Постановка, яка шокувала росіян: 8 червня на OPERAFEST TULCHYN покажуть правду про Мазепу

Постановка, яка шокувала росіян: 8 червня на OPERAFEST TULCHYN покажуть правду про Мазепу

Великий гетьман вперше буде показаний не як зрадник, а у фіналі опери на екрані з’являться усі герої, які боролися за незалежність України – від козаків, гайдамаків, січових стрільців, вояків українських збройних формувань 1917-1921 років, бійців Української повстанської армії та, нарешті, сучасних героїв України – незламних «кіборгів», що захищали Донецький аеропорт

Вже у п’ятницю, 8 червня, у тульчинському Палаці Потоцьких розпочнеться ІІ міжнародний оперний фестиваль під відкритим небом OPERAFEST TULCHYN-2018.

У день відкриття о 22.00 глядачі побачать україномовну постановку легендарної опери «Мазепа» Петра Чайковського у виконанні славетного Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка.

Не інакше, як «скандальною!» цю постановку  одразу після прем’єри нарекли російські ЗМІ, які захлиналися обуренням: «Переписали оперу Чайковского на бандеровский лад», «Перевели на украинский и добавили любимую песню Бандеры»…

Відео дня

У своїй постановці харків’яни відновили історичну справедливість і вперше показали великого українського гетьмана не як зрадника.

— Було багато різних думок стосовно показу на фестивалі україномовної версії опери «Мазепа» Петра Чайковського. У більшості своїй всі цитували російську критику, яка критикувала постановку за українські пісні, за фінал, коли лунає молебний хор з лампадками і ми згадуємо захисників Незалежності України за 300 років – від часів Мазепи до сьогодні, зокрема, наших незламних кіборгів, що захищали Донецький аеропорт. Але ми вирішили не піддаватися загальним настроям, тому що до формування мистецького контенту ми завжди маємо власну думку, -  відзначає арт-директор OPERAFEST TULCHYN, заслужена артистка України Ірина Френкель. – 28 травня ми з головним режисером Павлом Третьяковим мали нагоду побачити постановку на фестивалі «Чайковський фест» у Тростянці Сумської області. Я можу сказати лише одне - це дуже сильний, патріотичний твір! Неперевершена гра акторів, якісний оркестр, хор. Режисер Армен Калоян віртуозно пристосував виставу для open air’у. І ми з нетерпінням чекаємо на реакцію глядачів нашого OPERAFEST TULCHYN.

Досвідчений керівник та символ української державності, Іван Мазепа, за складних історичних умов зумів високо підняти авторитет гетьманської влади, чим різко відрізнявся від своїх попередників. Понад 20 років він успішно керував гетьманською Україною. Мазепою було зроблено величезний внесок у відродження України, в її  культурний, економічний та політичний  розвиток. Саме його зусиллями була об`єднана Лівобережна та Правобережна Україна.

Аби представити новий погляд на особистість одного з найвидатніших діячів нашої історії, постановники опери «Мазепа»: режисер Армен Калоян, заслужений художник України Надія Швець, художник з костюмів Ілля Паньок, хормейстер-постановник - заслужений діяч мистецтв України Олексій Чернікін та автор лібрето Віктор Буренін  – створили власну редакцію тексту і внесли зміни в музичну драматургію опери.

Постановка вийшла масштабною та вражаючою! Під час показу будуть використані світлові й музичні спецефекти. Місцями на сцені одночасно будуть грати 120 артистів — хор, балет, додатковий склад.

А крім геніальної музики Чайковського, глядачів чекають розкішні костюми, красиві декорації та захоплюючий сюжет, у якому історія кохання Івана Мазепи та Марії Кочубей розгортається у розпал історичних подій XVII століття.

З моменту прем’єри у 2017 році опера Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка отримала низку схвальних відгуків за патріотичну налаштованість та високий художній рівень. Вистава рясніє яскравими художніми знахідками, змістовними та  емоційними акцентами, вражає композиційною стрункістю і бездоганним художнім смаком, притаманним команді постановників.

Особливо виокремлюється фінал, де на екрані з’являються постаті героїв козацької доби, гайдамаків, січових стрільців, вояків українських збройних формувань 1917-1921 років, бійців Української повстанської армії та, нарешті, сучасних героїв України…

Так у класичній опері було проставлено нові акценти, що зробили її героїв близькими та зрозумілими глядачам наших днів.

—Наша опера йде у двох актах і закінчується походом Мазепи на Московію. Фінал відкритий — він закінчується знаменитою козацькою піснею XVII століття «Чорна рілля ізорана», що присвячена загиблим козакам і всім, хто коли-небудь боровся за Україну. Всі знають підсумок походу і війни зі Швецією, але ми ставимо три крапки — а що буде далі? - інтригує режисер-постановник Армен Калоян.

На фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2018 головні ролі у опері «Мазепа» виконають провідні артисти Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка: лауреати міжнародних конкурсів Олександр Лапін (Мазепа), Андрій Даценко (Кочубей), Алла Мішакова (Марія), Наталія Матвєєва (Любов), Олександр Золотаренко (Андрій), Сергій Крижненко (Орлик), Сергій Леденьов (Іскра), Максим Ворочек (п’яний козак).

Диригувати симфонічним оркестром та хором буде головний диригент Харківського театру, лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Морозов.

—У день відкриття фестивалю, 8 червня, глядачі OPERAFEST TULCHYN-2018 стануть свідками історичної події: перший оперний театр України – Харківський національний академічний театр опери та балету імені Лисенка — приїде в гості до другого оперного театру України, який у XVIII столітті був відкритий на території тульчинського Палацу Потоцьких, —відзначає головний режисер фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. – На додачу – опера «Мазепа» прозвучить на нашому фестивалі у ювілейний рік! Адже рівно 135 років тому геній Чайковський дописав партитуру до опери, над якою почав працювати саме під час відпочинку в Україні.

Не пропустіть вражаючу україномовну постановку опери «Мазепа» 8 червня о 22.00 на фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2018!

Нагадаємо, для забезпечення максимального комфорту глядачів запущено спеціальну «Чартерну  програму» з Вінниці.

У дні фестивалю, 8-10 червня, зручні й сучасні великі автобуси будуть курсувати з вулиці Чехова (біля «Гроша»), а всі учасники «чартерних рейсів» гарантовано отримають місця у партерній зоні фестивалю.

Замовити участь у «чартерній програмі» й дізнатися більше цікавої інформації про концерти й «родзинки» OPERAFEST TULCHYN, можна у інформаційних центрах фестивалю, що працюють в обласній бібліотеці імені Тімірязєва, у Вінницькій Вежі, за телефонами: (0432)690-025, (068)49-74-644 і на офіційному сайті operafest-tulchyn.blogspot.com.

 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вінничанин

    Було б дивно, як би вата не підгоріла на тему Мазепи.
  • Задунайский Торонтуй

    Какая страна, такие и герои...

    Max reply Задунайский Торонтуй

    То есть, украинскому гетьману, предавшему русского царя - позор и анафема. А крымчане, предавшие Украину - патриоты? Еще очень странно и глупо выглядит анафема, наложенная РПЦ. Если отбросить политику, то Мазепа был достаточно воцерковленным человеком, меценатом, построившим немало церквей. Так он Бога предал или все же царя? Для РПЦ похоже царь и есть Бог.

    И по поводу "какая страна". Вас почему-то совсем не смущают персоны, почитаемые в Росиии. Ни вечно живой Илльич, убивший царя, ни усатый тиран, убивший миллионы СВОИХ сограждан.

    Валерия Бурковская reply Задунайский Торонтуй

    Ни отнять, ни прибавить!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up