Сподобається всім, крім «москалів» - сюрприз чекає гостей у «Театрі на городі»

Сподобається всім, крім «москалів» - сюрприз чекає гостей у «Театрі на городі»
Ще одне дійство - культурно-мистецьке свято "Подільська моя сторона" відбудеться 15 липня о 12 годині у "Театрі на городі" Ганни Секрет
  • Ганна Секрет підготувала сюрприз для тих, хто візьме участь в обласному святі «Подільська моя сторона»
  • Неділя, 15 липня, 12 година – початок дійства
  • Місце проведення – «Театр на городі» Ганни Секрет, село Правилівка Оратівського району
  • Який саме сюрприз чекає на гостей, Секрет тримає у секреті

Помилуватися чарівними краєвидами села Правилівка, що знаходиться на межі чотирьох областей – Вінницької, Київської, Черкаської  і Кіровоградської. Почути чарівні голоси відомих виконавців – Віктора Кавуна, Миколу Янченка, Раїсу Поштар, Ніну Мирводу та багатьох інших – можна буде завтра , 15 липня, у єдиному у своєму роді – «Театрі на городі».  

Зібрати докупи талановитих подолян

Крім артистів з Києва, своє мистецтво глядачам даруватимуть художні колективи і виконавці з Вінниці та районів області. Запросили самодіяльних і професійних виконавців з Хмельницької та Тернопільської областей. Бо це теж Поділля. Тому й свято назвали «Подільська моя сторона». Чим не відпочинок для душі?

Відео дня

-Для чого вам ці клопоти? – запитую пані Ганну Секрет.

-Щоб люди почули пісні про Поділля, - каже співрозмовниця. – Зібрати докупи талановитих подолян. Не мені це потрібно. Для молодого покоління. Хочеться, щоб вони знали більше про коріння землі, на якій судилося жити. Можливо, хтось з молодих теж задумається, запитає себе: «А що я зробив доброго для людей?»

«Театр на городі» надзвичайно колоритне місце. Хто побував тут один раз, захочеться заїхати у Правилівку знову. Дуже багато вражень залишається. Де ще можна побачити в одному місці 500 вишитих рушників? Саме стільки їх привезли були учасники свята «Мамині обереги, мамині рушники». Колоритні дійства у Секрет відбуваються постійно.

-Після свята «Мамині рушники» сестра Віра запитує мене, мовляв, чому тільки про маму та про маму, - говорить пані Ганна. - То мамині рушники, то мамина тернова хустина. А коли буде про батька. То ми присвятили одне із свят батькам. Назвали його «дзвони батькових криниць». Які ж бо майстровиті у нас чоловіки! Один показав, як робити макітри, глечики, інші вироби з глини. Інший прийшов з косою, такий передзвін лунав, коли клепав її. Один чоловік приніс жінчині капці. Сказав, що ні до яких чоботарів не ходить, сам ремонтує взуття. Продемонстрував це при  всіх. Пристуні побачили вироби умільців з лози, дерева. Копачі криниць розповіли про те, які пригоди бувають, коли шукаєш під землею джерело . А що чарівні голоси мають наші чоловіки! Соловейками витьохкують… Як на музичних інструментах виграють!

Коли почалися воєнні дії на Донбасі пані Ганна організувала дійство, яке назвала «Молитва за Україну». Серця присутніх билися в унісон під час спільної молитви за рідну землю, за її захисників, які стали на її захист від так званого «старшого брата». Здавалося, та молитва долітає до небес. Такі свята, як вистави у справжньому театрі, відбуваються постійно.

У нас рушники, у них палатєнце

Найпопуллярніши з них є Фестиваль борщу, на який зїжджаються господині з сусідніх областей. Посмакувати анціональною сттравою мають бажання відомі артисти, поети. Іван Драч приїздив на таке свято.

-Так він же був із сусдініх Теліжинців, це Тетіївський район Київщини, - каже пані Ганна. - Казав, йому деже сподобалося. Після того запитував вінничан, коли спілкувауся з ними, коли вже Ганя знов запросить  на борщ, чи рушники. 

Івана Драча зачарували подільські рушники. У спілкуванні з учасниками і гостями свята в "Ттеатрі на городі" він говорив, що наші рушники по всьому світу! Драч казав, де б не був, у яку б країну не заїхав, близьку чи далеку, якщо там є хоча б один українець, у нього можна було побіачити вишитий рушник. Звучить бо як - рушники! після цього вимовив інше слово "палатєнце". Каже, відчуваєте різницю. Уже в самому звучанні! Як вухо ріже!

Пані Ганну підтримують односельці, друзі, які, за її словами» «товчуться» у неї не один рік. Допомагає колектив обласного будинку народної творчості. Ось і цього разу організовують приїзд виконавців. Втім, у театрі можна побачити  ще й унікальні речі.

Телевізору - 70 років

На обійсті батьківської  і сусідньої хати Ганни Секрет є чотири будиночки. Кожен з них наповнений незвичними експонатами. В одному зібрано речі ще дореволюційні. Ті, якими користувалися подоляни до 1917 року. Для нинішнього покоління молоді вони настільки незвичні, що його представники інколи і не здогадуються, що воно таке. Тут можна побачити пристосування для обробітку землі чи обмолоту зерна, старовинний посуд, предмети, з допомогою яких «прасували» одяг, ткали рядно, дерев’яні рогачі  – хіба все можна перелічити… Це треба бачити. Цікаво не тільки дітям і молоді, дорослі теж подовгу зупиняються у цьому будиночку.

В інших будиночках також чимало експонатів. Тільки вже пізніших періодів: довоєнних, післявоєнних, 70-х років і далі. Багато рушників, вишитого одягу… Справжній скарб!

-Ось цей телевізор виготовлений у 1949 році, - розповідає пані Ганна. – Невдовзі буде 70 років! Привезли його з Борисполя. Подарували учасники художньої самодіяльності. Приїхали на одне із свят. Не без здивування оглянули музей, а коли прощалися, пообіцяли приїхати ще раз. Причому, із сюрпризом. Яким саме, не сказали. Старий телевізор став таким сюрпризом.

Про сюрприз, який Секрет підготувала учасникам свята «Подільська моя сторона», вивідати у співрозмовниці так і не вдалося. Скільки не розпитував – ні пари з уст.

-Сподобається усім, крім «москалів»! - тільки й зауважила співрозмовниця.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up