Перевір «заначку». По Вінниці ходять фальшиві долари. Звідки вони узялись та як розпізнати?

  • Працівники банків знаходять у кінці дня серед отриманої касирами готівки підробки у доларах невеликого номіналу.
  • А в поліції розповідають, що є покупці, які розраховуються в магазинах несправжніми сотками.
  • Редакція дізналася, де можна натрапити на фальшивку, звідки вони беруться та як розпізнати підроблену банкноту.
Перевір «заначку». По Вінниці ходять фальшиві долари. Звідки вони узялись та як розпізнати?

Сьогодні в інтернеті можна купити фальшиві гроші за півціни. На сайті безкоштовних оголошень є об’яви про продаж фальшивих доларів, євро, гривень і рублів. Замовити закладку з сотнею фальшивих доларів коштує 50 «баксів». А спроба збути фальшивку обійдеться у кілька років тюрми. Якщо точніше, то від 3 до 7 років позбавлення волі.  

Редакція не стала перевіряти, які такі фальшивки продають за півціни. Навіщо давати заробляти злочинцям? Натомість ми дізналися, де можна натрапити в нашому місті на фальшиві гроші та які трапляються підробки.  

Як розповіла журналісту RIA/20minut.ua працівниця відділення банку, вона щодня в кінці зміни від касирів отримує по кілька фальшивих купюр. З її слів знаємо, що у Вінниці зараз стали набагато більше вилучати підроблену валюту саме у доларах, переважно невеликого номіналу – в 50 і менше «баксів».

Відео дня

Офіційно в банківських відділеннях такої інформації не дають – навіщо їм лякати клієнтів тим, що в їхніх касах можна натрапити на фальшивку. Така ж ситуація ж працівницями валютних обмінників.

– Не бачила фальшивих доларів уже кілька років, – говорить касирка обмінника, що працює на «Урожаї». – У нас є пристрої для перевірки, тому фальшивки не пропустимо. Кажете, невеликого номіналу ходять фальшиві долари? Та ну, їх дорожче зробити. Я читала, що собівартість виготовлення однієї фальшивки 20 доларів. Ніколи не зустрічала фальшивих «десяток» чи «двадцяток».  

Валютники не захотіли говорити з журналістом навіть на правах анонімності. Тільки сказали, що в них підробок немає. Більше розказав про незаконні, але надійні операції, їхній постійний клієнт 27-річний вінничан Іван.  

– Часто міняю невеликі суми в доларах, – говорить хлопець. – По роботі треба. Для цього у мене є свій валютник. У нього, знаю, все надійно, фальшивки не впхне.

Що де завгодно, навіть в офіційних «обмінниках», можна вхопити фальшивку, говорить підприємець з того ж ринку Андрій (прізвище попросив не називати):

– Якщо дівчина з «обмінника» чи касирка в банку зрозуміє, що взяла фальшиві гроші, то куди, як думаєте, вона їх подіне? Буде намагатися віддати комусь серед кількох купюр, хто купує багато. У мене сестра в обміннику працювала. У них же правило: взяла фальшивку, то відшкодовуй власним коштом.      

Співрозмовник порадив людям, які переводять заощадження в долари, перевірити свої «заначки». Раптом серед банкнот є підроблена.

То які все ж таки ходять у Вінниці підробки? У поліції розповідають про «сотки» доларів.

– Минулого тижня в поліцію надійшла заява від вінницького підприємця про те, що чоловік розрахувався за покупку фальшивими доларами. За два ай-фони заплатив тисячу доларів, і купюри виявилися фальшивими – з однаковими номерами, – розповідає прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. – Маємо дійсно випадки збуту фальшивок, тому люди повинні бути уважними, роздивлятися банкноти. Якщо виявили сумнівні гроші – звертатися в поліцію.

Із почату року, за даними відділу комунікацій обласної поліції, зафіксували 13 фактів виявлення фальшивих грошей. Розкритих – одне кримінальне провадження.

Але підроблених доларів зараз в обігу значно більше, ніж знають або кажуть офіційні структури. Про те, що фальшивки зараз просто сипляться, пишуть київські видання. Одні «сірі» долари збувають через інтернет за півціни від номіналу. А інші – витрачають на дорогі покупки в магазинах, де продавці ідуть на порушення, беручи валюту, щоб не втратити клієнта.

Експерти пояснили, звідки потрапляють підробки: через Польщу з арабських країн або з так званих непідконтрольних Києву «республік», де захопленими залишаються поліграфкомбінати, на яких друкували акцизні марки або водяні знаки. На цих потужностях, як говорить радник президента асоціації українських банків Олексій Кущ, можна виготовити досить якісну фальшивку.

– Не стикався з фальшивками, – каже 25-річний Денис, якого зупинила журналіст біля валютного «обмінника». – Якщо міняю, то у своїх людей.  

– Ми рідко, буває, міняємо, – говорить подружня пара, що цікавилася курсом валют. – Ні, з фальшивими доларами не зустрічалися. А що, ходять зараз?

– Та ну вас, лякаєте, – відмахується інша жінка від питання про фальшиві долари.  

– На щастя, ми не зустрічалися із таким неприємностями, – тішиться її чоловік та іде шукати на площі біля ринку валютника. 


Нацбанк: на 40% більше фальшивих доларів

За роз’ясненням ситуації з обігом фальшивих доларів RIA звернулася до Нацбанку. На наш лист з питання про кількість виявлених фальшивок відповіли, що ситуація контрольована і не має загрозливого характеру. Але зростання кількості вилучених фальшивих банкнот саме у доларовій валюті є: більше, як на 40 відсотків.

– У цілому ситуація з вилучення в банківській системі України підроблених банкнот іноземної валюти (доларів США, євро та російських рублів) є контрольованою та не має загрозливого характеру, – пояснює прес-секретар Управління інформації та громадських комунікацій Нацбанку України Лілія Срібна. – У порівнянні з шістьма місяцями минулого року загальна кількість вилучених з обігу підроблених банкнот іноземної валюти зменшилася на 5%. Але, незважаючи на зменшення загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот іноземної валюти, кількість підроблених доларів США збільшилася на 40,6%. Кількість підроблених банкнот євро та російських рублів зменшилася у 2 та у 3 рази відповідно.

У Нацбанку назвали найбільш поширені підробки: 100 доларів США, 50, 100 та 200 євро і 5 тисяч російських рублів.

– У Вінницькій області впродовж 6 місяців цього року, в порівнянні з іншими областями, визнали підробленими та вилучили з обігу найменшу кількість підроблених банкнот доларів США, – говорить Лілія Срібна. – Підроблені банкноти євро та російські рублі з обігу взагалі не вилучалися.

Як перевірити долари вручну, – дивіться в інфографіці, складеній за інформацією прес-служби Нацбанку.


 

 

Читайте також:

«Подайте, іменем губернатора прошу». Як аферисти збирають гроші з бізнесменів

Обличчя міської ради. Задеклароване депутатами майно і статки в інфографіці

 

Коментарі (11)
  • З.А.Глядач

    Складається враження,що головна тема цього "допису"-НЕ користуйтеся послугами обмінних пунктів,міняйте гроші у валютників. Бо їх зараз розплодилося до чорта і більше. На "Урожай",наприклад,зайти неможливо,щоб не впертися у валютника.
  • Anton Z.

    Насправді у нас в обігу є ще багато старших купюр (до 2009) в основному 2006 але є іще старші. Ті класичні доляри, з більшою вірогідністю будуть підробляти і там навіть стрічка не дуже то і світиться в ультрафіолеті. Мікродрук на комірці Бенжаміна відносно надійна перевірка, хоча і її можна підробити
  • Olvol

    Ось ще одна причина не давати і не брати хабарі.

    Це великий ризик якщо вам до рук потрапить фальшивий долар.

    У нас є своя валюта

    Artem Bondarenko reply Olvol

    Доллар наша валюта, а гривна - фантик.

    Olvol reply Artem Bondarenko

    нерухомість, метал - оце я розумію валюта. А долар ніхто не знає. як себе поведе. Все може бути, немає нічого вічного.

    З.А.Глядач reply Artem Bondarenko

    "Був нещодавно у Америці. То уявляєш,вони,як грішми,користуються нашими "баксами".
  • Олексій

    Це дрібниці. Сама США «фальшивками» зафлудила світ, зовнішні гроші відрізняються від внутрішніх, купити з США щось можна з великими проблемами, так само як і ввезти туди ці гроші.

    Anonymous reply Олексій

    Перепрошую, це ви таке від бабусь на лавочці почули? Все якраз навпаки!

    Ви спробуйте зношену доларову купюру (яку без проблем прийняли б в США) здати в якийсь український банк, без комісії ;)

    Олексій reply Anonymous

    Займіться самоосвітою, почніть з цього мультика https://www.youtube.com/watch?v=rvMV9y1H2wk, якщо осилите, погугліть ще це "золото китай сша"

    Olvol reply Олексій

    От-от, і інфляції у них немає через це. Махльовщики. Просто намалювали папірець і міняють його на тиждень чиєїсь праці.

    Anonymous reply Olvol

    1.6 % -- це по-вашому нема інфляції?

    http://www.usinflationcalculator.com/inflation/current-inflation-rates/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up