Небандитський Тяжилів. Як змінюється мікрорайон

Небандитський Тяжилів. Як змінюється мікрорайон
Як розказали жителі, район не є «бандитським». Тим, хто тут живе — дуже спокійно та комфортно
  • Мікрорайон на півночі Вінниці за свої роки існування змінився кардинально. Село, промислова зона, а нині — спальний район, де багато дітей.
  • Тут роблять нові дороги, облаштовують озера та прищеплюють родинні цінності
  • А місцеві жителі кажуть, що «гоп-стоп» слава Тяжилова — це видумки

Тяжилів розвивається — багато дитячих майданчиків, два облаштованих озера, заасфальтовані дороги. Мешканці казали, що задоволені розвитком району. Хоча вбачають, що тут є багато роботи. Не вистачає дитячих садочків, гуртків та місць для вечірніх прогулянок. А у мерії запевняють, що з часом це все буде.

Озера та гойдалки

Журналісти вибралися на північ Вінниці, щоб познайомитися ближче із Тяжиловом. Виходимо біля автостанції «Східна», щоб пройтися поміж подвір’ями району. Тут якраз облаштовують зону відпочинку — Тяжилівське озеро, про яке ми неодноразово писали на «20хвилин». Незважаючи на те, що роботи ще не закінчили, біля озера повно народу - засмагають, купаються та стрибають з дамби.

— Треба, щоб для дітей більше розваг зробили. Засипали нормальний пляж, місток. А нам-то, дорослим, поставте лавок кілька. Щоб за дітьми слідкувати, — радив місцевий житель Максим.

Відео дня

Заходимо в найближче подвір’я поряд з озером, на Ватутіна. Незважаючи на літню спеку, на гойдалках та гірках багато дітей. Їх батьки розповідали, що ввечері тут утворюється черга до розваг.

— У подвір'ях роблять дитячі майданчики, але якщо є серед мешканців багатоповерхівки ініціатори. Чого не вистачає? Дитячих садочків. Два державних, один приватний садочок, але дітей записати важко. Мало якихось гуртків для розвитку дітей, — сказала місцева жителька Ольга Іванова.

Пані Ольга порадила сходити на один з найновіших дитячих майданчиків Тяжилова — у подвір’ї між вулицями Москаленка та Ватутіна. Там облаштували ціле містечко для дітей: дерев’яний замок, гойдалки, вуличні тренажери. І тут ще більше дітей.

Поряд із цим подвір’ям школа №27, учні та батьки з якої писали багато проектів на «Бюджет громадських ініціатив». Завдяки цьому тепер в школі одна з найкращих в місті систем відеонагляду, ремонтують харчоблок. А ще поряд зі школою відкрили оновлений стадіон. Крім того, завдяки «Бюджету громадських ініціатив» зроблять систему очищення води для двох тяжилівських дитсадків — №10 та №14.

Прямуємо назад на головну вулицю району — Ватутіна. По тротуару якраз біля дороги, що була облаштована в минулому році, прогулюються матусі з колясками. Місцева жителька Світлана Штальмах сказала, що гуляють вздовж доріг, бо замало дитячих майданчиків та місць для відпочинку.

—  Щодо дитячих майданчиків, то таких як на Москаленка є небагато. А от ті, що поставили кілька років тому — ніхто не ремонтує. Хотілося б ще, щоб облаштували місця для відпочинку в наших посадках. Наприклад, в парку «Інтеграл» поставили б кілька лавочок та проклали б тротуари з освітленням.

«Штрасе» дотягнуть до об’їзної

До речі, дорогу на вулиці Ватутіна, яку ремонтують з минулого року, планують відремонтувати аж до об’їзної — Житомирського шосе. За якість покриття місцеві жителі вже назвали її «штрассе», ставлячи дорогу в один ряд з німецькими автобанами.

Окрім ремонту асфальту, тут облаштують нові тротуари та велодоріжки, а також поставлять 109 світильників. Усе це коштуватиме місту 32,2 мільйона гривень. За словами міського голови Сергія Моргунова, в наступному році в план поставлять капремонт частини вулиці Гонти та Північної.

Капремонт дороги по Ватутіна. Фото з сайту Вінницької міськради

Щодо ремонту дворів багатоповерхівок, то тут планів в мерії на цей рік немає.

— Ми заасфальтували велику кількість дворів та відремонтували проїзди на Тяжилові, коли було будівництво котельні на Баженова. На цей рік планів по ремонту немає, — відповів заступник начальника директора департаменту ЖКГ Сергій Гречанюк.

А більш масштабні проекти для Тяжилова все ж є.

— До кінця осені облаштуємо дорогу від Лугової до об’їзної. Та маємо закінчити облаштування Пантелеймонівського озера, — розказав очільник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

На облаштування пірса, велодоріжки, пляжу, дитячого майданчика та інших речей біля Тяжилівського (Пантелеймонівського) озера витратять 1 мільйон 44 тисячі гривень. Підрядник — товариство «Подільський будівельний інжиніринг» має закінчити до кінця серпня. Ще в цьому районі є «Родинне озеро», благоустрій якого коштував місту орієнтовно один мільйон гривень.

Журналіст поспілкувався й з місцевим депутатом Володимиром Онофрійчуком, який розказав, що найбільше цікавить мешканців району.

— Спочатку було важко, бо люди приходили на прийом тільки за матеріальною допомогою. Але зараз стає інакше — люди звертаються із питанням про заміну дахів, труб, благоустрою та самі пропонують допомогу. Наша мета — зробити з Тяжилова сучасний, зручний для мешканців мікрорайон, в якому буде все необхідне для життя.

Крім того, пан Володимир розказав й про найближчі плани на цей район: створити більше дитячих майданчиків, зон для парковок, зробити школу №27 однією з найкращих у місті. А стратегічна мета — зробити, щоб було більше гуртків для дітей.

У району є багато перспектив

Віталій Мельник, адміністратор «Urban. Міський журнал»

— Зараз це цілком життєздатний район із непоганою інфраструктурою і транспортним сполученням. А в майбутньому, коли побудують естакаду від Янгеля на Ватутіна, Тяжилів стане ще ближче. Тут є рекреаційні зони, які можливо розвивати. Поруч стадіон «Інтеграл» з великою зеленою зоною навколо, де можна розмістити парк. Крім того, будівництво житлових комплексів, яке зараз відбувається на Тяжилові, вказує на інтерес з боку ринку нерухомості. Варто згадати і про виробничі площі, яких тут маса, і коли в Україні все буде в порядку, вони можуть отримати нове життя. У додаток, потужний імпульс для розвитку Тяжилова може дати індрустріальний парк та проектований мікрорайон Східний. Якщо буде відповідальний бізнес, а над розвитком району працюватимуть відповідальні і компетентні чиновники, проектувальники, то цей мікрорайон стане місцем, де цілком комфортно жити.

Гоп-район чи ні?

На Тяжилові багато дітей та молоді, які спокійно гуляють, не озираючись навколо. А ще більше матусь з колясками, які «заполонили» вулиці Тяжилова. Не очікуєш побачити таке у «кримінальному Тяжику». Місцева жителька Людмила Перевезій розказує, що «гоп-стоп Тяжилів» — це видуманий стереотип.

— Це неправда, що Тяжилів кримінальний. Нам тут дуже спокійно живеться. Гуляють матусі з колясками, багато дітей. Ну який же Тяжилів кримінальний?

Так, за картою злочинності на порталі відкритих даних CityScale на Тяжилові за 2016 рік сталося 69 крадіжок, вісім наркозлочинів. І п’ять автомобілів викрали зловмисники. А на «спокійній» Вишеньці за той же час сталося 378 крадіжок, 19 наркозлочинів, сім авто викрали злочинці. А ще в 2016 році в районі вулиці 600-річчя сталося одне вбивство.

Тяжилів був селом

Авторка посібника «Історія міста Вінниця» Клавдія Маліцька пише, що Тяжилів у давні часи був селом, яке населяли поляки.

«Село, яке заселяли осадники з Польщі після 1569 року. З часом їх національні особливості були втрачені, і Тяжилів став звичайним мікрорайоном Вінниці. З 18 століття слобода Тяжилів відома як невеличке село, де діяли лише корчма і винокурня. Тоді ж його вилучили у старости і передали міському магістратові. Там є невеличка річка —  Тяжилівка. Що було першим: район чи річка? З Тяжиловим - це питання дискусійне», — пише Маліцька.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Александр Зуев

    Когда давно? Я 1965 рождения, в свидетельстве о рождении: с.Тяжилов
  • Александр Поникарчик

    Я думав,на півночі П'ятничани і Київська

    Александр Поникарчик reply Александр Поникарчик

    Вибралися на північ Вінниці і вийшли біля автостанції Східна
  • Задунайский Торонтуй

    Да уж, после уничтожения лампового и инструментального перспективы у района "неабиякі".

    ==Журналісти вибралися на північ Вінниці, щоб познайомитися ближче із Тяжиловом.

    И шо. Нашли вы там Тяжилов?
  • Olvol

    Коли 4 тролейбус буде рухатися щонайменше 3 рази на годину аж до 22 години, можна буде казати, що і правда все добре. А так...

    Светлана Грищук reply Olvol

    Якби ви користувались тролейбусом, то б знали, що інтервал 15 хвилин- це 4 тролейбуси в годину і остання 4 в Тяжику рівно в 24.00, а потім іде в депо

    Olvol reply Светлана Грищук

    Жіночко, лікуйтесь! Це один-єдиний вечірній рейс для кондукторів, які їдуть з роботи. І то тільки в робочий день

    Татьяна Пазечко reply Светлана Грищук

    Останній тролейбус #4 з  Лугової за офіційним розкладом о 20.45. І трамвайно- троллейбусне сполучення по місту до 23.00.

    А в Тяжилові після 22.00 навіть маршрутки проблема. Майже всі ідуть в парк.

    Olvol reply Татьяна Пазечко

    Ні, ви перехвалили наших тролейбусників, о 20.45 рейсу немає. Це останній в депо! А останній 4 іде о 19.30!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up