Перший міжнародний оперний фестиваль: кілька цікавих фактів про локації

Перший міжнародний оперний фестиваль: кілька цікавих фактів про локації
  • Ми відвідали головну локацію оперного фестивалю — Палац Потоцьких, де дізналися чимало цікавих фактів
  • Паркет із вмонтованими золотими монетами, Лас-Вегас у Тульчині та симфонічний оркестр, як у Лондоні
  • Яке відношення до Потоцьких має композитор Фредерик Шопен, письменник Оноре де Бальзак та новеліст Гі де Мопассан


Ми писали, що 4 та 5 червня у Тульчині пройде перший в Україні оперний оупен-ейр — «OPERAFEST-TULCHYN». Це Міжнародний фестиваль під відкритим небом, на якому зберуться понад 300 артистів, будуть представлені ексклюзивні оперні прем'єри, а головне — це безкоштовно.
 


Дізнатися про фестиваль докладніше та ознайомитися з програмою можна в цьому матеріалі:

 

Відео дня

Не менш важливу роль в проведенні фестивалю грають локації. У разі Тульчина — фест пройде на території візитівки міста — палацу графів Потоцьких, який також можна буде відвідати під час заходів. Наш журналіст побував на території колишньої резиденції (зараз Тульчинське училище культури) польського магната Станіслава Потоцького.
 

Палац ПотоцькихПалац Потоцьких

Окрім палацу та двох бічних флігелів, які зберіглися до сьогодні, на території сучасної пам'ятки розташовувалася картинна галерея, бібліотека, друкарня, кінне приміщення, турецькі лазні, оранжерея, оперний театр та парк на 10 гектарів.

З часів Потоцьких у палаці залишилися тільки стіни. Жодні оригінальні вироби, меблі та коштовності не вціліли.
 

Західний флігель
Східний флігель

Сьогодні це актова зала в училищі культури, а при Потоцьких це була зала для вистав. У будівлі, яка розташовувалася по сусідству, працював повноцінний оперний театр. У його репертуарі завжди було 5-7 опер, 2-3 балети, причому члени графської родини полюбляли брати участь в спектаклях.
 

Актова залаАктова зала

І якщо перший в Україні оперний театр був відкритий в Харкові, то через десять років такий відкрився і в Тульчині. Співаків запрошували з оперних театрів Європи.

На сьогоднішній день найбільшим симфонічним оркестром Європи вважається Лондонський оркестр. Він складається зі 117 музикантів. А симфонічний оркестр, який був у розпорядженні графа Потоцького, складався зі 113 музикантів.
 

Актова залаАктова зала

Тут студентам училища викладають хореографію. А два століття тому — це була зала для проведення балів-маскарадів. Є легенда, що при Потоцьких у паркет були вмонтовані золоті монети, тому зала має назву — «Золота».
 

 У минулому зала для проведення балів У минулому зала для проведення балів

Найкращий вигляд відкривається з балкону, із якого видно Домініканський костел. За задумом архітектора, костел мав нагадувати найбільшу історичну християнську церкву світу — собор Святого Петра у Ватикані. Навіть документи збереглися, у яких написано, що після зведення він дійсно був схожий на Ватиканську святиню, але в 1791 році польська армія розібрала його стіни для своїх потреб.
 

Домініканський костелВид на собор Різдва Христового (у минулому Домініканський костел)

Саме в цьому соборі під арештом перебував Павло Пестель — керівник Південного товариства декабристів. До слова, воно також створено в Тульчині.

Сьогодні це кафедральний собор Різдва Христового. Перед ним розташований пам'ятник видатному полководцю Олександру Суворову, який з 1796 по 1797 рр. перебував у Тульчині, як головнокомандувач російської армії. Саме тут засновник вітчизняної військової теорії закінчив свою книгу «Наука перемагати». Це робота, яку він писав усе життя.
 

Вид на собор Різдва Христового (у минулому Домініканський костел)
 

У палаці також розташований музей книги. У ньому можна побачити раритетні видання книг XVII, XVIII та XIX століть. Перлиною музею можна вважати книги із особистої бібліотеки Потоцького. Свого часу їх налічувалося 17 тисяч томів. Від цієї кількості залишилися одиниці. Деякі із них підписані третьою дружиною графа Софією.
 

Екскурсія в музейСтудентка розповідає про рідкісні книжки

Друга збірка пісень з Поділля Миколи Леонтовича. Перше видання здійснене, а потім знищене самим автором. Уціліло кілька примірників. 1903 рік.Друга збірка пісень з Поділля Миколи Леонтовича. Перше видання здійснене, а потім знищене самим автором. Уціліло кілька примірників. 1903 рік.
 

Із Тульчином була пов'язана творчість Тараса Шевченка, Марка Вовчка, Івана Котляревського, Миколи Леонтовича, Миколи Некрасова та інших. Тут зберігаються підписані ними книги та шевченківський «Кобзар» за прижиттєвого видання.
 

Книга підписана Олесем ГончаромКнига підписана Олесем Гончаром

Книга підписана Павлом ЗагребельнимКнига підписана Павлом Загребельним

Після смерті Станіслава Потоцького палац перейшов його дружині Софії. Але невдовзі не стало і графині. Тоді повноправним власником став їхній син Мечислав. Спадкоємець надавав перевагу азарту та грі у карти, і на якийсь час Тульчин перетворився на маленький Лас-Вегас. Саме в цей час реліквія роду Потоцьких у вигляді бібліотеки, нумізматичного кабінету та інших цінностей розкрадалася та програвалася.
 

Працівниця музею Світлана розповідає про палацПрацівниця краєзнавчого музею Світлана розповідає про палац

Цікавим є той факт, що дружина Мечислава, Дельфіна Потоцька, була улюбленою ученицею видатного польського композитора Фредерика Шопена. Саме вона була удостоєна честі співати біля всесвітньо відомого композитора в останні хвилини його життя.
 

Викладач Тульчинського училища культури - Лариса Уманська, розповідає про найважливіші історичні періоди палацу Потоцьких


Випадок із дружиною Мечислава — це не єдиний приклад споріднення Потоцьких із видатними діячами літератури та мистецтва того часу. Наприклад, французький письменник Оноре де Бальзак одружився на близькій родичці Потоцьких Евеліні Ганській. А новеліст Гі де Мопассан закохався в Емануель, невістку тульчинського Потоцького.

Окрім цього, під час своїх останніх гастролей по Росії, угорський композитор і піаніст-віртуоз — Ференц Ліст, заключним місцем для проведення концерту вибрав палац Болеслава, сина Станіслава Потоцького.

На сьогоднішній день не залишилося жодного прямого спадкоємця роду Потоцьких по тульчинській гілці.
 



Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Елена Каминская

    Шановні журналісти, будь об'єктивними, і, висвітлюйте достовірну інформацію!!!

    Анонім reply Елена Каминская

    А у чому, власне, необ'єктивність чи недостовірність???? Інформація правдива і нікому особисто не приписується, бо взагалі-то не є чиєюсь приватною власністю) А те, що на фото лише один з двох екскурсоводів, то зовсім не приклад "недостовірності" чи "необ'єктивності".
  • Елена Каминская

    Фахову інформацію про Палац Потоцьких надавала Уманська Лариса Миколаївна - викладач дисципліни "організація екскурсійного обслуговування" Тульчинського училища культури!!!!!!!!!!!!

    Larisa Umanska reply Елена Каминская

    Олена Василівна, дякую за підтримку. Адже дійсно вся історична інформація  дослівно дана з мого особистого напрацьованого за багато років матеріалу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up