Що робити, коли авто забрав евакуатор: все про вінницький штрафмайданчик

Що робити, коли авто забрав евакуатор: все про вінницький штрафмайданчик
  • У Вінниці штрафмайданчиком-монополістом є підприємство «Інформ-ресурси»
  • Тільки туди звозять усі евакуйовані чи арештовані машини
  • І 80% з них ніколи звідти не заберуть
  • Ми побували на майданчику і дізналися, як «визволити» звідти машину

На арештмайданчику у Вінниці зараз можна побачити розбиті машини після ДТП, автобуси, машини поліції охорони, медслужби. Автомобілі, які розвозили хліб. У кожного — своя історія. Чи не у кожному третьому авто, яке стоїть тут, загинула людина, кажуть працівники.

— Буває, що приходять родичі загиблих у аваріях, — сказав заступник директора компанії «Інформ-ресурси» Вадим Кабишев. — Просять дозволити забрати якісь речі з авто. Ми пояснюємо, що не можемо цього зробити. Закон забороняє. А вони не розуміють: починають на нас кричати, буває, що і плачуть. Звичайно, ми співчуваємо, але нічого не поробиш. Якщо сприймати близько до серця кожну смерть, можна і у божевільню «загриміти».

Відео дня

Чому забрали машину?

У вас можуть тимчасово вилучити машину, якщо, наприклад, ви припаркувалися з порушенням і вона суттєво перешкоджає руху інших автомобілів. Або якщо у вас проблеми з документами на авто. Або немає посвідчення водія. Також, у випадку, якщо водій сів за кермо п’яний, і немає людини, яка б могла взяти на себе керування машиною. І, звичайно, на арештмайданчик забирають машини після аварій або якщо транспорт є доказом у кримінальній справі.

Якщо ви не можете знайти авто — телефонуйте на «102». Там точно скажуть, куди її доставили. «Інформ-ресурси» — так називається арештмайданчик у Вінниці. Це підприємство підпорядковане Міністерству внутрішніх справ. У місті воно має дві території загальною площею у 3 гектари: на вулиці Генерала Арабея та на Ботанічній, біля патрульної поліції. У області є ще 4 відділення майданчику.

Скільки коштує забрати евакуйоване авто

Послуги евакуатора мають сталу тарифікацію. Вона залежить від відстані до майданчика та ваги машини. Якщо вашу машину забрали у межах Вінниці і її вага не перевищує 2 тони, то за «лафет» (так називають евакуатори — авт.) ви заплатите 720 гривень. Від 2 до 3 тон — 840 гривень. Від 3 тон — 1020 гривень.

За містом ситуація інакша. По області кожен перевізник розраховує для себе оптимальний тариф за кілометр, залежно від складності завантаження. У середньому беруть 7-8 гривень за кілометр. Якщо машина в кюветі або сильно деформована, то додають окремо завантаження і розвантаження.

Щодо вартості зберігання авто — перші 7 днів коштують по 144 гривні, наступні — по 24. Деякі машини на вінницькому майданчику стоять по кілька років. Їхні власники винні уже десятки тисяч гривень.

До речі, у підприємства немає власних евакуаторів. Директор майданчика Анатолій Плиснюк каже, що немає за що їх купити. Тому доводиться орендувати їх у приватних підприємців. У розпорядженні «Ресурсів» зараз є три таких автомобілі. Кожного дня доводиться забирати 3-4 авто, тому, за словами Плиснюка, евакуаторів поки вистачає.

Якщо не вистачить грошей

За словами директора, на усіх територіях майданчику по області зберігається понад 700 машин. З них 80% ніхто не прийде забирати. Причини цього можуть бути різні. Навіть, смерть власника. Або у нього просто немає грошей, щоб заплатити за зберігання авто.

Буває таке, що вартість стоянки перевищує вартість самого авто. Викидати купу грошей за те, щоб забрати розбиту машину, звичайно, ніхто не хоче. Тоді власник має написати заяву, що він віддає авто у рахунок боргу. Машину продадуть на аукціоні. Такі випадки бувають дуже рідко. Тому місце на арештмайданчику поступово закінчується.

Що буде, коли місце на майданчику закінчиться

Таке вже було, і не так давно. Кілька місяців тому «Інформ-ресурси» розширили свою основну територію на цілий гектар. На новому місці є навіть критий ангар, де стоять дорогі іномарки. Але рано чи пізно місце закінчиться знову.

Зараз на арештмайданчику «зависли» майже 700 авто. Це або згорілі, або «двійники», або машини по розшуку виконавчої служби.

Можуть бути скандали

Наприклад, формально «арештоване» авто оформлювалося на одній «точці» майданчику, а потім перевозилося на іншу, де вже ніхто не відповідав за його збереження. Про це повідомляли вінницькі активісти з коаліції ГО «НІКА».

Працівники майданчику не мали при собі відповідних документів, не хотіли підписувати документи про прийом автомобілів, а умови зберігання авто були більше схожі на знущання над власністю вінничан — авто стояли просто під відкритим небом і кожен міг зробити з машиною, що захоче.

У рахунках за зберігання машин значилися «космічні» суми: від 245 гривень за добу.

Які документи треба мати, щоб забрати авто

Дивлячись, за яких підстав у вас її забрали. Якщо машина проходить доказом у кримінальному провадженні, наприклад, про ДТП, де постраждали люди, то вам її не віддадуть поки справа не буде закрита. І це може тягнутися роками.

Якщо у вас забрали машину через якесь порушення, то на арештмайданчику треба показати треба показати документи, що підтверджують право власності та копію адмінстративного протоколу. Раніше працівники майданчику перевіряли по базам даних, чи не перебуває авто у розшуку, перед тим, як повернути його. Зараз цього не роблять.

Активісти коаліції ГО «НІКА» кажуть, що саме це і законодавчою проблемою.

Слідчі можуть «продавати» процесуальні документи, що слугуватимуть підставою для видачі автомобіля.

За схожою схемою вінницький прокурор майже рік роз’їжджав на дорогих автівках з арештмайданчику.

Читайте також: «Пов’язали» чиновника – ключового фігуранта у викраденні семи іномарок

Також якщо хочете забрати авто, треба мати квитанцію про оплату евакуатора і стоянки на майданчику.

«Арештмайданчик досі не ідеальний механізм»

Володимир Черкас, представник коаліції ГО «НІКА»

— Зараз ситуація у підприємстві МВС «Інформ-ресурси» змінилася. Мабуть, через численні скандали між працівниками підприємства та нашими активістами. Керівництво звернулося до нас з проханням вказати на недоліки і озвучити свої варіанти їх усунення. Підприємство намагається дотримуватися обіцянок. Частина безвідповідальних охоронців була замінена, проведений перепис транспорту, що зберігається. А на додатковій території спецмайданчика заведені реєстраційні журнали. Власникам затриманих автомобілів надсилаються листи-нагадування про суму заборгованості та порядок отримання автомобілів. Але ще зарано говорити про майданчик, як ідеальний механізм. Одне з відкритих питань — створення спецмайданчика на Могилів-Подільському напрямку.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • вінничанин

    100% корупційна схема- з такими тарифами та без своїх евакуаторів. До того ж без жодноі відповідальності перед власниками за майно!
  • Artem Bondarenko

    За 144 грн в сутки там вертолет должен патрулировать стоянку, с чего такая цена? Обычная стояна 10-20 грн в сутки, в чем разница?
  • Ирина Бойчук

    I шановнi виконавчi органи хочуть сказати, що цiни за день перебування авто на штрафмайданчику економiчно- обгрунтованi i вiдповiдають нормам? А можливо антимонопольному комiтету разом з активiстами поцiкавитися дiйсною вартiстю такого корумпованого бiзнесу i умовами зберiгання авто. Враховуючи наданi фото- якiсть послуги невисока. Жахiття та неконтрольований бiзнес.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up