На виїзді з Вінниці люди перекрили дорогу через земельний конфлікт (ОНОВЛЕНО)

На виїзді з Вінниці люди перекрили дорогу через земельний конфлікт (ОНОВЛЕНО)
  • На виїзді з Вінниці, перед Писарівкою, люди безперервно ходять по «зебрі». Таким чином вони перекрили рух транспорту по Немирівському шосе;
  • Кажуть, що їхню землю «віджали».

Кілька десятків людей приїхали з Михайлівки. Кажуть, що обрали це місце для перекриття дороги, бо тут є пішохідний перехід.

Ми поспілкувалися з Людмилою Янчинською, яка є учасницею цих подій та депутаткою місцевої сільської ради. Ось що вона розповіла:

— Проблема у тому, що ми вже кілька років боремося за пасовище, — каже жінка. — Ми на ньому з 90-х років пасли худобу. По документах воно проходить як сільськогосподарське угіддя. У 2013-му році цю землю роздали кільком людям, які пов’язані між собою та наближені до керівництва області. Так «хапанули» нашу землю. Забрали у нас 26 гектарів поля.

Відео дня

Жінка розповідає, що тоді селяни подали до суді. І землю арештували, поки питання не буде вирішене.

— Але зараз поприїжджали «власники», навезли «тітушок», які поводили себе агресивно і забризкали людей сльозогінним газом, — говорить вона. — Тракторами хотіли орати, але ми не даємо цього робити, бо ж незаконно. «Тітушки» побили людям телефони, коли ті знімали їхні дії. На місці зараз є поліцейський з місцевого райвідділу, він тільки ходить махає руками, хоче, щоб ми перестали блокувати транспорт.

 

ФОТО/ВІДЕО: «ДТП - затори - Вінниця»

Про цю проблему ми писали влітку 2017-го. Мешканці Михайлівки вже тоді обіцяли перекрити дорогу.

Читайте також:

«Йдіть звідси, бо на вилах винесемо…»

Юрист новоспечених власників нагадував, що кожен громадянин нашої держави має право отримати земельну ділянку. Саме цим правом скористалися вінничани, яким держава надала земельні ділянки, площею майже по два гектари кожна. Знаходяться вони за межами села Михайлівка. Належали до земель запасу державної власності.

— Селяни стверджують, що у них відібрали пасовище, — продовжує юрист. — Це неправда. Згідно з документами, на цьому місці пасовище не значиться. Якщо ділянка має зовсім інший статус, то це значить, що частина власників корів самовільно використовують її. Логічно постає питання: «На якій підставі вони випасають там худобу?»

Співрозмовник навів низку прикладів, коли селяни перешкоджали виїзду на поле представникам законних власників. Каже, люди лягали під трактори. Коли власники приїхали із службою охорони, охоронників теж відправили з поля.

— Селянам пропонували декілька компромісних варіантів вирішення питання, вони ж вимагають одне – відмовитися від отриманої землі, — наголошує юрист. — Просимо їх звернутися до суду, не роблять цього. Запитуємо, якщо ми звернемося і виграємо справу, тоді надасте можливість користуватися землею. У відповідь чуємо: «Якщо не підете, на вилах винесемо».

Чиновники обдурили людей?

— Хіба ті, хто надавав нашу землю, не знали, що на ній роками випасається худоба? – запитує депутат сільради Людмила Янчинська. — Скористалися необізнаністю людей і зробили нас дурнями.

Жінка каже, що серед тих 13 нових власників — жодного мешканця з їхнього села. Все вінничани. Чотири ділянки оформлені на прізвище Марунько. Селяни пояснюють, що один з них — Володимир Марунько — нині очолює управління Держслужби охорони праці, а раніше був заступником начальника Вінницької митниці.

На запитання, чому не звертаються до суду, пояснює, що в Держгеокадастрі не можуть знайти документ, який би підтверджував, що ділянка оформлена під громадське пасовище.

— Знаємо, що ще на початку 90-х був такий документ. а тепер його нема, - говорить пані Людмила. — За такою само хитрою схемою відібрали пасовища у Гавришівці, Жабелівці.

За її словами, нині ситуація ще більше загострилася. Люди по черзі день і ніч чергують на місці випасу худоби. Бо до них дійшла інформація, що нові власники мають намір полити випас хімічними речовинами.

— У нас є ще одне пасовище, — продовжує депутат сільради. — То ми дізналися, що там п’ять гектарів землі сільський голова відвів під кладовище. Село нині, як потривожений вулик.

Офіційно землю під пасовища відвели тільки у декількох селах

— Наміри відвести у Михайлівці землю під пасовище були ще наприкінці 80-х, — уточнив начальник відділу райуправління Держгеокадастру Анатолій Король. — Але їх не втілили у життя. Документально пасовище у Михайлівці не оформлялося ні в ті роки, ні пізніше. Чому? Про це треба запитувати у тих, хто очолював громаду. Люди даремно шукають документи, їх не існує. Офіційно стверджую, що і наша структура, і районна влада неодноразово проводили наради з сільськими головами, наголошували на  необхідності оформити документи на пасовища. Насправді тільки у декількох селах це зробили. У їх число Михайлівка не входить. Тому там нині проблема, як і в інших населених пунктах, де керівники не вважали за потрібне зайнятися вирішенням цього питання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Пупкин Вася

    Страна майдания )
  • Anonymous

    А при чем здесь люди которые ехали по дороге?
  • Реальні Земельні Консультації

    http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70689951 ось та сама ухвала. Але там немає ніякої заборони на господарську діяльність,  якою є оранка. Адвокат не пояснив селянам її суть і значення.
  • Жора

    А чему селяне удивляются, ходили на  майдаун скидывать Яныка, он хоть был бандит, но все было по понятиям. Сейчас селяне  привели к власти бандитов, так те  не только поля заберут,  селяне будут еще работать как рабы на  бандитов

    zhenya reply Жора

    то едь к своему яныку, пукину в рашку, там все по понятиям, и не сри тут

    Жора reply zhenya

    Скоро всех бандитов ждет судьба Яныка,   там в Ростове места хватит и для винницких бандитов.

    При чем  тут  "едь к своему Яныку" , и при чем тут Путин ?

    Скоро всем  вам бандитам  будет место в зоне.  Ведь бандиты грабят людей и страну, а кто не согласен  с бандитским  грабежом тот агент Путина  и сепаратист.  У Сталина тоже были враги народа, и у Гитлера также были враги .

    Сейчас такое время что еще никогда так народ  не относился к бандитам которые грабят Украину !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up