Плати або ходи. Чому зі штрафстоянки перестали віддавати ДТПшні машини

Плати або ходи. Чому зі штрафстоянки перестали віддавати ДТПшні машини
Олександр Радько (47) воює зі штрафмайданчиком. Він розібрався, що з автовласників вимагають гроші через внутрішній конфлікт в системі МВС
  • Замість держави розраховуватися за збереження «потерпілих» в ДТП машин змушують їхніх власників.
  • Юристи кажуть: це незаконно.
  • І розповідають, що на штрафмайданчику нехтують адвокатськими запитами і листами слідчих та не зважають на судові рішення.  
  • Редакція дізналася, чому «Інформ-Ресурси» не віддають післяаварійні машини без оплати послуг.   

Покалічена в ДТП «Шкода Фабія» вінничанина Олександра Радька з початку серпня ночує на штраф-майданчику підприємства «Інформ-Ресурси». Чекає, що її заберуть. Тим часом лічильник рахує гроші за зберігання. Сума вже перевищує 3 тисячі.   

Названу машину туди направив слідчий поліції після аварії, скоєної п’яним керманичем ВАЗу на автодорозі «Вінниця-Гнівань», неподалік Агрономічного. З місця пригоди в лікарню забрали трьох людей. Водія-винуватця, що намагався тікати, але знепритомнів. І двох пасажирок машини Олександра Радька. Травми останніх згодом судмедексперти назвали легкими, і слідчий закрив кримінальне провадження. ДТП перетворилася на цивільну справу. Її надалі вирішувати страховикам.

Другий місяць покалічена ВАЗом «Шкода Фабія» знаходиться на штраф-стоянці по вулиці Генерала Арабея, 17. Це адреса Вінницької філії держпідприємства, яке підпорядковується МВС та називається «Інформ-Ресурси». Олександр Радько хотів забрати своє авто зі штрафмайданчика на СТО для ремонту. Не повертають.

Відео дня

Вимагають оплати

Вінничанин, щойно отримав постанову про закриття кримінального провадження, ходив на Арабея, 17 зі всіма необхідними документами. Серед них – лист слідчого директору «Інформ-Ресурси» з проханням передати автівку власнику. В листі слідчий написав: «Відповідно до пункту 32 порядку зберігання речових доказів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 19 листопада 2012 року №1104, фінансування витрат, пов’язаних зі зберіганням чи пересиланням речових доказів, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету».

– Охоронець штрафмайданчика перечитав уважно все і каже: «маєте оплатити 960 гривень за евакуатор і майже 2000 за майданчик», – розказує Олександр Радько. – Моя машина – це речовий доказ, а такі зберігаються за бюджетні кошти! Довго сперечалися. Юристу дзвонили. Не домовилися.

Наступного дня власник машини пішов до керівника «Інформ-Ресурсів». Той теж сказав: платіть, а квитанції докладете до цивільного позову про компенсацію, який Олександр Радько має подати до винуватця ДТП.

– Я б так і зробив, якби не знав, що це не працює, – говорить чоловік. – Через крадіжку з гаража 12 років тому суд присудив мені моральну компенсацію у розмірі на той час 900 доларів. Крадій уже вийшов з тюрми і, коли сидів, мені прислали тільки 500 гривень. Зараз судові виконавці кажуть, що їм невідомо, де ця людина… І тут мені знову пропонують чекати компенсацію...

 

– За зберігання моєї машини, яка була речовим доказом і має повертатися безкоштовно, я штрафмайданчику вже винен більше 3000 гривень, – рахує Олександр Радько (47)

Поліція не впоралась

Олександр, упевнений в своїй правоті, викликав на Арабея, 17 наряд поліції. «Копи» не спішили на виклик, приїхали, коли в начальства штрафмайданчика закінчився робочий день. Патрульні по телефонну попросили слідчого по ДТП сходили наступного ранку разом з власником «Шкода Фабії» до директора «Інформ-Ресурсів».

– Але пізніше слідчий мене набрав і сказав, що нічого не вийде. «Ти заплати, – каже, – всі так роблять, а потім додаси до позову чеки…», – говорить Олександр Радько.

На його письмову заяву до керівника «Інформ-Ресурсів» з проханням повернути автомобіль відповіли відмовою. Аргументували тим, що постанова слідчого не набула чинності, бо не вичерпані усі строки оскарження. Мовляв, пройде 10 днів і ще 20, тоді звертайтесь.

– Це ж не їхня справа взагалі! – дивується відмовкам Олександр Радько. – Я ходив до прокурора, аби він дав «бумагу», що рішення слідчого «законне». Він не дав. Сказав, що ще не отримав папери зі слідства на погодження... Після того, як я стільки вибігав, вирішив найняти юриста. Він написав адвокатський запит.

«Пани сваряться…»

– Вони утримують автомобілі не законно, – каже юрист Василь Юрцев, з яким працює власник «Шкоди Фабії». – Навіть не могли надати мотивацію відмови вчасно, за що керівника вже можна притягувати до відповідальності. З великою затримкою відписалися, що у постанові слідчого не вказаний порядок повернення транспортного засобу і на кого покладені витрати за зберігання. Але це якраз слідчий вказав – є посилання на постанову Кабміну про те, що витрати мають надаватися з державного бюджету. Аргументація відмови незаконна. Надалі питання будемо вирішувати, скоріше за все, у судовому порядку.

Під час своїх походів на штрафмайданчик Олександр Радько та його юрист постійно зустрічають власників автівок або представників фірм, машини яких так само не віддають без оплати квитанцій за зберігання. В одному випадку, розповідають, людина прийшла з рішенням суду на свою користь – не допомогло.

– Я дізнався, що до червня у таких випадках, як мій, дійсно машини віддавали безкоштовно, – говорить Олександр Радько. – А потім штрафмайданчику з бюджету перестали перераховувати кошти, чи що. Вони там мені розказували, що зарплати не платять... Я так зрозумів, що є внутрішній конфлікт в МВС. Як кажуть, пани сваряться, а у козаків чуби тріщать.

Немає нікого дома

У понеділок вранці журналіст шукала керівництво «Інформ-Ресурсів» у їхніх робочих кабінетах. Застала на місці тільки бухгалтера та секретарку. Остання не змогла дати номер керівника, сказала, що нещодавно працює, і як дзвонити до них на робочий, не знає.

– Начальник на лікарняному, – говорить бухгалтер. – Дам номер заступника.

Телефонуємо Олександру Дяченку. Він каже, що не на місці, але може коментувати по телефону. Почувши прохання роз’яснити неповернення машини, що була речовим доказом, говорить: «В телефонному режимі роз’яснити це не можу. Це дуже-дуже довго пояснювати, посилатися на норми законів…». Урешті радить домовлятися про зустріч з директором.

За телефоном, який журналіст залишила для керівника «Інформ-Ресурсів» Анатолія Плиснюка, подзвонив керівник юридичної компанії, яка обслуговує Вінницьку філію державного підприємства МВС. Він пояснив, що на штрафмайданчику тепер безплатна тільки… юридична допомога.

За його словами, за зберігання транспортних засобів, які потрапили на штраф-стоянку в якості речових доказів, треба платити власникам. Ці гроші, сказав, його юристи за два місці повернуть через суд і зроблять це для людей безплатно.
 

«Платіть. Це узгоджене із судом питання»

Валерій Сувалов (40), керівник юридичної компанії, яка обслуговує Вінницьку філію держпідприємства МВС «Інформ-Ресурси»

– В травні цього року була перевірка фінансової установи – провели аудит і всі кошти за транспортні засоби, які видавалися людям безкоштовно, поклали на посадових осіб. Це – 1,3 мільйона гривень. Стільки мають повернути до державного бюджету із зарплат. Через це люди позвільнялися. Сказали: «не будемо платити» і судяться. Нові працівники прийшли і кажуть, що треба робити так, щоб вони не платили.

Наша юридична компанія врегульовує проблему, яка стала гострою після аудиторської перевірки, яка проводилася по всій Україні.

Зараз ми безкоштовно в інтересах людей будемо подавати позови, щоб стягувати сплачені штрафмайданчику кошти. Відповідачем виступає орган досудового слідства та казначейство. Вже є така практика. Це узгоджене із судом питання. Ми беремо на себе відповідальність за стягнення цих коштів.

Сплачує людина – одразу укладаємо з нею договір про безкоштовну допомогу і звертаємося в її інтересах до суду в порядку цивільного судочинства. По всій Україні таким чином працюють. По Вінницькій філії вже є одне повернення і два знаходять у процесі. Рішення отримуємо за два місяці. Казначейство скидає кошти за два тижні.
 

 

Читайте також:

Штрафплощадка - кладбище автомобилей или золотое дно

«Мій автомобіль віддали іншому» - з арештмайданчика МВС у Вінниці вкрали Volksvagen

Що робити, коли авто забрав евакуатор: все про вінницький штрафмайданчик

«Пов’язали» чиновника – ключового фігуранта у викраденні семи іномарок

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Петро Вальцман

    поправлю немного Валерия Сувалова, - Платіть, - поповнюйте гаманець Авакова.. Це узгоджене із судом питання..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up