Фалафель, мідії, море м’яса. Огляд вінницького фудфесту

Фалафель, мідії, море м’яса. Огляд вінницького фудфесту
  • Цими вихідними, 13-14 січня, у Центральному парку триває фудфест «Vinnytsia Food Fest».
  • На 23 точках продажу можна скуштувати м’ясо, плов, екзотичні мідії, фалафель та багато іншого.
  • Журналісти поговорили з учасниками фестивалю та дізналися скільки коштує їжа

Перший фестиваль вуличної їжі у 2018 році компактно розташувався в Центральному парку. Точки продажу їжі знаходяться навколо головної ялинки Вінниці. Деякі знаходяться поблизу фонтану.

Ще є «точки» ближче до входу з парку, що на вулиці Хлібна. Там також поставили намети з обігрівачами, де можна комфортно поїсти та випити. Журналісти поговорили з учасниками фестивалю та дізналися, які смаколики можна скуштувати.

Мідії та овочі на мангалі

Поблизу фонтану в парку розташувалася єдина точка продажу, яка називається «Від Пуза». Звідси пахне смаженим м’ясом, пловом, тушкованими овочами. Продавчиня розказала, що участь у фесті була для неї не очікуваною.

Відео дня

— Подзвонила подруга, сказала, що потрібно допомогти готувати. А потім шеф запропонував роботу. О так все випадково для мене сталося. Найкраща страва у нас — це шашлик. Усім подобається, — сказала дівчина.

Ціни:

  • шашлик — 50 грн за 100 гр.
  • ребра та стейки — 35 грн за 100 гр.
  • овочі на мангалі — 35 грн за 100 гр.
  • лаваші — 45-50 грн за 100 гр.

Далі прямуємо крізь кіоски, де продають попкорн та солодощі. І бачимо, що поряд з ялинкою дуже багато людей.

Короткий огляд у відео:

Більшість з них споглядає на те, як переможець шоу «Майстер-шеф» Ігор Місевич готував бограч. Його потім безкоштовно давали гостям фудфесту.

«Батискаф» — єдина точка, де пропонували море-продукти. Точка продажу — поблизу ялинки. А крім того, тут можна було скуштувати екзотичну страву для Вінниці: фалафель.

— Наша фішка — це мідії. На жаль, взяли з собою тільки новозеландські. Ціни на фестивалі та ціни в нашому закладі — не відрізняються. Ще ми подаємо картоплю фрі, нагетси, фалафель, сир халумі, равіоллі. Взагалі нашим відвідувачам подобається кухня «Батискафу». А на фесті навіть краще, бо в закладі постійно всі столики зайняті, і не всі можуть скуштувати, — розповів офіціант закладу Максим Костишин.

Ціни за порції:

  • картопля фрі — 35 грн
  • нагетси — 45 грн
  • фалафель — 40 грн
  • равіолі — 50 грн
  • мідії — 100 грн

Фестиваль м’яса

Взагалі на цьогорічному фестивалі вуличної їжі дуже багато м’ясних страв. Шашлики, тушковані овочі, бограч, плов та багато іншого є майже в кожній точці продажу. І це величезна конкуренція за гроші відвідувачів.

Наприклад, киянам з кафе «У Давида» така організація не сподобалася.

— На фестивалях вуличної їжі ми доволі часто: з квітня до листопада, щотижня. От у Вінниці приїхали на зимовий фест. Але цей — ніякий. Відвідувачів мало, підходять і нічого не купують. У Києві фестиваль вуличної їжі краще, — розказала продавчиня.

Поблизу ялинки молодики в чорних костюмах з «оголеними ребрами» готують м’ясо. Це точка «Вінницької реберні». Директор закладу Віталій Гуменюк розказав, що про фест дізнався за тиждень до його проведення.

— Як зміг, так і зібрався. Взяли нашого хорошого пива, хріновуху, реберці та лаваші. Усі ціни — не фестивальні, які там вдвічі-втричі більші, щоб на квартиру заробити за один вечір. А така сама, як і в закладі. Відвідувачів поки що небагато. Більшість народу тут стояло, щоб взяти участь в розіграші, — директор Віталій Гуменюк.

Солодка частина

Поблизу м’ясної реберні продають незвичний крем-мед. Біля столу зібралася купа дітей, продавець дає скуштувати з різних баночок, щоб була змога обрати улюблений смак. Продавцеь Андрій розказав, що ці солодощі готують без цукру.

— У меду дуже ніжна структура, схожа на крем. Використовуємо тільки натуральні, висушені ягоди. Тут є багато смаків: горобина, малина, ягоди годжо, малина, кокос, шовковиця та багато іншого. Є і невеличкі подарункові набори, — сказав Андрій.

Ціни:

  • крем-мед: 40-200 грн

Прямуємо далі, у напрямку школи №2. До виходу з парку поставили «фудкорти»: палатки зі столами та стільцями, де є обігрівачі. А з іншого боку є точки продажу. Багато відвідувачів звертали увагу на палатку з написом «Чуррос». Тут можна скуштувати пунш та іспанське печиво, що й дало назву їх закладу.

— Це печиво із заварного тіста. Його треба їсти з соусами: малина, шоколад, карамель, що ми самі робимо. Ми єдині, хто робимо таку страву і працюємо тільки на фестах, які у Вінниці, сподіваюсь, будуть проводитися все частіше. Взагалі, це моє хобі. Просто одного разу зібралися з друзями, вирішили щось зробити на такому фестивалі. А так, кожний займається своєю справою, — сказав працівник Руслан

Ціни:

  • чуррос — 50 грн
  • пунш — 30-50 грн

А тим, хто хоче не тільки поїсти, а й трохи випити, варто завітати у намет «Тернопільської Гуральні». Там продають наливки аж 16 видів.

— Ми готуємо наливку. Тут є різні смаки та різна міцність: від 28 до 40 градусів. Усе робимо самі, в Тернополі є невеличке виробництво. От наприклад, найніжніша — це варенуха спотикач, для чого ягоди спочатку проварюємо, а потім додаємо алкоголь. Але є кислі, нейтральні смаки. Є більш солодкі. Фестиваль нам подобається: організатори приємні, добре облаштували територію. А ялинка у вас взагалі найкраща! Такої ми ще не бачили, — сказав працівник закладу Віталій Забава.

Якщо солодкого ще не вистачило, тоді варто підійти до точки «Desert Studio Sweet Senya».

— Солодощі виробляємо з шоколаду та натуральних продуктів. Готуємо за авторськими рецептами. І є фірмова цукерка, називається «Вулкан»: власноруч виготовлена цукерка з бельгійського шоколаду. Сьогодні її немає, завтра буде, — розказав кондитер Віталій Ксенчин.

Про враження

На фесті побував й вінницький велоактивіст Олександр Царевський, який дуже хвалив морепродукти.

— Ідея оригінальна для Вінниці. Організатори багато ризикують тим, що проводять фудфест в холодну пору року. Багато знайомих тут зустрів, і ніхто не казав, що щось не сподобалося. Дуже сподобалися мідії, фалафель. І обов'язково скуштуйте каву, — сказав велоактивіст Олександр Царевський.

— Був на фестивалі їжі. Організовано добре, гігантських черг не було, а вільні місця за столиками були. Зокрема і в обігріваємих наметах. Вибір страв достойний. Із того, що скуштував: чуррос смачний, порція велика; фалафель не раджу, дуже сухий; імбирний глінтвейн від «Чорна Кішка Білий Кіт» добрий, — поділився враженнями від фудфесту в Фейсбуку Іван Комаров.

Організаторка фестивалю «Vinnytsia Food Fest» Світлана Ярова розказала, що попри складнощі та стислі строки на підготовку фестиваль має успіх.

— О третій годині дня тут навіть не проштовхнутися. Схоже ми впоралися: складно порахувати скільки зараз є людей. У нас є 23 точки з вуличною їжею. Є іспанська, голландська, польська, українська кухні. Залучили майстер-шефа Ігора Місевича, який готує бограч для відвідувачів фесту. Завтра у нас по програмі буде закриття ялинки та інші цікавинки. Приходьте! — сказала Ярова.

Нагадаємо, що фестиваль вуличної їжі буде і завтра, 14 січні. З 12-ої до 22-ої години.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анатолій Бондарчук

    Якщо чесно то так собі.Як на мене єдиною локацією котра є варта уваги є локація Гарбуз зі Львова. Хоча рулька, яка на вигляд красива, але не смачна. Мало солі та спецій. Всі інші локації так собі. Ще сподобався  бджоляр, що поряд із Гарбузом. Він  у Вінниці не вперше. Колоритний. В нього медовуха та напій із кропиви варті уваги.
  • З.А.Глядач

    "шашлик — 50 грн за 100 гр.

    лаваші — 45-50 грн за 100 гр."

    Вони що-““””

  • Kostia Lischyshyn

    Був сьогодні - враження різнобічні. Привітні продавці (хоч і заклопотані), смачний шашлик. Але все зіпсував безкоштовний бограч - спочатку хотів скуштувати, але як побачив стареньких, які виривають у дітей і молодих дівчат ті тарілки - пішов геть. І ніби старенькі в цьому не винні (мабуть таки не мають що їсти), але ця картина зіпсувала весь настрій...

    DinDin reply Kostia Lischyshyn

    Поэтому бесплатная раздача еды должна быть очень продумана..к чему это приведет....в основном такие с виду неплохие идеи заканчиваются потом скандалами и недовольством

    Задунайский Торонтуй reply Kostia Lischyshyn

    Нищета лютая. Спасибо скакунам майданов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up