Кіно, яке змушує задуматися. ТОП-5 фільмів про людей, хворих на  ВІЛ/СНІД

Кіно, яке змушує задуматися. ТОП-5 фільмів про людей, хворих на  ВІЛ/СНІД
  • Щороку 1 грудня у світі відзначають День Боротьби зі СНІДом (World AIDS Day), який покликаний інформувати населення про загрозу епідемії СНІДу, заходи профілактики ВІЛ-інфекції та можливості її лікування.
  • В Вінниці пройшли акції з цієї нагоди.
  • Пропонуємо вам добірку п’яти фільмів, які правдиво розповідають про хворобу ВІЛ/СНІД 

У період з 1987 року - 10 місяців 2017 року в Україні офіційно зареєстрували понад 312 тисяч випадків ВІЛ-інфекції, а понад 44,2 тисяч людей померли від СНІДу, йдеться у  статистиці МОЗ.

ТОП 5 фільмів про людей, яким судилося зіткнутися з цією важкою хворобою

Йди до світла (Go toward the light, 1988, США, драма)

Йди до світла - зворушлива драма, заснована на реальних подіях. У ній йдеться про те, що батьки повинні допомогти дитині зробити не тільки перші кроки, але й останні - якщо така трагічна доля їхньої сім'ї.

Відео дня

У центрі сюжету - молода пара, Клер і Грег, у яких вже є троє синів і скоро народиться четвертий. Раптово їх первісток Бен зі скаргою на болі в животі потрапляє до лікарні. Лікарі ставлять йому страшний діагноз - СНІД. Виявляється, що восьмирічний хлопчик, який страждає на гемофілію, підчепив вірус під час переливання крові. Лікарі не можуть вилікувати дитину, адже ліків від СНІДу не існує. Тепер у молодої сім'ї з'являється нова дуже важлива та важка задача - допомогти Бену гідно прожити останні місяці життя.

Помаранчеве кохання (2007, Україна, драма)

Фотограф Рома вперше побачив віолончелістку Катю в лікарні, коли під виглядом пацієнта прийшов знімати людей, які здають аналізи на СНІД. Доля звела їх знову, коли, рятуючись від проливного дощу, вони заскочили в один трамвай. Молоді люди закохуються один в одного і вирішують з'їхатися. Серед оголошень про оренду квартир вони знаходять загадкову пропозицію для "по-справжньому закоханих". Смертельно хворий чоловік обіцяє віддати свою квартиру і накопичення в банку на суму в 200 тисяч євро парі, яка виконає умови його дивної гри - близько місяця не виходити з його квартири, перервавши всі зв'язки із зовнішнім світом. Рома і Катя погоджуються взяти участь в цій грі і кілька тижнів проводять в ув'язненні. Все змінюється, коли серед свіжих листів вони знаходять свої результати аналізу на СНІД.

У фільмі українського режисера Алана Бадоєва з Олексієм Вертинським, Олексієм Чадовим та Ольгою Макеєвою в головних ролях можна побачити вулиці столичного Подолу, а також почути музику від культового гурту Esthetic Education. Події відбуваються на тлі Помаранчевої революції, яка сколихнула країну в 2004 році. "Разом нас багато, нас не подолати" - можна почути в стрічці.

 

 Філадельфія (Philadelphia, 1993, США, драма)

Перспективного молодого адвоката Ендрю Беккетта (Том Хенкс) звільняють з великої юридичної компанії. Роботодавці стверджують, що він став некомпетентним, однак у розмові з один одним зізнаються, що вирішили розлучитися з цінним співробітником через те, що він "приніс СНІД у їхні кабінети". Беккетт дійсно хворий і вирішує довести в суді, що саме його хвороба, а не сумнівний професіоналізм, стала причиною звільнення. Його підтримує сім'я і коханий чоловік (Антоніо Бандерас). А в суді йому допомагає гомофоб-афроамериканець Джо Міллер (Дензел Вашингтон).

В основі сюжету Філадельфії, однієї з перших кінострічок про СНІД і гомофобію, лежить реальна історія адвоката Джеффрі Бауерса, який в 1987 році судився зі своїми роботодавцями. Хенкс за роль у фільмі отримав Оскар, Золотий Глобус, премію телеканалу MTV і Срібного ведмедя.

Звичайне серце (The Normal Heart, 2014, США, драма)

Фільм режисера Райана Мерфі (Їсти, молитися, кохати; Американська історія жахів; Лузери), знятий за мотивами однойменної п'єси 1985 року. Дії картини відбуваються в 1980-х роках в Нью-Йорку. Серед гомосексуалістів вирує страшна епідемія нікому невідомої хвороби, яка повністю знищує їхню імунну систему. Уражені вірусом чоловіки масово вмирають, однак широкій громадськості немає діла до їхніх проблем. Гетеросексуали іменують хворобу Раком геїв і впевнені, що повністю від неї захищені, якщо не будуть вступати в будь-який контакт з інфікованими. Наляканий техперсонал лікарень відмовляється заходити в кімнати з хворими чоловіками, а також ховати їх.

Активісти гей-руху на чолі з Недом Віксом (Марк Руффало) намагаються привернути увагу уряду до епідемії, яка забирає життя тисяч людей. Коханець Вікса, журналіст Фелікс (Метт Бомер) також заразився і поступово вмирає. Тому боротьба з невідомою хворобою, яка в результаті отримує ім'я СНІД, стає його особистим боєм. Активно допомагає гей-громаді і доктор Емма (Джулія Робертс).

Вірус або Тривала музика (And the band played on, 1993, США, драма)

Фільм ґрунтується на документальній книзі американського журналіста Ренді Шилтса "Оркестр продовжував грати", померлого від СНІДу. Кінокартина від і до розповідає глядачеві про початок епідемії ВІЛ/СНІД та вивчення цієї хвороби.

Намагаючись виявити вірус, лікарі не тільки проводять різноманітні дослідження в лабораторії, але й змушені боротися з байдужістю суспільства та упередженнями чиновників. Наприклад, медикам доводиться вести жваві дискусії з представниками банків крові, які не хочуть перевіряти донорів на СНІД. Згідно з даними, озвученими в фільмі, до середини 80-х років лише в США близько 28 тисяч людей заразилися ВІЛ в результаті переливання крові.

 

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up