Реконструкція входу до парку Горького коштує 17,4 мільйона гривень. Що там буде?

Реконструкція входу до парку Горького коштує 17,4 мільйона гривень. Що там буде?
  • Центральний вхід у парк Горького, де стоїть Арка та шпиль, збираються оновити.
  • Там запланували розставити музичні лавки, прикрасити сходи нотами, поставити скульптуру «Щедрику». Усе в купі оцінили у 17,4 мільйона гривень.
  • Новий об’єкт присвятять вінницькому композитору Миколі Леонтовичу. Зачекайте, а як же Гагарін?

Про майбутню реконструкцію входу в Центральний парк розповідав міський голова Сергій Моргунов ще у грудні 2017-го. Тоді він звітував перед депутатами та розповідав про плани на 2018 рік.

За його словами, біля Арки поставлять музичні лавки, прикрасять сходи — вони будуть у вигляді нотного стану, а ще оновлять озеро, що поруч. Загалом така локація буде присвячена композитору Миколі Леонтовичу та його композиції «Щедрик». І спочатку оцінили всі роботи у 10 мільйонів гривень.

Проте вартість реконструкції центрального входу стала коштувати на кілька мільйонів більше. Тендер на 17,4 мільйона гривень оголосили у системі держзакупівель «Прозорро».

Відео дня

За технічним завданням, майбутній підрядник має повністю відновити вхід під Аркою у Центральний парк, впорядкувати нинішні зелені зони та відремонтувати тротуари.

Ще проектом передбачено:

  • покриття доріжок, тротуарів, пандусів декоративною клінкерною й гранітною плиткою;
  • відновлення сходів та бордюрів;
  • пандуси по обидві сторони від Арки;
  • огорожа навколо озера, довжиною 143 метри;
  • перголи;

  • металеві скульптури «Щедрик», «Закохані»;
  • 16 дерев’яних лавок;
  • ремонт Арки та шпилю;
  • проведення системи водогону;
  • 26 світлодіодних ліхтарів та система відеоспостереження.

Підрядника визначать під час аукціону, 2 травня. Система працює таким чином, що переможцем є те підприємство, що запропонує найменшу ціну. Тому після аукціону й стане відомо у скільки мільйонів обійдеться Вінниці оновлення цієї місцини.

Але. Вхід знаходиться на площі Гагаріна; Арку та шпиль присвятили радянському космонавту Юрію Гагаріну. Тобто, архітектори минулого вкладали у цей майдан певну композицію. Чи не порушує цю концепцію відновлення Центрального входу в зовсім інакшому стилі?

Олександр Рекута, головний архітектор Вінниці

— Якщо перейменувати парк Горького на парк імені Леонтовича, то проблеми взагалі ніякої. Якщо говорити про концепцію, то що нам потрібно продовжувати космічну тематику у Вінниці? Її вже реалізували на проспекті Космонавтів і повторювати цю тему через назву площі Гагаріна не бачу сенсу. Тим більше, при вході у парк не бачу якоїсь прив'язки до космосу. Можливо, шпиль біля Арки уособлює ракету, що злітає, а більше нічого особливого. Арка може символізувати будь-що. А в тому, що сьогодні є ідея, пов'язана з відродженням у Вінниці імені нашого великого земляка Миколи Леонтовича, не бачу нічого поганого і навпаки — підтримую.

 

Віталій Мельник, урбан-активіст, адміністратор міського журналу «Urban. Про місто»
— Я не у захваті від проекту. не полишає відчуття, що може бути краще. Але комусь, напевно, проект подобається. Це нормально. Ненормально те, що такі коштовні та великі проекти нам подають без альтернативи. Важко оцінити, коли немає інших варіантів. Це ж проект на десятиліття, мав би бути чесний конкурс, який дав би можливість обрати найкраще, а не те, що дають.

 

Віталій Плясовиця, архітектор, директор АМ «Плясовиці»

— Вінниця настільки тісна, що два великих імені посунуться і ми додамо ще одне. Площа імені Юрія Гагаріна, парк імені Максима Горького. І раптом з'являється алея імені Миколи Леонтовича.

Шановні туристи, перед Вами трикутна площа Гагаріна, яка одним кутом м'яко переходить в арку, вхід в центральний парк Горького — один з символів космонавтики, знакова споруда для Вінниці. А за нею алея імені великого композитора, який написав всесвітньо відому мелодію «Щедрик». Набір слів, зовсім не ув'язуються між собою.

Я не проти реконструкції вхідної групи, навіть у тому вигляді, що показали. Але не потрібно давати алеї ім'я! Думаю, Леонтович заслуговує на окрему увагу і цілком можливо створити абсолютно нову туристичну локацію, присвячену цьому імені та мелодії «Щедрик».

Алею за аркою я бачу все ж в прямих формах. Арка це один із символів Вінниці і повинна бути візуально не зворушена. Загальна думка про проект реконструкції вхідної групи — дуже багато всього непов'язаного між собою. Такий собі «хаос».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • Petrov

    Постійні пробки через нестачу мостів, розумних дорожніх розв'язок, жахлива якість водопровідної води, проблема очисних споруд на Сабарові, постійні відключення електроенергії, транспортні "муки" більшості вінниччан у маршрутках в години пік -  невже ці питання є менш важливими для міста ніж реконструкція входу в парк та його "золотий" паркан?

    Юрий Бондарук reply Petrov

    вонО думає, як вкрасти, а не як зробити людям! Тут все просто...на жаль.
  • Жора

    Многие не задумывались почему в странах ЕС  очень хорошо живут люди, Дело в том что там государство думает за людей, а у нас бандитская власть людей считает за быдло... Задача бандитской власти поднять цены на все до уровня и выше мировых, а зарплату сделать самую низкую в мире. Когда люди начнут вымирать , то органы пойдут в США. Да и в нищей стране  работы для молодежи нет, власть изменила закон и теперь секс  уже можно  совершать с теми кому есть 16 лет... раньше было 18 лет. В странах ЕС нужно проститу*ки  украники от 16 лет.

    У нас в  в Виннице  самую  лучшую гостиницу отдали под  суд, вместо того чтобы сделать  гостин. была муниципальной и пополняла бюджет.  В странах ЕС  особенно это относится к Швеции, так там государство имеет очень много акций многих известных мировых фирм. Во многих странах ЕС может даже и немного  заводов и фабрик, но за счет того что эти страны вкладывают деньги в акции  мировых ведущих фирм, потом получают дивиденды. И от этого  в таких странах высокая социалка и уровень жизни. Когда в Украине поймут что бандитская власть считает свой народ за быд*о вот тогда и будем хорошо жить))))

    зы. А так   займемся входом в парк....))) Кстати  хитрый Дима Дворкис в сое время хотел получить часть парка в свою собственность и построить там дворец.... Ну типа как Ахметов построил , а точнее перестроил дворец в Донецке на тер. ботанического сада. У нас есть место возле Радуги , думаю что там скоро будет дворец  , а кого угадайте с трех раз))))))).Главное пипл хавает))))
  • Олексій

    Це повинен бути парк Леонтовича. Горького та Гагаріна нехай їхня рідна земля шанує, ці люди не мають відношення до Вінниці, при всій повазі до них. Достатньо, що є у нас вулиці названі в честь них.

    З.А.Глядач reply Олексій

    А Шевченко має відношення до Вінниці?

    Олексій reply З.А.Глядач

    Ти мав змогу своє цабе показати біля театру.

    З.А.Глядач reply Олексій

    Кому показувати,зграї рагулів,які лише самі себе чують?
  • Юрий Бондарук

    БЕНКЕТ ПІД ЧАС ВІЙНИ!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up