«Прикриття» чи нахабність? Чому поліцейські ховаються від людей за «лівими» номерами

«Прикриття» чи нахабність? Чому поліцейські ховаються від людей за «лівими» номерами
Водій цього авто підвозив жінку з дитиною у робочий час на службовій машині з «лівими» номерами. Патрульні зупинили… і відпустили.
  • Поліцейські чіпляють на службові машини білі номери замість синіх, щоб «загубитися» серед людей і користуватися державним авто як своїм.
  • Або уникнути відповідальності, якщо потраплять у ДТП;
  • Поїхати під «прикриттям» до магазину, з роботи додому — чому ж ні?

Про вінницьких поліцейських, які роз’їжджають на службових машинах і вішають на них «ліві» номери, ми писали кілька тижнів тому.

Коротко: 15 листопада 2017 року вінницькі активісти попросили патрульних перевірити авто з підозрілими номерними знаками. З’ясували, що у салоні — обласні правоохоронці, а на машині — номери, які не пробиваються по базах. У багажнику — пара справжніх поліцейських номерних знаків.

Корисне посилання

Актуальні пропозиції купити Skoda SuperB від 4200$ на Automoto.ua.

Читайте також:

Відео дня

Ми вирішили перевірити, чи багато у Вінниці поліцейських, які міняють номери на службових машинах, щоб користуватися ними як забажається. Активісти громадських організацій допомогли: зробили кілька запитів, щоб «пробити» номери поліцейських машин. Зараз маємо відповіді на кілька десятків машин, номери яких відсутні у базах.

У рамках експерименту почали перевіряти, для чого поліцейські використовують такі машини.

«Завгосп»-оперативник?

Тоді, 15 листопада, водій «Шкоди», діючий поліцейський, на прохання журналістів представлятися не захотів. Пізніше з’ясувалося, що за кермом цієї Sкоda Octavia був начальник управління логістики та матеріального забезпечення поліції Вінницької області Максим Данилюк. Через цей інцидент зараз проводиться службова перевірка щодо поліцейського.

Наразі відомо, що номерні знаки, які використовував Данилюк, не пробиваються по базі МВС.

 

 

Відповідно до статті 8 Закону України «Про оперативно розшукову діяльність», поліцейські можуть використовувати несправжні номерні знаки. А стаття 5 цього ж закону каже, що здійснювати оперативно-розшукову діяльність, а значить і використовувати номери прикриття, можуть поліцейські, які належать до підрозділів кримінальної та спеціальної  поліції. Яке оперативне завдання міг виконувати начальник управління, що займається матеріальним забезпеченням поліції — невідомо.

Втік із порушенням?

У середу, 6 грудня, активісти коаліції громадських організацій «НІКА» разом з журналістом RIA побачили, як з території поліції Вінницької області виїжджає синя Skoda Superb. До цього у нас вже була відповідь від сервісного центру, що номерні знаки цього авто відсутні у базах МВС.

Рушили за «Шкодою». Водій поїхав на Келецьку і вирулив у двір перед багатоповерхівкою. Пізніше у цю машину сіла жінка з дитиною. Водій натис на газ. Але на повороті його вже зустріли патрульні, яких до цього викликали за лінією «102».

Як все відбувалося, дивіться у відео:

 

Патрульні підтвердили, що номерні знаки дійсно відсутні у базах. Але порушника відпустили, хоча оперативний талон не показав. Про те, що за кермом перебував поліцейський, офіційно ніхто не повідомляв. Але на місце розбиратися приїхали люди, які займаються особовим складом поліції.

Вони сказали, що не знають, чи був за кермом діючий поліцейський. А чому не знають — бо приїхали, коли його вже не було на місці. Так, патрульні відпустили водія «Шкоди» їхати далі на неіснуючих номерах.

У прес-службі патрульної поліції Вінниці нам сказали, що чоловік написав клопотання про перенесення розгляду справи на інший день. І поїхав собі далі з ймовірним порушенням.

У понеділок, 11 грудня, ми знову піймали цю машину. Цього разу водій заїжджав на територію автогосподарства обласної поліції. Заїхав на звичайних, тих же самих номерах. А виїхав на службових.

Заїжджає

Виїжджає

Читайте також:

Тікав дворами від активістів

Того ж дня автомобіль «SENS» з «лівими» номерами знайшли у одному з дворів на Вишеньці. У розпал робочого дня машина стояла під під’їздом багатоповерхівки. Невдовзі з’явився чоловік, який сів за кермо. Водій почав тікати від активістів, що їхали слідом, дворами. Але відірватися не вдалося. Паралельно був зроблений виклик на «102» і подане орієнтування. Невдовзі це авто зупинили патрульні.

 

За даними сервісного центру МВС, номерні знаки АВ1328ВК не закріплені за жодним автомобілем. Але у телефонній розмові працівник, який робив відповідь на наш запит, сказав, що у 2015-му році ці номери використовували на іншому авто.

Патрульні поліцейські прийняли цікаве рішення — доставити підозрілий автомобіль до міського відділу. Не пробити по базі, не встановити особу водія, а супроводити до відділку. Оперативний талон їм водій не показав. А коли доїхали — сказали водію «SENS» припаркуватися на території поряд з іншими поліцейськими машинами. Хіба з кожним порушником так церемоняться?

Після цього водія завели усередину будівлі поліції… і на цьому все закінчилося. Ми написали запит до обласної поліції з проханням надати інформацію про продовження цієї історії. Чекаємо відповіді.

«Екскурсія» на автогосподарство

Нам стало відомо, що на території відділу забезпечення автотранспортом поліції області стоїть Volkswagen Bora, на якому висять номери від МАЗ-500. Сплутати такі машини дуже важко. Бо МАЗ — вантажівка.

Поїхали туди. І справді знайшли цей автомобіль. На руках вже мали відповідь від сервісного центру, яка підтверджує, що номери «перекинуті». Викликали поліцію.

Поки чекали патрульних, до нас почав чіплятися невідомий чоловік, який вимагав, щоб ми покинули територію. Він не представився, зате почав шарпати за руки і погрожувати. Ось як це було:

Патрульні підтвердили нашу інформацію про «ліві» номери. Тепер чекали вже слідчих.

Пізніше виявилося, що цей автомобіль є службовим, тобто поліцейським. А перебуває він на території автогосподарства як заарештований. Варто зазначити, що впритул то автогосподарства є діючий арештмайданчик, де таким автомобілям якраз і місце. Там є людина, яка відповідає за зберігання автомобілів, які стають речовими доказами. На території відділу автозабезпечення ніхто не несе відповідальності за те, щоб з цією машиною нічого не сталося, а потрапити сюди може будь-хто.

«За цими номерами їх ніхто не знайде»

Володимир Черкас,
голова ГО «Комітет безпеки руху»

— Використовувати номери прикриття можуть тільки оперативні підрозділи Нацполіції. Ті, хто розшукують, стежать, викривають. Це має бути атестований співробітник, який має з собою оперативний талон та поставлене перед ним завданням, що він має виконати. Їздити на оперативних номерах не може вільнонаймана людина, тобто та, яка не є поліцейським, але працює у поліції. Не може їздити і начальник відділу матеріального забезпечення.

Сині службові номери були створені для того, щоб звичайні люди почували себе у безпеці, щоб могли звернутися за допомогою, якщо побачать поліцейську машину. І для того, щоб користуватися хорошим авто і не привертати до себе увагу, правоохоронці і чіпляють собі білі номерні знаки. Так вони можуть їздити у власних справах, відпочивати у ресторанах, везти дружину додому... А якщо потраплять у аварію, вчинять злочин — за цими номерами їх ніхто не знайде. Білі номери «розв'язують» їм руки.

Трагедія у Дніпрі

У середині листопада, у Дніпрі, поліцейський на службовій Toyota Avalon збив пішохода. Про це повідомляє Депо.Дніпро з посиланням на прес-службу обласної поліції.

Від удару 20-річного хлопця підкинуло і він впав на дах автівки. У важкому стані забрали до лікарні. Наразі невідомо, чи переходив він дорогу у неналежному місці. Принаймні, на світлинах «зебри» не бачимо.

Лобове скло автомобіля пошкоджене дуже сильно, що наводить на думку про велику швидкість, з якою рухалася машина перед зіткненням.

Як пише у Facebook активіст Олександр Слободенюк, автомобіль мав звичайні номери і є службовою автівкою начальника Дніпровського відділу поліції Олега Кобаненко. За даними активіста, на авто були встановлені номери від іншого авто.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Олександр

    На мій погляд не має в цьому чогось абсурдного чи кримінального всі ми живі люди і побутові проблеми майже у всіх однакові і відсутність автомобіля у власності іноді теж проблема, а просить в когось відвезти рідних по справам багато не напросишся, от і використовують службовий автомобіль. А номери міняють щоб не виникали питання з приводу чого в тій чи іншій ситуації використовується автомобіль з синіми номерами. В поліції є багато інших ситуацій на які потрібно звернути увагу.
  • anticorruption

    Мусора как и все госработники -любят халявку. Для них,государственное значить ихнее. Да и бензин на халявку.

    Був я бык-теперь я Мент: предьявите документ)
  • Порошок

    Видел как на желтом ППСном VW Transporter T4 завозят чью-то жену на кондитерскую фабрику Рошен на 7 утра на работу
  • Anonymous

    Виталик и Вова возомнили из себя великих детективов .... или журналистов-общественников :))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up