Електронний квиток. Дизайн вже є, а коли з’явиться у Вінниці — невідомо

Електронний квиток. Дизайн вже є, а коли з’явиться у Вінниці — невідомо
Спочатку е-квиток у Вінниці з'явиться в трамваях та тролейбусах. Тестувати цю систему планують з 2018-го року
  • Дизайн для електронного квитка визначили самі люди. Тепер у мерії мають затвердити те, що обрала громада
  • Проте, коли е-квиток з’явиться в транспорті та що це буде — невідомо
  • А як воно працюватиме? Розказуємо на прикладі інших міст України, де вже діє ця система

Із 23 листопада тривало голосування за дизайн електронного квитка. У найближчому майбутньому ця система замінить паперові квитки в транспорті. І сьомого грудня голосування завершилося.

Електронний квиток — це проїзна картка з чіпом. Саме на таку картку вінничани будуть «кидати» кошти. А платити за проїзд треба буде не кондукторам, а валідаторам (автоматичні зчитувальні пристрої — авт.). Кондуктори стануть консультантами та контролерами.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити MINI в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

За даними, що були оприлюднені на тому тижні, найбільше голосів набрав варіант Дарини Дробахи, тоді як у голосуванні взяло участь понад дві тисячі вінничан. Переможця мають визначити ще у мерії, що приблизно станеться 14 грудня.

Відео дня
Дизайн квитка від Дарини Дробахи

Почнуть впроваджувати з 2018 року

Хоч з дизайном визначилася, досі невідомо, коли з’явиться електронний квиток у транспорті Вінниці. Раніше, очільниця комунального підприємства «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна розповідала журналісту, що це можуть бути картки або чіпи, чи додатки до смартфонів. А пільговикам видадуть «засоби оплати» безкоштовно.

— Поступово, на тестових маршрутах тролейбусів та трамваїв облаштуємо систему безготівкової оплати проїзду. На це є півроку, — розповідала пані Катерина. — Паралельно до цього, городянам видаватимуть електронні засоби оплати. Наступний етап — облаштування пристроями маршрутних таксі. Тому комплексна система електронних квитків має з'явитися у Вінниці вже за 18 місяців з моменту підписання угоди, враховуючи і приватних перевізників.

Також вона сказала, що нову систему оплати проїзду почнуть впроваджувати з 2018 року.

Е-квиток у Вінниці втілюватимуть за кредитні кошти ЄБРР. На це європейський банк готовий дати до 9 мільйонів євро. Але, через тендер, ця сума може зменшитися

А щоб ви мали уяву, як е-квиток працюватиме, проаналізуємо досвід інших українських міст.

Над е-квитком працюють в десяти містах

Е-квиток в Україні почали впроваджувати після того, як нардепи ухвалили закон. І у різних українських містах діють за схожою системою:

  1. розклеюють наліпки з QR-кодом в громадському транспорті. Так, за проїзд можна сплатити за допомогою смартфону, який зчитує код. А гроші за квиток забирають з банківської картки

  2. встановлюють валідатори. До цих пристроїв можна піднести банківську картку та/або муніципальну пластикову картку. Гроші спишуться з вашого рахунку.

При цьому, кондуктори стають контролерами та консультантами. Вони мають портативні валідатори, щоб допомогти людям сплатити за проїзд. Чи перевірити сплату проїзду.

QR-код в тролейбусі у Запоріжжі

Таким чином, QR-кодом в транспорті можна розплатитися у Львові, Запоріжжі, Маріуполі, Хмельницькому, Івано-Франківську, Черкасах.

Карткою через валідатор можна заплатити за проїзд у Дніпрі

У Житомирі, Харкові, Тернополі, Дніпрі вже діють валідатори в громадському транспорті. У цих містах також є QR-коди. Але, не без курйозів. Наприклад, у Житомирі все одно пасажир отримує паперовий квиток.

— На пластикових картках написано, що їх введено задля економії паперу. При цьому нам продовжують видавати той самий папір, тільки у вигляді чеків, — казав журналістам «20хвилин» житомирянин Дмитро. — Не розумію, у чому тут нововведення? Щоб скористатися валідатором, доводиться постійно заходити на середні двері, а коли багато людей — починається штовханина.

А у Тернополі єдиний електронний квиток — це одразу п’ять пластиків для оплати проїзду!

— Є окрема картка для пенсіонерів, школярів, дорослих та звичайний безіменний квиток. Крім того, продовжує діяти стара картка для тролейбусів, — розповідає журналістка сайту «Новини Тернополя 20хвилин» Юлія Нікітіна. — Валідатори розмістили в тролейбусах, маршрутках та автобусах. У маршрутках ці пристрої біля водіїв, а в тролейбусах — по одному в салоні. І людям не дають власноруч платити за проїзд. Картку забирає або водій, або кондуктор. Багато людей як і раніше платять грошима, а не пластиком.

Журналістка ще додала, що вартість іменної картки — 57 гривень. Безіменний пластик коштує 20 гривень. А пільговики отримують картки безкоштовно.

А в громадському транспорті Києва, де над системою е-квитків працюють вже протягом 10 років, нещодавно почали встановлювати пристрої для зчитування карток.

Нагадаємо, що нещодавно у Вінниці прийняли концепцію розвитку транспорту. Вона розрахована на 5 років, за які мають збудувати нову лінію трамваю на вокзал, реконструкцію колій та закупівлю електробусів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Жора

    Я не плачу долги,налоги , и никогда не платил и не буду платить за проезд в городских сараях....
  • OlexaVin

    І навіщо щось вигадувати, достатньо взяти досвід будь-якого європейського міста і все.

    Зняти пільги у всіх, пільговикам видати їх грошима і навантаження різко зменшиться.
  • Наталія Адміністратор

    Якщо поставити такі валідатори біля кожних дверей, то проблем з тиснявою під час оплати проїзду можна буде уникнути. Хай там що, але контролери потрібні, щоб менше зайців було.
  • гость

    Пропоную кращий метод. Щоб за кілька зупинок до кінцевої кондуктори виходили і сідали на зустрічний. 12,13, 14 -в будній день кондуктор може вийти біля ботсаду, а у вихідний навіть на дачній. 1,3 - достатньо перевірити квитки 2 зупинки за водоканалом і можна виходити. Якщо хтось ще зайде - хай платить водію. Таке практикується в Києві
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up