У міні-Вінниці зламали копію «Арки». Навколо алеї зводять огорожу

У міні-Вінниці зламали копію «Арки». Навколо алеї зводять огорожу
  • Алея мініатюр у Центральному парку несе перші втрати
  • Хлопець проламав макет Арки. Фігурку відновили працівники парку Горького
  • У Києві схожий парк мініатюр працює понад 11 років. Як їм вдається уберегти фігурки від вандалів?

Офіційно, «міні-Вінницю» в Центральному парку, відкрили на День міста. Пройшло п’ять днів та вже побили одну фігурку. «Жертвою» стала копія Арки, що на вході в парк Горького.

«Не минуло й п'яти днів з відкриття алеї фігур в Центральному парку Вінниці, як першу з них вже покалічили. Охоронці сказали, що зробив це «хороший хлопець», просто хотів помацати, наступив ногою, щоб дотягнутися. Крихкі вони» — пише в своєму фейсбуку вінничанин Євген Фролов.

Відео дня

Це сталося у вівторок, 12 вересня. Молоді люди розчавили основу міні-Арки. А працівники парку викликали поліцейських. Перший заступник начальника «Муніципальної поліції» Олександр Манзюк розказав, що, насправді, фігурку потрощила молода дівчина.

— Наші бійці слідкували за міні-парком з 8 вечора до 8-ої ранку. Уночі там зібралася молодь, щоб сфотографуватися. Одна з дівчин залізла на макет та зламала його частину, — сказав Манзюк. — Ми викликали на місце представників Нацполіції, які зафіксували правопорушення та оцінили вартість пошкодження, що виявилася незначною.

Взагалі, як пояснив заступник начальника «Муніципальної поліції» Олександр Манзюк, за таке порушення загрожує адмінштраф. Його вартість обраховується через розмір шкоди.

Ставлять паркан

Завгосп парку Юрій Приймак розказав, що фігурку Арки вже відновили працівники парку Горького. Але сліди тріщин все ж залишилися. Також чоловік розказав, що люди заради гарних фото сідають на пластикові макети.

— Бачив, як молодь залізає прямо на цю Арку, сідає. Та ще випадок на День міста, коли якась матуся свою доньку саджала на копію облради. Ці макети — не лавочки! Вони не витримають вагу людини, — казав Приймак.

Пан Юрій розповів, що за п’ять днів з початку роботи міні-парку, викрали кілька фігурок та позбивали хрести з Миколаївської церкви.

— Навколо алеї з мініатюрами облаштували паркан та відеоспостереження. Закриватимемо «міні-Вінницю» на ніч. Огородження треба, щоб захистити макети від вандалів та тварин. Якщо паркану не буде, то 12 макетів швидко перетворяться в руїни.

Питаємо, можливо потрібно огороджувати не алею, а самі макети? Наприклад, облаштувати скляні куполи.

— Такого огородження не буде. Може зробити ще й колючий дріт? Це вже занадто, — відповів завгосп парку Юрій Приймак. 

— Хлопець, який розчавив частину міні-Арки, казав, що це зробив ненавмисно. Він і справді непоганий: сьогодні приходив та запитував, що може зробити. Але я бачив, як молодь залізає прямо на цю Арку, сідає, — каже Приймак. — Та ще випадок на День міста, коли якась матуся свою доньку саджала на копію облради. Ці макети — не лавочки! Вони не витримають вагу людини.

«Врятує охорона та огорожа»

У Києві, біля Гідропарку, з 2006 року діє парк «Україна в мініатюрі», на який схожа наша «міні-Вінниця». Тут понад 100 макетів, серед яких аеропорт Бориспіль, Андріївська церква, Львівський вокзал тощо. Навколо нього паркан, є охорона та відеокамери. Та платний вхід.

Керуюча міні-парком Ірина Гриненко розповіла, що протягом останніх 11 років вони часто реставрують фігурки. Але не було такого, щоб макети повністю знищували.

— Макети дійсно є морозо- та жаростійкі. Проте пластикові фігури є крихкими і дрібні деталі доводиться постійно реставрувати. На пластику взимку накопичується лід, а навесні — багато води. Усе це тисне на макети, тому потрібно стежити за станом фігур, — каже пані Ірина.

Вона розказала, що часто макети пошкоджують птахи. Наприклад, ворони виймають яскраві деталі з Андріївської церкви та дряпають дах копії Верховної Ради та інших макетів. Жінка поділилася «рецептом» як врятувати парк від вандалів.

— Від вандалів рятує огородження, відеокамери та присутність працівників на території парку. Наприклад, я бачу по камерам, що дітей посадили на якийсь макет. У мене є мікрофон, через який я попереджую батьків, що так робити не можна. А щоб не крали фігурки, потрібно їх закріплювати на дюбелі та «рідкі цвяхи», — каже керуюча київським міні-парком.

— А пробували поставити на макети скляні куполи? — питає журналіст.

— Купол із оргскла макет не врятує. Вандали можуть побити скло і одразу ж макет. Крім того, в купол набирається волога, фігури не буде видно. Питання як зберегти макети вирішується кардинально — у парка має бути охорона, огородження та відеоспостереження. Інакше цього парку не буде, — відповіла Ірина Гриненко.

Для захисту нашої алеї виконали перші два пункти: робочі встановили вже половину огорожі, а на стовпах є відеокамери. Тоді як охоронців у «міні-Вінниці», як розказав завгосп парку Юрій Приймак, поки що немає.

Нагадаємо, що за 12 макетів заплатили майже 1,2 мільйона гривень. Макети робив той же виробник, що й фігури в київському парку мініатюр.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Евген М

    А користувач Валерка правий. Дійсно. Була нормальна алея для закоханих, молоді люди могли присісти, поспілкуватись, поцілуватись, пофоткатись, а от для мінівінниці можна було обрати один з пустирів, або на площі одного з закинутих підприємств які закрились та поройнувались за "пострадянської дерьмократичної влади". Наприклад за ТРЦ "Шок" є пустир, по вул. Гонти пустирів велечезних по площі багато...
  • Валерка

    Народ, взагалі там була нормальна алея закоханих, у клумбах росли троянди, стояли лавки з арками, фотографувалися молодята, реально було гарно і найголовніше затишно. Я чесно кажучі думав, що алею просто реставрують до дня міста. Невже у місті немає місця для створення такого об'єкту як міні Вінниця (наприклад напроти автовокзалу). У цьому вся суть, щоб гості міста мали можливість оглянути всю Вінницю за 10 хвилин та їхати далі (ці десять картонок якраз помістяться за парковкою)... А взагалі, якщо створити справжню міні Вінницю (з головними вулицями по яким дійсно рухається громадський транспорт, парками по яким гуляють люди, будівлями, у тому числі і фабрики, де показано як йде виробництво, залізничний вокзал, де рухаються потяги, автовокзали, аеропорт з літаками, що рухаються по злітній смузі і бугото іншого) потрібно якусь ділянку побільше. І саме головне обгородити це все парканом і зробити платний вхід, адже за цим всім добром потрібно буде доглядати і це дійсно буде цікаво дітям і гостям міста)))
  • Ваняк

    Фигурки сделаны из пластика и хрупкие. Вы дурачки или притворяетесь? Когда это было принято в местах где массово народ офигевает, ставить что то НЕвандалозащитное? Сделали бы из металла, ааа ну да, тогда отмывать бабло на постоянных ремонта не получится...
  • Svetlana Orlovskaya

    Зломала конструкцію дівчина на величезних підборах, а не хлопець, я бачила цю подію на власні очі, і охорони поряд в той час не було!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up