Так і живемо. Професійний гід розповів про те, скільки заробляє та на що витрачає

Так і живемо. Професійний гід розповів про те, скільки заробляє та на що витрачає

Вінничанин, який працює інструктором з активного відпочинку, розповів журналісту "20minut" скільки заробляє, де одягається і як вчиться економити.

Гідом працюю близько десяти років. Завжди подобалось ходити на екскурсії, ходити в гори та сплавлятись річками. Це такий стан душі. Дехто обирає сидіти вдома. Коли був молодший, наша компанія була легша на підйом, надумали — поїхали. Зараз, стали старші, в кожного з’явилось багато проблем. Люди втомлюються і надають перевагу спокійному відпочинку, нікуди ходити не хочуть. Мені ж з віком походи подобатись не перестали.

Зарплата залежить від сезону

Великих грошей, працюючи гідом, не заробиш. Ти просто фізично не можеш цілий сезон щодня ходити в гори. На зиму доводиться шукати підробітку, бо робота сезонна. Я вважаю місяць вдалим, якщо заробляю від п’яти до семи тисяч гривень.

Багато залежить від погоди та від того, наскільки швидко зберу групу. Найвдаліше, коли йде гарна велика група, яка обирає довший маршрут.

Відео дня

Зазвичай все виглядає так: збираю групу, купуємо білети, планую маршрут, організовую спорядження, узгоджую з ними меню і ми йдемо. Похід на два–три дні.

На деяких маршрутах буваю по десятку разів

Коли везу групу, за дорогу плачу так само як інші учасники. Проїзд обходиться від 400 до 800 гривень. На жаль, не скрізь є платцкартні потяги, інколи потрібно пересідати та платити дорожче. З Укрзалізницею складно планувати «походи на вихідні», тому що в західному напрямку всі квитки розбирають ще за місяць.
Маршрути бувають різні. Наприклад, в Карпатах на деяких маршрутах я бував по разів десять за сезон. Знаю там кожне деревце. Виводиш людей, вони у захваті, а ти просто сидиш собі відпочиваєш і насолоджуєшся простором. Компанії змінюються, у цьому також є своя насолода.

Спершу купую спорядження

Найбільша стаття витрат у мене це нове туристичне спорядження. Близько половини заробітків, а може і більше.  За час роботи, назбирав базові речі, які здаю групам на прокат. Вони зношуються, базу потрібно щоразу оновлювати. Постійно щось плануєш, на щось збираєш, інколи по кілька місяців.

Рятує те, що живу з батьками у приватному будинку, тримаємо город. Усі витрати ділимо навпіл. У теплу пору року мене майже немає вдома. Комуналку, коли я є, часто ділимо навпіл. Те, за що я завжди плачу сам — інтернет та електрика, це близько 400 гривень на місяць. Батьки платять за газ.

Одяг шукаю по секонд-хендах

Напевно 80 % з речей, що в мене є, куплено на секондах, інколи в стоках. Туристичний одяг практично неможливо купити в магазині, бо від дуже дорогий. Флісова кофта може коштувати від 600 до 1000 гривень.
У секондах гарні лижні штани можна купити за сотню гривень. Для мене це суттєва різниця. Потрібно лише постійно слідкувати за оновленням речей в магазині. Узимку працював на роботі, де неподалік був секонд. Постійно ходив туди в день завозу і знаходив дуже класні речі. Ті, що не підходили мені по розміру, виставляв на продаж в інтернеті.

Мрію про закордонні походи

У походах по Карпатах важко схалтурити. Тут ти або йдеш, або відстаєш від групи. Був час коли займався сплавами по Південному Бугу. Там були такі компанії, які просто сплавлялись, щоб пити на природі. Це не дуже приємно. Мабуть, багато з цих людей і річки до толку не бачили за алкоголем. Не розумію такого відпочинку.

Мрію, що у майбутньому водитиму групи у закордонні тури. Це дорого і я там ще жодного разу не був. В Україні збирають такі тури, але це не для пересічних українців. Можливо колись назбираю грошей і також піду у такий похід. Але поки не дуже виходить економити.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up