Затриманому з доларами адвокату усім миром збирають 400 тисяч гривень застави

Затриманому з доларами адвокату усім миром збирають 400 тисяч гривень застави
Фото з оперативної зйомки СБУ. Обличчя адвоката, спійманого на отриманні 15 тисяч доларів, затушували. Але редакція дізналася – під арештом за хабар опинився 38-річний Тарас Гук
  • Затримали і арештували з правом застави, еквівалентної сумі хабара.
  • Адвоката узяли з 15 тисячами доларів й інкримінують вимагання неправомірної вигоди.
  • Щойно його запроторили у СІЗО, колеги кинули клич в соцмережах: скинутися по кілька тисяч на сплату застави.

Тривають слідчі дії і проводиться низка обшуків у справі хабара, із яким «узяли» минулого тижня вінницького адвоката. Мережу облетіла коротка інформація про вимагання грошей адвокатом у свідка кримінального провадження про наркотики. Її розповсюджували з фотографіями, на яких було затушоване обличчя затриманого. Ще на знімках – повний багажник доларів.

Гроші для фотозвіту розклали співробітники СБУ, які й провели операцію із затримання. Їхня прес-служба поінформувала:

«...адвокат вимагав 15 тисяч доларів США від свідка у кримінальному провадженні, відкритому за статтею 307 Кримінального кодексу України, фігурантом якого був його підзахисний. У випадку відмови сплачувати кошти, зловмисник погрожував через «зв’язки» серед суддівського корпусу змінити процесуальний статус чоловіка на підозрюваного у цій справі. Співробітники спецслужби затримали адвоката під час отримання всієї суми хабара».

Відео дня
blockquote>

Хіба можна не службовій особі інкримінувати неправомірну вигоду? А може, то гонорар був, до чого тут хабарництво? Ось так реагували вінничани на це затримання.

А колеги-адвокати дивувалися: якщо їх колега обманював жертву, то чому не в шахрайстві його обвинувачують? А якщо гроші вимагав, як посередник, для судді чи якогось іншого впливового посадовця, то чому про третю особу ні слова?

Ось один із адвокатських коментарів:

«Якщо адвокат "вимагав 15 тисяч доларів хабара", то мав їх передати якійсь особі, від якої залежить притягнення чи не притягнення людини до кримінальної відповідальності (адвокат не уповноважений приймати такі рішення, а тому не може отримувати хабара навіть теоретично). Чому нічого не говориться про ту особу? Якщо ж адвокат, обіцяючи ці гроші передати комусь в якості хабара, бажав отримати їх сам, то він обманув людину. Тоді це шахрайство, а не хабарництво. Якщо ж ці гроші передавалися в якості гонорару, але клієнт вважає його розмір завищеним, то до чого тут кримінальна відповідальність? Так можна будь-якого адвоката притягнути».

«Просто нам пора зрозуміти, що з клієнтом без договору працювати не можна і гонорар отримувати краще на банківський рахунок. Інакше в ролі цього нещасного може опинитись кожен», – це ще один коментар адвоката.

Як «рішають» питання

А от громадські активісти реагували на факт затримання інакше. Хвалили правоохоронців за реалізацію оперативної інформації, співчували потерпілому від вимагань свідку та обпльовували всю адвокату братію.

«Молодці! Крім того що у людини неприємності, в які вона потрапила по своїй чи не своїй вині, так ще й "оборотні-рішали" адвокатські наживаються на ситуації! Знайомий особисто з такими "правидниками-захистниками", гнилі люди, – прокоментував новину голова «Ревізії влади» Віталій Павловський. – Деякі адвокати навіть клікухи мають відповідні! Це вже просто ганьба їм як професіоналам!».

– Одиниці адвокатів, які дійсно можуть іти по закону та здійснювати захист прав громадян, не боячись наслідків. А більшість бояться. І цей приклад доводить, що адвокати у переважній більшості стають просто «прокладкою» і носять хабарі, – думає правозахисниця Наталя Покиньчереда.

– Це затримання більше для статистики та імітації боротьби з корупцією, – упевнений правозахисник Станіслав Нижник-Оскольський. – Судової перспективи не бачу. Думаю, кримінальне провадження розвалиться, як і більшість гучних справ, про які рапортувало СБУ.

Батько не в курсі

Затримання адвоката було 10 січня, а 12-го – йому обрали запобіжний захід на час слідства – тримання під вартою з правом внести заставу в розмірі 400 тисяч гривень. 

Із власних джерел редакція дізналася, що інкримінують вимагання і отримання неправомірної вигоди 38-річному Тарасу Гуку, чий батько, Григорій Гук, також працює адвокатом. Телефонуємо йому, щоб запитати, чи можна звинувачувати адвоката у хабарництві. Григорій Гук каже, – так.

– Ще не знаю нічого по справі, але хабар інкримінувати можна і адвокатові. Як пособництво чи організацію схеми, – говорить він. – Але такого «хабара» я за свої 37 років практики ще не бачив...

Ця розмова відбулася ще до того, як сину співрозмовника призначили 60 діб тримання під вартою з правом внести заставу.

Колеги скидаються

А щойно слідчий суддя прийняв таке рішення, колеги арештованого, інші вінницькі адвокати, почали розповсюджувати у Фейсбуку номер карткового рахунку дружини Тараса Гука з пропозицією скинутися по кілька тисяч гривень, аби назбирати 400.

«Кожен з нас, враховуючи сьогоднішній безпредел, з боку правоохоронних органів, не може сподіватися, що надання правової допомоги та захист клієнтів, не призведуть до нашого затримання, нібито за вимагання, – писали у адвокатській спільноті у Фейсбуку. – В такий ситуації ми повинні об'єднатися та довести всім, що винагорода адвоката не має меж і лише обмежується домовленістю між адвокатом та клієнтом...»

Адвокат Сергій Тишковський по реєстру тільки у Вінниці рахував 419 адвокатів й написав на своїй сторінці пост із заголовком «Адвокатам адресується». Ось уривок з нього:

«Якщо хоча б 200 здадуть по 2 тисячі гривен для внесення застави колезі, то Тарас зможе вийти зі слідчого ізолятора (погодьтеся, не найкраще місце для перебування адвоката). Для реально бажаючих допомогти – реквізити карти ПриватБанка дружини адвоката: 4149 4991 0670 6300, Гук Ірина Анатоліївна. І пам’ятайте дві речі: від тюрми й суми ніхто не зарікається та взаємовиручка і підтримка – реальний засіб виживання в цьому безумному світі».

Правоохоронці кажуть, що продовжують розслідування, проводять обшуки і опитування свідків. А прес-служба прокуратури області зазначила: за злочин, який доводять адвокату, загрожує від 5 до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

«Нестандартна ситуація»

Олександр Білошкурський, експерт з права:

– Адвокат не може бути притягнутий до відповідальності за хабар. Він не службова особа. Може бути лише посередником у дачі хабара. Тоді гроші мають вилучатися у службової особи (судді, прокурора, іншого держслужбовця). А гонорари адвокатів "за сприяння у не притягненні особи до кримінальної відповідальності" можуть складати і більші суми, ніж вилучили. Це домовленість між сторонами. Гонорар адвоката може сягати 20-ти і 50-ти тисяч доларів. Це його дохід, який має бути відображений у податковій звітності, та з якого сплачені податки.

Наскільки мені відомо, то гроші бралися не з клієнта, а зі свідка по справі. З боку адвоката було вимагання, погрози свідку про притягнення до кримінальної відповідальності. Якщо так було, тоді це трохи інші обставини, і повинна бути інша кваліфікація.

Нестандартна ситуація. Тут усе залежить від того, які є у правоохоронців докази – фіксації вимог, обіцянок тощо. Нестандартна вимога "передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою обмеження прав, свобод або законних інтересів потерпілого або його близьких родичів" і сума для кваліфікації нежартівлива. Сприймалася погроза, мабуть, як реальна. А от, крім погроз, чи були якісь реальні дії чи підтвердження цих дій зі сторони суддів, прокурорів!? Судді та прокурори могли попереджати (без злочинного наміру), а адвокат – скористався ситуацією. Щоб робити висновки, треба бачити обставини. Вони поки що таємниця слідства.

Разом з тим наголошую: ніхто не заважав зі свідком укласти угоду, навіть в цій справі, якщо ризики притягнення такого свідка до відповідальності були високі.

 

Читайте також: 

Разом з активісткою Femen за спалений трамвайчик Roshen судитимуть вінничанина

Запроторити Самвела. Як «авторитету» міняють домашній арешт на слідчий ізолятор

Зять мера Могилів-Подільського знов у статусі підсудного. Почалась апеляція

ТОП-5 афер на величезні суми, які шахраї провернули у Вінниці в 2017-му

Кримінальний ТОП-2017. Підривали гранати, палили людей, стріляли по машинах
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ольга Левченко

    Сволоти!!!
  • Хм Страно

    Адвокат же нічого не вирішує! Він або прокурору що веде справу або суді передав би ці гроші.

    Адвокат винний в тому що в одній з найбільш корумпованій країні, запропонував порішати підкупити прокурора або суддю?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up