Екс-патрульний про форму з Житомира, «проплачені» суди та життя після поліції

Екс-патрульний про форму з Житомира, «проплачені» суди та життя після поліції
  • На хвилі нового набору до лав патрульної поліції, ми поспілкувалися з колишнім вінницьким «копом»;
  • Питали про те, як реально проходить служба в «патрульці», які там є перспективи;
  • Та чому він вирішив піти з поліції.

Поговорити з журналістом RIA погодився екс-«коп» з третьої роти патрульної поліції Вінниці Владислав Бекас. Цей патрульний нам відомий з 2-го грудня 2016 року, коли його екіпаж, спільно з вінницькими таксистами, ловили п’яного водія «Мерседеса». Тоді нетверезий чоловік влаштував ДТП з трьома машинами і почав тікати. Коли його нарешті зловили, він почав чинити шалений опір поліцейським — бився та матюкався.

Після того, як Владислав отримав кілька ударів, вирішив «задути» п’яного газом. Трохи більше півроку після цього випадку Бекас звільнився з поліції. Тепер він пробує себе у сфері IT. Зарплатню отримує поки меншу, ніж «копівська», але про своє рішення звільнитися він не шкодує. І ось чому.

Читайте також: П’яний на «Мерседесі» після ДТП тікав від таксистів та бився з копами

Відео дня
blockquote>

Поліція працює на репутацію

  • Нас набрали, фактично, з вулиці, щоб ми до людей ставилися по-людськи і з повагою. Коли хтось з нас приїжджає на виклик, він розуміє, що міг так само колись опинитися на місці цієї людини. Міліція працювала за принципом, що міліціонер — людина, його родичі — люди, яким треба допомагати. А всі інші — порушники і їх треба карати. Ми працюємо не так — для нас всі люди. Але серед цих людей ще є «бидло». І «бидло» зрозуміло, що у багатьох ситуаціях ми безсилі. Бо у нас такі закони.
  • Усі сміються над роликами, коли десять патрульних не можуть заспокоїти неадекватну жінку якусь, наприклад. Усе тому, що, особливо жінку, ми «ламати» не будемо. Ми стараємося заспокоїти її словами. У нас був виклик, коли жінка вкрала дитину. То коли ми приїхали, вона як з ланцюга зірвалася. Кричить, звивається як змія, подряпала сильно поліцейських. Ну що з нею зробиш? Поліція зараз багато працює на репутацію. Бо дуже прикро, коли один хтось «накосячив», а винних потім вважають усіх.


Владислав Бекас з напарником на виклику про фальшиву жебрачку, яка прикидалася старою жінкою. Фото Аріни Кантоністової

Гнила система

  • Коли проходить трохи часу, починаєш розуміти, що наша робота не має сенсу. Судова система прогнила повністю, і її ніхто не збирається рятувати. Почали розвалюватися реальні справи п’яних водіїв. Як можна не довести, що людина їхала нетверезою, якщо є рапорти, пояснення свідків, відео з боді-камер, результати освідування… Ми потім зрозуміли, як.
  • Водій, одразу, як ми склали протокол, їде у наркодиспансер і «вирішує» там цю справу. Йому дають результати освідування, зроблені «задньою годиною». І на суді наші тести вважаються недійсними. Чи можна взагалі повірити у те, що хтось самостійно вирішив чомусь поїхати на огляд, після якого його одразу зупинили п’яним патрульні?
  • Також часто переносять справу, щоб затягнути терміни розгляду. Бувало, судді повертали матеріали через те, що у протоколі не вказаний ідентифікаційний номер людини. А він там і не потрібен! Тоді стає зрозуміло, що суд «проплачений».

«Красунчики» на «Пріусах»

  • Робота зі слідчо-оперативними групами одразу не склалася. Зрозуміло, чому: якщо людина працює на якійсь «дев’ятці», отримує маленьку зарплатню, а її ще тягають по атестаціях… То ставлення до нас, які вийшли «красунчики», з новим обладнанням, на «Пріусах», з їхнього боку було негативним. Приїжджаємо ми у відділок з матеріалами, а нас просто ігнорують. Стояли з тими папірцями по півгодини. Але коли їх вже переатестували, то вони заспокоїлися.
  • Зміни бували різні. Нудні: всю ніч по парку за п’яними ганяєшся, на «сімейці» сидиш слухаєш, як хтось когось вже «дістав, зробіть з ним що-небудь». І драйвові: десь по печінці дали, десь набігався, по голові получив, штани порвав... Після таких колотить ще півдня.

Про поліцейську зарплату

  • До роботи в поліції я працював у сфері медицини. Я був кінезотерапевтом. Моє робоче місце було у басейні — допомагав дітям з вродженими хворобами проводити різні вправи. Зарплатня у мене була 1300 гривень. Звичайно, батьки щось там підкладали за те, що я приділяв увагу їхнім дітям. Але через постійне знаходження у воді у мене почалися проблеми зі здоров’ям. Тому вирішив піти звідти.
  • А тут ще почалася хвиля реформи поліції. І я захотів стати її учасником. Обіцяли, що платитимуть хороші гроші, перспективи. Перспективи, яких за рік і три місяці взагалі не побачив.
  • Мені зарплатні вистачало. До речі, отримують патрульні 8200 гривень. Проте бракує грошей тим, хто знімає квартири. Половина йде на оплату житла і на «комуналку». У когось є діти, хтось мусить допомагати коштами рідним.
  • На початку роботи нам обіцяли, що зарплатню підвищать до тисячі доларів. Звичайно, цього не сталося. А ціни дуже швидко зростають. Добре тим, хто живе у районах і зміг перевестися до себе. Зараз багато тих, хто вже сидить на валізах. Чекають донабору, щоб кудись перевестися.

Бракує місця і часу

  • Про те, щоб приходити додому вчасно, взагалі мова не йде. Так щастить тільки тим, хто працює на базі, а не на лінії. Чому? Бо кожного дня не знаєш, що з тобою сьогодні станеться. До того ж, треба сидіти в управлінні і чекати, поки всі свої зберуться. Дуже довго отримувати зброю. Ми приходимо на роботу о 6.45. З 8.00 починається зміна. І триває до 20.00. Поки туди-сюди, з управління виходиш десь о дев’ятій вечора.
  • Проблема з нестачею приміщення, бо багато «метрів» забрав сервісний центр. Кожного ранку ми шикуємося у вузенькому коридорі, наче «гаражні щури». Аж соромно, коли заходить людина якась і таке бачить. Тісняться кілька десятків «копів» і на весь коридор: «Бажаємо здоров’я...». Увечері навіть командиру роти немає де сісти, щоб розібратися з адмінматеріалами.
  • Ще одна проблема патрульних — сильне навантаження та брак вільного часу. Ось дивіться, у нас два вихідних на тиждень. З них один день ми спимо, особливо, якщо після нічної зміни. А на другий нас можуть викликати займатися фізичною підготовкою. Тому поліцейські сильно втомлюються. Велика кількість аварій з нашими машинами стається саме через втому. Патрульний просто засинає за кермом. Я сам так ледь не потрапив у ДТП. Просто кліпнув за кермом, а коли відкрив очі — машина стоїть посеред вулиці і я не розумію, чому так.

«Ходимо у шапках літом!»

  • Проблеми почалися з форми. Видали частину хорошого американського одягу 5.11. Це були штани, китель та поло. Усе. Інший одяг житомирського виробництва. Куртка була схожа на каркас, у якому неможливо було нормально рухатися. Постійно рвалася. Зашив раз, зашив два… і ось вже як Франкенштейн ходиш, весь пошитий. Майже через рік куртки замінили. Були берці, у яких рухаєшся ніби на лижах. Мене аж вивертало від усього цього.
  • Коли ти у патрулі, особливо, у пішому, то велика вірогідність, що тобі форму поріжуть, ти її порвеш чи ще щось. І потім маєш купувати нове за свій рахунок.
  • Для порівняння, в Америці, якщо офіцеру хтось просто плюне на форму, він її здає, а йому дають нову. У нас же, якщо держава не забезпечила, значить не забезпечила. Ходимо у шапках літом!

«Змініть те, що у нас не вийшло»

  • Щодо розбитих «Пріусів». Нас ніхто не зобов’язує їх ремонтувати. Але нам пропонують це зробити добровільно. Усе тому, що держава буде їх ремонтувати дуже довго. У нас є договір з СТО, але там передбачено тільки обслуговування, а не ремонт. Тому викручуємось, як можемо. Полагодити пошкоджений бампер коштує від 1500 гривень.
  • Людям, які зараз проходять конкурс до патрульної поліції, можу побажати тільки одного: постарайтеся змінити у цій країні те, що у нас не вийшло.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up