Велопрокат за ціною проїзду в транспорті скоро буде у Вінниці. Подробиці проекту

Велопрокат за ціною проїзду в транспорті скоро буде у Вінниці. Подробиці проекту
  • Львів’яни з «Некстбайк Україна» незабаром почнуть установку станцій прокату велосипедів у Вінниці.
  • Усього городянам будуть доступні 120 велосипедів німецького виробництва. У «Некстбайк» розраховують на теплу зиму, аби був тривалий велосезон.
  • Які будуть тарифи та коли запуск велопрокату?

Про появу муніципального велопрокату говорять ще з 2016 року, але весною цього року з’явилися перші подробиці про появу прокату. Зокрема, в мерії погодили договір з підрядником проекту — львівською компанією «Некстбайк Україна». Тоді казали, що запуск велопрокату буде десь до кінця 2018-го. І тільки нещодавно стало відомо, що ця подія станеться дуже скоро:

У дописі в фейсбук-спільноті «nextbike.ua» написали, що у Німеччині вже пакують до відправки термінали та велосипеди для Вінниці. Поговорили з керівником розвитку велоінфраструктури Вінниці Андрієм Сорокіним, аби дізнатися більше подробиць про проект.

Станції у густонаселених районах

— Некстбайк є головним компонентом велопроекту, який місто реалізує разом з Швейцарською конфедерацією. За ним заплановано обладнати 15 станцій прокату велосипедів в різних частинах Вінниці. На кожній станції 10 стійок та 8 велосипедів. А загалом для городян та гостей міста буде доступно 120 велосипедів, — казав Андрій Сорокін.

Відео дня

NextBike — це німецька компанія, який працює з 2004 року і вже запустила муніципальний велопрокат у 25 країнах і 150 містах світу. У Львові діє з 2015 року, а цього року запустили мережу прокату в Харкові та Києві.

Мережа станцій була узгоджена ще навесні цього року і більшість станцій розташують в мікрорайонах Вишенька, Слов'янка, Центрі, Замостя, Залізничний вокзал. Там, за словами Сорокіна, буде найбільший попит на послуги прокату та більше людей.

— Чому немає жодної станції на Тяжилові чи на Старому місті? Бо якщо, для прикладу, поставити станцію на «Мрії», то потрібно поставити ще декілька перехоплюючих станцій на шляху до того ж Центру, якими взагалі не буде хтось користуватися. У майбутньому мережа буде розширятися, що видно з досвіду того ж Львова, де «Некстбайк» вже працює давно.

Розташування станцій:

1. Перехрестя вулиць М. Ващука – Келецька; 2. Західний автовокзал (Хмельницьке шосе, 107); 3. ВНТУ (Хмельницьке шосе, 95); 4. Перехрестя Келецька – проспект Космонавтів; 5. Парк Дружби народів (вул.. Андрія Первозваного); 6. Перехрестя вулиць Келецька – 600-річчя; 7. Електромережа (вул.. Пирогова); 8. Ринок «Урожай»; 9. Вулиця Магістратська (біля входу до Центрального парку); 10. Площа Європейська; 11. Перехрестя вулиць Стрілецька – Київська; 12. Центральний автовокзал (вул.. Київська,8); 13. Площа Перемоги (біля Будинку офіцерів); 14. Перехрестя вулиць Брацлавська - Замостянська; 15. Залізничний вокзал (площа Привокзальна,1).


Управлінням мережі станцій буде займатися «Некстбайк». У договорі з мерією вони підписалися під умовою, що при випадку крадіжки велосипеду, пошкодження станції та іншого майна велопрокату — саме «Некстбайк» має відновити усе протягом 60 днів.

— Також у «Некстбайк» буде відстежувати наявність велосипедів на станціях. Аби не було, що для прикладу, на Київській нуль велосипедів, а на Соборній їх вже кілька десятків, компанія буде підвозити їх рівномірно розподіляти між станціями. Це в їхніх інтересах, і підприємство буде слідкувати за цим.

Андрій Сорокін, керівник розвитку велоінфраструктури у Вінниці

Як працюватиме прокат

У тому ж дописі на фейсбуку «nextbike.ua» пояснили, що мережа у Вінниці діятиме так само як у Львові та Харкові.

Станції у Львові

— Розрахунок за оренду велосипеду буде автоматичним. Тобто, ви реєструєтесь в системі Некстбайк, прив'язуєте банківську картку, з якої будуть списувати кошти за користування велосипедом. Його можна буде взяти на станції, відсканувавши через додаток в смартфоні QR-код, — пояснив керівник розвитку велоінфраструктури Вінниці Андрій Сорокін.

Велосипед буде фіксуватися до стійки на станції, про що буде сигналізувати спеціальний датчик. Важливо ретельно перевіряти індикатор, що велосипед повернуто — він має змінити колір з «зеленого» на «червоний», адже без цього продовжать списувати кошти з рахунку.

Якщо щось не вийде, то на кожному велосипеді буде написаний номер техпідтримки, де консультанти допоможуть з вирішенням проблеми.

Самі велосипеди німецького виробництва, з низькою рамою, мають три передачі. Під рулем невелика корзина, ліхтар. Андрій Сорокін розказав, що ними вже користувався на презентації у Вінниці, яку зробили для міських чиновників. За його словами, велосипед простий в користуванні, добре їде вгору та комфортний.

Коли запуск та які тарифи?

Про офіційну дату запуску запитали в керівництві компанії «Некстбайк Україна». Співзасновник підприємства Остап Буденкевич казав, що наразі цієї дати немає, що пов’язано з транспортуванням обладнання та велосипедів у Вінницю.

— Про точну дату запуску ще не можу сказати, адже потрібно ще доставити їх з Німеччини. А це, самі розумієте, великий шлях до Вінниці. Але у наших планах почати монтувати станції вже на наступному тижні у вашому місті (з 24 вересня - авт.), аби почати роботу з жовтня 2018 року, — розповів співзасновник «Некстбайк Україна» Остап Буденкевич.

Остап Буденкевич, співзасновник товариства «Некстбайк Україна»

Чоловік підтвердив, що система буде такою самою як у Львові та Харкові. Тарифи будуть ідентичні до цих міст.

Якщо брати абонемент (150, 250 або 800 гривень - авт), то година проїзду на велосипеді буде дешевшою, ніж за маршрутки.

— Нам вже закидали, що запуск велопрокату в кінці року — це погано, адже на велосипедах ніхто не буде кататися. Але навіть за ці один-два місяці ми зможемо зрозуміти яким чином можна покращити мережу, куди перемістити станції, подивитися як відреагують вінничани на появу муніципального велопрокату. Тому навіть такий короткий сезон є важливим для дії системи, — сказав Андрій Сорокін.

Хто платить за мережу?

Раніше ми дізналися, чиїм коштом львів’яни з «Некстбайк» зроблять велопрокат у нашому місті.

— Цей проект нічого не коштуватиме для міського бюджета: 180,5 тисяч швейцарських франків (близько п’яти мільйонів гривень) виділяє Швейцарське Бюро співробітництва як грант на розвиток велоінфраструктури в нашому місті, — казав директор департаменту економіки та інвестицій Віталій Погосян. Ще він додав, що прибуток з прокату отримуватиме «Некстбайк», але вони сплачуватимуть 480 тисяч гривень щороку пайової участі в бюджет Вінниці.

Крім того, за кошти Швейцарії встановлюють біля шкіл криті велопарковки, запускають дитячу велошколу в Центральному парку та вже закупили велосипеди для міських чиновників. Для останніх за кошти бюджету Вінниці збудують душову в приміщенні міської ради та велопарковку.

Нагадаємо, цими вихідними у Вінниці буде масштабний велозабіг «Закрутка по-вінницьки». Учасники проїдуть дистанцію 100 кілометрів. Подробиці в спільноті в фейсбуку.

Читайте також:

Фото в матеріалі: bzh.life, zaxid.net, itc.ua, vn.20minut.ua, vmr.gov.ua, nextbike.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Максим Дикий

    Мудаки ті хто поставив "Ганьба", "Жах" або "Сміх" цьому проекту!!!
    Це дешевше! Це екологічніше! Це здоровя нації!!!
    Я більше переживаю за те щоб ПІШОХОДИ накінець зрозуміли що ВЕЛОдоріжка це, бляха-муха, ВЕЛОдорожка!!! Не ПІШОХІДНАдоріжка, не АВТОдоріжка, не МАМОЧКО-КАЛЯСКОВАдоріжка а саме ВЕЛОдоріжка!!!
    І стан велодоріжок (або взагалі їх відсутність) в деяких районах Вінниці!!!
    Ідея СУПЕР! Всіма руками і ногами за цю ідею! Це круто що у Вінниці просувають вело культуру!!!
  • ваняк

    прогнозирую существенное увеличение дтп с идиотами за рулём этих великов не соблюдающих элементарные ПДД
  • Валера

    Давай веломайдан в стране по имени РОШЕН
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up