У рахунку за газ буде абонплата. Чи треба платити більше?

У рахунку за газ буде абонплата. Чи треба платити більше?
Фото — архів «20хвилин»
  • З 1 квітня Нацрегулятор у сфері енергетики прийняв зміни до розрахунку тарифу на газ
  • Якщо раніше «доставка» газу входила в загальний тариф, то незабаром буде так: газ як товар та вартість транспортування по трубам, окремо
  • Фахівці прогнозують, що газ як товар, подешевшає. Але чи треба буде платити більше через абонплату?

Нацкомісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 28 березня затвердила нові тарифи на послуги розподілу газу. Відтепер, українці будуть сплачувати окремо за газ як товар та абонплату за його «доставку».

За словами голови НКРЕКП Дмитра Вовка, рішення про відділення абонплати від ціни газу «базується на трьох принципах - прозорість, безпеку і створення умов для конкуренції».

Як запевняють в Нацкомісії, через нововведення платіжка за газ у багатьох споживачів має зменшитися. Чи це так насправді? На основі даних, що є на сайті Нацкомісії з регулювання в сфері енергетики, «20хвилин» відповідають на розповсюджені питання.

Відео дня

Як було раніше?

Діюча ціна на газ для побутових споживачів була встановлена Кабміном на рівні 6879 гривень за тисячу кубометрів. Згідно з даними НКРЕ, 13% з цієї ціни — це вартість транспортування та розподілу газу.

Як розписував БізнесЦензор, у вартість кожної тисячі кубометрів передбачено 219 грн плати за транспортування палива по ГТС і 513,7 гривень за розподіл (плата облгазам). Всього – 733 гривень.

Але, за такої умови неможливо створити конкурентний ринок, оскільки розподільчі та транспортувальні станції зацікавлені в більшому споживанні газу — їх послуги не відокремлені від тарифу. Більший обсяг спожитого — більші доходи ГРС та ГТС.

Що змінює рішення НКРЕКП?

Рішення Регулятора розділяє вартість товарного газу та вартість послуг з його транспортування та розподілу. За даними Нацкомісії, газ має подешевшати до 6000 гривень за тисячу кубометрів. А ті 879 гривень, що закладені в кожній тисячі кубів, будуть вилучені з ціни. Про це можна дізнатися з роз’яснень НКРЕ

Натомість кожен споживач буде сплачувати за «доставку» газу окремим платежем в залежності від потужності — максимально можливого рівня споживання газу, що дозволяє газовий лічильник.

Тепер ми окремо будемо платити за газ і окремо – за обслуговування труб, якими він постачається. А облгази будуть розраховуватися з «Укртрансгазом» за транспортування ресурсу по газотранспортній системі.

Посилання на повну презентацію Регулятора щодо зміни тарифу на газ 

Що таке потужність і яка вона буває?

Усі типи газових лічильників чітко поділяються за потужністю («Індексом G»). Тобто, скільки максимально кубів газу лічильник може пропустити через «себе» та вести правильний облік.

Найменшу потужність має лічильник з індексом G 1,6, який дозволяє максимальне споживання на рівні 2,5 кубічних метрів газу за годину. Як розповідали у «Вінницягаз», найбільш поширеним у Вінниці є лічильник G4. Таку ж статистику приводить Регулятор й по Україні: 54% споживачів мають лічильник G4.

А для абонентів, що користуються газом для приготування їжі та не мають лічильників встановили фактичну потужність — G 2,5. Регулятор пояснює це рішення необхідністю стимулювати споживачів встановлювати лічильники, потужність яких співвідноситься з обсягом споживання.

Що за абонплата та якою вона буде?

Абонплата сплачується щомісяця і є фіксованою сумою, яка не залежить від обсягу спожитого в розрахунковому місяці газу. Так пояснюють на сайті ПАТ «Вінницягаз»

У постанові Регулятора вказано, що для Вінниці базовою вартістю користування газовою інфраструктурою для побутових споживачів є 50 гривень. Власники помешкань, в яких встановлений лічильник G4 сплачуватимуть щомісячну абонплату 120 гривень (50 х 2,4). А люди, що взагалі не мають лічильника в своєму помешканні — 80 гривень (50 х 1,6).

Зараз, з метою соціального захисту, для домогосподарств абонплата встановлена на рівні, який нижче, ніж для промислових споживачів. Так, абонплата без урахування податку на додану вартість для побутових споживачів буде 0,02285 гривні за 1м3/годину. А для промисловості — 0,02446 гривні за 1м3/годину.

Протягом 3 років тарифи для побутових і непобутових споживачів будуть вирівняні.

Як зміниться середній чек для населення?

У НКРЕ запевняють — річна платіжка за розподіл газу зменшиться на 30%, а платіжка за товарний газ буде на 4% меншою, ніж зазвичай.

Так, за нашими розрахунками, рахунок для тих, хто використовує газ тільки для приготування їжи — збільшиться в кілька разів.

Споживачі без лічильників раніше сплачували в середньому 30 гривень на місяць з людини, то тепер вони будуть платити близько 26 гривень з людини за газ та 80 гривень абонплати щомісяця. Тобто, середній чек зросте до 106 гривень. А ті, хто мають лічильник G4 отримають абонплату 120 гривень на місяць.

Для споживачів без лічильників:

Було:

норма споживання 4,4 кубометри на місяць Х вартість кубометру 6,879 гривень

Рахунок: 30,2 гривні

Стало (з 1 квітня)

норма споживання 4,4 кубів на місяць Х вартість кубометру 6 гривень = 26,4 гривень

абонплата 50 гривень Х коефіцієнт 1,6 = 80 грн

Рахунок: 106,4 гривні

А приватні будинки з газовим опаленням, на думку експерта з питань енергетики Валентина Землянського, від абонплати тільки виграють:

— Виграють приватні будинки, бо їх обсяг споживання газу набагато більший, ніж в квартирах. Коли вартість транспортування газу закладена в тариф, то відповідно, більше споживання — більший тариф за доставку газу. А коли транспорт газу фіксований, то при цих же об’ємах споживання можна платити менше. Плюс, абоплату доведеться платити навіть тоді, коли взагалі не користуються газом, — казав Землянський.

Коли з’являться нові тарифи?

Постанова НКРЕ про відокремлення вартості транспортування газу від загального тарифу вступає в дію 1 квітня. Але це має затвердити ще Кабмін. Як й розмір вартості газу як товару для населення та промисловості.

У «Вінницягаз» поки що не можуть прокоментувати ці зміни.

— Чекаємо роз’яснень від Нацрегулятора та коли цю постанову затвердить Кабмін. Коли отримаємо чітку інформацію, то проведемо прес-конференцію, на якій розкажемо про всі зміни до нарахування вартості газу. Ми надамо об’єктивну інформацію нашим споживачам проте як тепер платити та відповімо на всі питання, — коротко відповіла речник підприємства Оксана Поліщук.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Виктор Инсайдер

    "ТРЕБА НЕ ЗАШМОРГ НА ШИЇ УКРАЇНЦІВ ЗАТЯГУВАТИ, А ПАСКИ НА ПУЗІ ОЛІГАРХІВ https://v-insider.blogspot.com/2017/04/blog-post_30.html

    Purgen Purgen reply Виктор Инсайдер

    А "зашморг" на шее олигархов хозяин не разрешает? )

    Виктор Инсайдер reply Purgen Purgen

    МОЖНА!!! Оксана Калетник стала на зихист студентів ВНАУ і пообіцяла відірвати Демчаку яйця! https://v-insider.blogspot.com/2017/04/blog-post_33.html

    З.А.Глядач reply Виктор Инсайдер

    Нехай вона спочатку це зробить своєму дядькові та двоюрідному братові.
  • Виктор Инсайдер

    Моргуновська ВЕЖА знімала провокацію проти Ганни Давиденко!  http://v-insider.blogspot.com/2017/04/blog-post_70.html

  • Oleg Krupski

    за рік в приватному будинку спожито газу на 866 м.куб

    при теперішньому тарифі це 5948 грн

    з абонплатою це буде 6156 грн



    хай той пан не найобує мешканців з "економією" бо на око видно що то далеко не -30% а +5% до витрат на газ.

    Паридуха Інесса reply Oleg Krupski

    При чем +5% - это если частный дом и индивидуальное отопление.

    Всем остальным может быть и все +30%
  • Вероника Назарова

    Сволочи.

    Гройсман,  керує.

    Purgen Purgen reply Вероника Назарова

    Гройсман кэруе? Когда это в банановой республике местные что-то решали?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up