Заробляти на сонячних панелях. Перспективно або дорога іграшка?

Заробляти на сонячних панелях. Перспективно або дорога іграшка?
На даху будинку вінничанина Андрія є 11 сонячних батарей. Але «зелений» тариф він не отримав, бо в його будинку слабкі мережі

На сонці можна не тільки засмагати, а й заробляти. Змонтувавши сонячні батареї на даху будинку, можна отримувати прибутку до 50 тисяч гривень щороку. Щоправда, на цю станцію потрібно витратити мінімум 300 тисяч гривень. Та чи варто воно того?

Як розказують енергетики, власники 131 приватних будинків у області заробляють на сонці. Вони поставили сонячні батареї, уклали угоди з обленерго та продають світло державі за «зеленим» тарифом — 5,8 гривні за одну кіловат-годину згенерованої енергії.

Щоправда, Андрію з Вінниці це не вдалося: він змонтував сонячні панелі на своєму будинку, а продати державі світло не може через слабкі мережі. Він розказав, що для того, щоб окупити цей проект, потрібно витратити тисячі доларів.

У той же час підприємці, які займаються монтажем сонячних станцій, кажуть про збільшення попиту в області як на промислові станції (потужністю від 1000 кВт*год - авт.), так і на домашні СЕС (потужністю до 30 кВт - авт.).

Відео дня

Так де взяти сотні тисяч гривень на альтернативну енергетику для дому? Для прикладу, є кредити, де обласна влада компенсує частину вартості.

Працюють п’ять годин на добу

Вінничанин Андрій живе в приватному будинку у Вінниці. У 2017 році він змонтував 11 сонячних батарей, загальною потужністю 2,2 кіловат-години. Кожна панель обійшлася йому в 200 доларів (5200 грн - авт.).

— Встановив панелі, бо комуналка стала дорогою. Хотів одразу зробити «зелений» тариф, але не вийшло — мережа витримує тільки три кіловати потужності, а потрібно мінімум п'ять. Аби підвищити потужність, потрібно було заплатити за кожний додатковий кіловат по 1000 гривень. Ще окремо потрібно заплатити, щоб перевести лінію на 380 вольтів; придбати підстанцію, лічильник під «зелений» тариф, — розказав Андрій.

Чоловік зробив для себе кілька висновків:

  • сонячні батареї працюють тільки п’ять годин на добу;
  • взимку його система на 2,2 кіловата виробляє близько 200 ватів, чого не вистачає навіть на комп’ютер;
  • аби продавати вироблену від сонячних панелей електрику, потрібно мінімум 40 батарей. Щоб був якийсь прибуток від продажу світла.

Зараз його батареї не підключені до енергосистеми дому. Хоча він усе одно не шкодує, що їх встановив.

— Воно ж нікуди не дінеться. Раз я вже витратився, то буду доробляти систему. Куплю акумулятори, інвертор, контролери. Буду робити автономну систему, де вся енергія від сонця йтиме на власне споживання. Порахував, що мені знадобиться приблизно 1000 доларів на це, — сказав Андрій.

Яким чином працюють сонячні батареї:

Пасивний дохід

Попри високу вартість панелей на Вінниччині збільшується попит на сонячні електростанції. Директор товариства «Вольтаж груп» Віталій Николаєнко розказав, що стали отримувати більше замовлень на проектування та монтаж систем як для приватних будинків потужністю до 30 кВт/годин, так і для промислового виробництва, де потужність вимірюється мегаватами. Та навів приблизні розрахунки, чому виробляти енергію сонця для продажу вигідно.

— Станція, що має потужність 10 кВт може згенерувати 11 тисяч кВт*год за рік. Якщо в середньому домогосподарство споживає до 150 кВт*год на місяць, то за рік споживання будинку буде біля 1800  кВт*год. Надлишки, а це 9200 кВт*год можна продати державі. При існуючому тарифі в Україні десятикіловатна станція може заробити понад 50 тисяч гривень, — сказав Николаєнко.

Питаємо, в чому ж вигода, якщо потрібно витратити сотні тисяч гривень на монтаж СЕС?

— Бо така інвестиція не потребує додаткової зайнятості. Де б людина не була, лічильник рахує, скільки згенеровано електроенергії, за яку власник потім отримає гроші. Також є прогнозований збут: тарифи закріплені до 2030 року та можна прорахувати, скільки можна заробити на станції.

Під'єднатися просто

За даними «Вінницяобленерго», у Вінницькій області є 131 домогосподарство, де заробляють на енергії від сонця. Тільки по Вінниці є 24 приватних будинки, власники яких оформили «зелений» тариф та продають електрику державі.

При цьому енергетики щомісяця отримують по 3-5 звернень щодо приєднання батарей до мережі. Ті, хто під'єднався в цьому році, отримують майже 6 гривень за 1 кіловат-годину.

Питаємо, а як підприємство ставиться до того, що люди не користуються послугами обленерго та ще й продають електрику самому підприємству?

— Позитивно, адже розвивати альтернативну «зелену» енергетику — це і прогресивно, і енергоефективно, і екологічно безпечно. Практичний досвід Вінниччини на тлі інших областей України демонструє останнім часом виключно зростання темпів освоєння обсягів альтернативних джерел енергії. Так і має бути, якщо прагнемо бути енергонезалежною європейською державою, — відповів Поліщук.

За його словами, приєднатися до «зеленого» тарифу, якщо є таке бажання і технічні можливості, просто.

— У власника, насамперед, мають бути самі панелі, відповідний перетворювач і спеціальний лічильник, що обліковує електроенергію як в один бік, так і в інший. Далі споживач надає технічні паспорти і сертифікати на зазначення електрообладнання, звертається до нас із заявою і надає однолінійні схеми щодо приєднання панелей та всю відповідну технічну документацію на лічильник. Як правило, процедура займає декілька днів. Випадків, коли ми комусь відмовили чи не рекомендували встановлювати сонячні панелі у домогосподарствах, ще не було, — сказав Андрій Поліщук.

Детально про підключення «зеленого» тарифу: goo.gl/29BvLs

Що робити, якщо не вистачає власних коштів?

За словами аналітика ГО «Український центр європейської політики» Дмитра Науменка до 2017 року окремих державних програм підтримки для альтернативної енергетики (крім «зеленого тарифу») не було, банки цей бізнес не кредитували.

— Наразі ситуація змінилась. Потенційні власники СЕС у випадку браку певної частини коштів можуть розраховувати на банківські кредити. «Укргазбанк» з березня 2017 року пропонує безпроцентні кредити для будівництва СЕС строком до п’яти років з мінімальним внеском 15% від вартості проекту. І максимальною сумою кредиту в один мільйон гривень. Однак придбати можна лише обладнання визначених компаній - партнерів банку. Інші банки також почали роботу із власниками СЕС, але будь-яких спеціальних програм у них немає: кредити видаються домогосподарствам на загальних умовах, під 19-20% річних у гривні, — сказав Науменко.

Крім того, як казав аналітик, існують партнерські програми від продавців обладнання.

— Це так звані «внутрішні» позики, коли продавець фактично кредитує свого клієнта. У такий ситуації в плюсі й позичальник, який отримає дешеву позику, і продавець обладнання, що збільшить продажі продукції. Розмір компенсації залежить від терміну кредитування і від власного внеску.

До того ж, з травня 2018 року можна взяти кредит в «Укргазбанку» з компенсацією в розмірі 15% від суми. Щоправда, є умови: позику можна взяти на станцію потужністю до 30 кВт, а розмір компенсації — не більше 25 тисяч гривень за одним договором.

У бюджеті області на компенсації за сонячні станції заклали 500 тисяч гривень. І вже заплановано компенсувати вартість 20 нових приватних СЕС.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Igor Maksymovych

    Нарешті цей напрямок набирає оборотів.Рік тому встановив СЕС зрозумів що не помилився з вибором інвестиції.https://sun-energy.com.ua скористався їхніми послугами.Все надійно та доступно

  • Petro Petrenko

    Ефективно. І воно дійсно працює! Самі переконайтесь: http://xn--80ajaghbfnt7au1a.com/

  • Олексій

    Потрібно мати критичні погляди. Зелені тарифи можуть також на бабло кинути. Раджу ознайомитись: http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/79056/Zupynitsa_V_Ukrajini_slid_negajno_prypynyty_budivnyctvo?a_offset

  • Тихон Хреников

    300 тис. грв  на  станцію  дає  до  60 тис. грв  прибутку в рік ,  депозит  300  тис.грв  дасть  до  45-50 тис.  грв  прибутку  в  рік   і  головне  остається  сам  ДЕПОЗИТ.  Не  бачу  перспективи,  це дорога  іграшка.

    Женя Иванов reply Тихон Хреников

    попробуй забери свой депозит у банка...особенно если он лопнет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up