але старі вулиці називають російською. Тому диспетчер трохи збивається. Коли починають говорити російською, він теж переходить на російську.

За словами Олега Гулько, якщо пасажир розмовляє російською з ним розмовляють російською, якщо українською — на українській.

— Тут є дуже цікава штука: коли люди телефонують у таксі і їх вітають, навіть на українській мові, перше слово з якого вони починають розмовляти це «Дєвушка», — розповідає технічний директор «Вік Тайм«Іван Абрамовський. — «Дєвушка, будьте добры машинку», «можна машинку» — це те, що чують оператори коли приймають замовлення.


Під час круглого столу обговорювали також заміну музики очікування оператора на українську та мобільні додатки. Організатор круглого столу Олег Власюк спробував перевірити один з таких додатків, але нічого не вийшло. У нього на телефоні стояла російська мова замість української, а додаток виявився адаптивним.

На завершення перевізники підписали резоцюція та отримали подяками "за гідну реалізацію мовних прав споживачів при обслуговуванні клієнтів".

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Сергей Сторожук

    А мені ПОХ як вона відповість особливо після 10 кругу дзвінків з відсутністю машин.
  • Алекс

    Кугутам все неймется, то им названия улиц не те, то диспетчеры не на том языке разговаривают.. Може пора вйо.. в родную гуцульщину/лемкивщину? Там не улиц нет не таксистов (зачем они в горах / полонинах)
  • Волощук Валера

    Ну да, совсем другое дело услашть на том конце : "Вибачте, але у нас немає вільних машин" )))
  • Игорь

    На завершення перевізники підписали резоцюція та отримали подяками "за гідну реалізацію мовних прав споживачів при обслуговуванні клієнтів".

    А эта выдержка из статьи на какой мове? похоже на українську c грузинским акцентом. Вот где справжня мова товарисчи...

    Пупкин Вася reply Игорь

    Рогули , сэр ! )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up