Наш «Артек» або садиби багатіїв — що буде на Старому місті замість санаторію?

Наш «Артек» або садиби багатіїв — що буде на Старому місті замість санаторію?
  • Розбиті будівлі, хащі та занедбання — в такому стані санаторій Коцюбинського вже п’ять років.
  • Кабмін передав цю базу у власність Вінниці ще у лютому цього року
  • Як розпорядиться з майном та землями міськрада?

Через борги та передачу прав власності база відпочинку з 2012 року не працює. Але тут залишилися ще 7 співробітників, які продовжують охороняти майно. Вони сподіваються, що міська влада зможе врятувати заклад. Кабмін дозволив передати дитячий табор із державної в комунальну власність. У мерії це бажання підтримують, але процес затягується через бюрократичні моменти.

Хащі та запустіння

Ворота дитячого санаторію імені Коцюбинського, що знаходиться в двох кілометрах від лікарні №3 по Маяковського, закриті. За ними валяється сухе гілля, яке ніхто не прибирає. Єдине, що нагадує, що колись тут була дитяча база відпочинку — його вицвіла вивіска.

Відео дня

Колись на території будинку відпочинку була величезна садиба дворян Грохольських. З 60-х років тут діяла база відпочинку, яку назвали на честь письменника Михайла Коцюбинського. Зараз майже нічого не нагадує про минулу славу цього закладу.

Журналіста зустрів охоронець санаторію Володимир Гребенюк. Чоловік пропрацював в цьому закладі близько 15 років.

— Ми мали власну заправку, машини, багато корпусів, артезіанську свердловину, велику кількість дитячих майданчиків. Після літа 2012 року раптово припинили приймати дітей. А чому? Нам так й не пояснили, — сказав Гребенюк.

Охоронець провів коротку екскурсію санаторієм. Алеї заросли чагарниками, потрощені лавочки, скрізь купи сміття. Поблизу два стави, які вже давно не чистили від намулу. Вікна закинутих корпусів забиті дошками. З хащів визирають пошарпані скульптури.

Постамент від пам'ятника Коцюбинському

— Бачите, на постаменті немає бюсту Коцюбинського. Його намагалися вкрасти, але не змогли дотягти. Ледве віднесли до складу. О так — санаторій імені Коцюбинського, а самого Михайла Михайловича ми не маємо, — розповів охоронець.

Не платять зарплату

До журналіста звернулися інші люди, що працюють в санаторії. Галина Поліщук була раніше шеф-кухарем, і щоб не втратити роботу, стала охоронцем. Вона розповіла, що зараз працюють тільки 10 відсотків від колишнього штату працівників.

— На сезон 2013 року люди вийшли на роботу, а їм директор сказав, що вже не працюємо. Декому залишалося рік до пенсії, комусь два. Пам’ятаю плакали дуже. Тоді як раніше було не менше 60-70 співробітників, — розказала пані Галина.

Інший охоронець, Василь Шумовський, розказав, що депутати зі Старого міста не знають, що відбувається з санаторієм.

— Ми зверталися до депутатів, до різних інстанцій. А нам сказали, що навіть не знають, де цей санаторій! Не можна ж так знищувати цей заклад. Краще б його зберегли для дітей тих батьків, котрі воюють в АТО, або для реабілітації самих воїнів, що захищали на передовій нас, — сказав пан Василь.

Чий санаторій

Як розповіла бухгалтер дитячого табору санаторію Лідія Проскуріна, заклад не зміг розпочати роботу, бо у них був податковий борг. Незважаючи на те, що вони стали з 2014 року державним закладом, держава не змогла підтримати їх.

— Фонд держмайна довгий час не брав нас на свій баланс. Відтак, землю ми змушені були орендувати у міської влади, як підприємство профспілок. А ніби-то державні приміщення, охороняємо за власний рахунок, — сказала пані Лідія. — Міська влада передає землі вже в оренду. За 403 тисяч гривень на рік. Цих коштів ми не змогли зібрати, бо приймали тільки 800-1200 дітей за літо. Борги накопичувалися, і на сезон в 2013 році нам просто не дали відкритися.

Щодо оплати праці робітникам, то за словами Проскуріної, їм перестали виділяти кошти з акціонерного підприємства «Укрпрофоздоровниця». Саме ця компанія є керуючою для українських санаторіїв. Тільки вінницькому будинку відпочинку винна більше 260 тисяч гривень по зарплатам. Зараз дитячий заклад в підвішеному стані.

— У чиїй власності нині перебуває санаторій — важко сказати. Бо від «Укрпрофоздоровниці» вже ніби відійшли, а на баланс міськради ще не стали.  У власності нашій — тільки ліжка, каструлі, вціліле медичне обладнання. Дуже сподіваємося, що місто не дасть загинути нашому закладу, — сказала бухгалтер підприємства.

Що буде з базою відпочинку?

Борги по зарплатам та податкам, закриття закладу — це ще не всі проблеми, що спіткали санаторій. Робітники в один голос кажуть, що землі бази відпочинку по-троху забирають, з дозволу міської влади.

— У 2010 році прямо під стінами корпусів наділили кілька ділянок на 1,2 гектари, без будь-якого нашого погодження. Віддали під забудову і господарський двір, землі майже у лісі. Ми намагалися боротися, бо земля закріплена за закладом. Але міська влада тут порушень не вбачає, — розказала бухгалтер Проскурніна.

Так що ж буде з санаторієм? Про це ми запитали у заступниці міського голови Галини Якубович.

— Зараз ми займаємося актом прийому-передачі. Коли він буде підписаний, цей об’єкт внесуть в держреєстр майна як комунальну власність. Приймати будуть на баланс департаменту освіти, оскільки заклад є дитячим табором. Далі будемо приймати рішення щодо збільшення штату, створення комунального підприємства та процедури, як цей заклад працюватиме.

Питаємо — чому так довго триває прийом в комунальну власність?

—  Дитячий санаторій проходить процедуру банкрутства. Є певні законодавчі вимоги, яких ми маємо дотримуватися. Ймовірно, до вересня-жовтня цього року приймемо в комунальну власність, — сказала заступниця мера.

— І що буде на місці закладу — приватна забудова чи база відпочинку?

— Коли це буде міський заклад, то будемо шукати рішення щодо його розвитку та використання для вінничан. Точно можу сказати, що санаторій не будуть зносити під приватні ділянки. Є чітки межі, і майновий комплекс, що був переданий Кабміном, чітко зафіксований на площі 4,6 гектара, — сказала Галина Якубович.

Нагадаємо, що рік тому, у червні, міський голова Сергій Моргунов запевнив, що санаторій залишиться будинком відпочинку.

Чи дотримається свого слова? «20хвилин» буде слідкувати за ситуацією навколо цього закладу та його подальшу долю.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юлия Процюк

    Дивлюсь фото, відео і ледь стримую сльози... Відпочивала у цьому таборі років 12 тому, то були одні з найкращих літніх канікул в моєму житті) Так все занепало, дуже прикро. Я пам'ятаю ці будівлі, дитячий майданчик, річку, на якій ми кожного дня катались на катамаранах, сцену, де проводились чудові концерти та конкурси

    Daily reply Юлия Процюк

    зараз там за  високим парканом Петро жре шашлики і зливає лайно у річку  Буг.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up