ТОП-3 афер на гроші. Прокурор розказав про найпопулярніші сьогодні шахрайства

ТОП-3 афер на гроші. Прокурор розказав про найпопулярніші сьогодні шахрайства
  • Аферистів багато, а схеми старі, але багато років поспіль діючі. 
  • Розплутуючи шахрайства, правоохоронці дивуються не стільки вигадливості шахраїв, скільки наївності жертв.
  • Найбільш розповсюджені схеми обманів – в цитатах прокурора Вінницької місцевої прокуратури.

– З розвитком технологій злочинці збагачують свій «арсенал». Більше того, завдяки їм мають змогу довгий час залишатися за віртуальними масками та уникати відповідальності за свої протиправні діяння, – каже прокурор Ярослав Посвалюк. – Останнім часом набуває сумної популярності купівля-продаж товарів через інтернет. Продавці, отримавши 100-відсоткову передоплату за навіть неіснуючий товар, зникають, а ошуканим покупцям не залишається нічого іншого, як звертатися за допомогою до правоохоронців.

Про те, що не варто купувати в інтернеті, сплачуючи наперед, редакція писала не раз. Тим не менше, люди ризикують знов і знов. Поліція постійно розповідає про нові випадки обманів, бо постійно отримує заяви потерпілих від шахрайств покупців.

То ж які обмани, крім шахрайств у сфері купівля-продаж, поширені сьогодні? Ярослав Посвалюк назвав три схеми, за допомогою яких злочинці систематично наживаються на вінничанах.

Відео дня

1. Брехня по телефону

«Найрозповсюдженіший вид шахрайства, на який сьогодні «ведуться» переважно люди похилого віку та жителі сільської місцевості – телефонний. Шахраї, представляючись співробітниками поліції або лікарями, телефонують громадянам з пропозиціями переслати гроші для рідних, які нібито скоїли правопорушення або раптово потрапили до лікарні.
Крім того, деякі злочинці «спеціалізуються» на придбанні додаткових засобів зв’язку, втираючись у довіру до людини та прохаючи зателефонувати з її мобільного чи послухати музику. Особливо цей вид шахрайства поширений в молодіжному середовищі».

2. Мутні рухи з карткою

«Другий за популярністю спосіб шахрайства, пов'язаний з використанням кредитних карток і банкоматів. Він полягає в тому, що власника карти просять ввести код у банкоматі. Причини для цього шахраї називають, що переказ не може бути зарахований на карту через те, що гроші начебто переказують «з корпоративного рахунку», «з депозиту» або ще яким-небудь «нестандартним» способом, тому потрібно «підтвердити» його отримання в банкоматі. При цьому шахраї просять потерпілих повідомити, коли вони будуть біля банкомата та по телефону «допомогти» з проведенням операції.
Подібної процедури в українській банківській практиці не існує. Однак жертви найчастіше, не сумніваючись, піддаються на вмовляння шахраїв, йдуть до банкомата і проводять продиктовані по телефону операції, після яких виявляють нестачу коштів на власній кредитній картці».

3. Тиск на хворе місце

«Третім розповсюдженим видом шахрайства є зняття порчі, «вінця самотності», алкогольної залежності, повернення у сім’ю чоловіка чи дружини, виготовлення та продаж приворотного зілля тощо. У своїй біді, справжній чи уявній, люди готові шукати допомогу навіть у сумнівний спосіб та заплатити за досягнення своєї мрії будь-які гроші.
«Гадалки», «шептухи» та «знахарки» майстерно маніпулюють людською свідомістю, відволікаючи увагу в одних випадках і концентруючи її на собі в потрібні моменти, «грають» на потаємних бажаннях та прагненнях, знову і знову видурюючи ювелірні прикраси або чималі гроші».

 

Читайте також:

Мільйонна справа в суді – пшик. Лідера фінансової піраміди трошки оштрафували

Прикидався СБУшником, поліцейським, пораненим сином. Справа зека-лохотронщика

Поскаржитися на адвоката коштує півзарплати. Чому й за це тепер деруть гроші?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Бондарук

    в одном цехе работают)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up