«Чорний» джаз і культовий Сайрус Честнат — у неділю у Вінниці

«Чорний» джаз і культовий Сайрус Честнат — у неділю у Вінниці

Концертом кращого піаніста сучасності, легендарного Сайруса Честната фінішує ХХІ міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST, який 23-24 вересня пройде у концертній залі «Вінтера». Американський джазмен вже вивчив декілька українських слів і на 100 % готовий частувати вінничан справжнім «чорним» свінгом!

Феєрверк віртуозності і задушевна лірика, госпел і блюз, потужний свінг і вигадливі афро-кубинські ритми вже на вихідних чекають вінничан на ХХІ міжнародному фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2017.

Закривати фестиваль буде легенда зі світовим ім’ям Сайрус Честнат - американський джазмен і композитор, якого по праву називають культовим. Його концерт 24 вересня о 21.00 у концертній залі «Вінтера» пройде на особисте запрошення Валерія Коровія та Сергія Моргунова, за підтримки Посольства США в Україні.

- Ми щасливі, що у вінничан та всіх гостів міста буде нагода почути справжній «чорний» джаз у виконанні одного з кращих піаністів сучасності! – відзначають продюсер та директор VINNYTSIA JAZZFEST Ірина Френкель та Павло Третьяков. – Сайрус Честнат – віртуоз-легенда! Він став для сучасного джазу тим, ким був Оскар Пітерсон для джазу 60-х років. Його творчість відрізняє технічна досконалість і потужний свінг у комбінації з вражаючим ліризмом.

Відео дня

Госпел + класика + бі-боп

Будучи визнаним майстром з легко пізнаваним творчим почерком, Сайрус Честнат зумів об'єднати у своїх імпровізаціях традиції духовної музики госпел, джазового мейнстріму і академічної класики, а також нестримного бі-бопу.

«Піаніст Сайрус Честнат - один із найбільш переконливих анахронізмів джазу. Його марка хрусткої артикуляції і гармонія блюзу викликає ще одну епоху, ще до сходження Білла Еванса і Маккой Тайнера, не говорячи вже про Гербі Хенкока і Кейта Джарретте. Повна безпека у його стилі і відчуття абсолютно безтурботної впевненості  - те, що змушує його музику літати!», - так пише про музиканта «New York Times».

Неповторний стиль Сайруса Честната почав формуватися вже у ранньому дитинстві, коли батько майбутнього музиканта, органіст баптистської церкви в Балтіморі, вперше познайомив хлопчика з госпелом. Вплив афроамериканської духовної музики виявився настільки сильним, що вже у зрілому віці Честнат зізнавався журналістам Downbeat, що саме госпел визначив його подальший життєвий шлях.

Почав грати раніше, ніж навчився ходити.

Юний Сайрус дотягнувся до клавіш роялю раніше, ніж навчився ходити, а у 7 років вже грав у місцевій церкві. Одного разу маленький піаніст купив за 2 долара, взятих з кишенькових грошей, збірник кращих композицій Телоніуса Монка. Просто тому, що йому сподобалася обкладинка диска. Так у житті Честната з'явився джаз.

Будучи студентом знаменитого Berklee College of Music, Сайрус Честнат заявив про себе як про неординарного музиканта, одержавши іменні стипендії Юбі Блейка, Оскара Пітерсона і Квінсі Джонса. Вже тоді оглядачі New York Times називали Честната «дуже розумним імпровізатором, що має унікальне відчуття свінгу у джазі».

Після завершення навчання Сайрус Честнат почав активно виступати з вокалістами Джоном Хендріксом  і Бетті Картер, трубачами Терренсом Бланшаром та Уінтоном Марсалісом. Згодом список його сценічних партнерів поповнився десятками імен провідних представників сучасної джазової сцени, серед яких Діззі Гіллеспі, Фредді Коул, Фредді Хаббард, Чік Коріа, Джо Ловано, Рой Харгроув, Кевін Махогані, Джеймс Картер, Стефон Харріс, Вайкліф Гордон, Крісчен Макбрайд, Льюіс Неш та багато-багато інших.

Грав у кращих біг-бендах світу.

Сайрус Честнат вражав своїми соло у складі кращих біг-бендів і оркестрів США, зокрема, Lincoln Center Jazz Orchestra, Dizzy Gillespie All-Star Big Band, Chicago Symphony Orchestra. На його рахунку півтора  десятка сольних альбомів на таких престижних лейблах, як Evidence, Atlantic, Warner Bros., Telarc і Highnote.

Музикант заявив про себе і як про актора, знявшись у двох фільмах режисера Роберта Олтмена: «Канзас-Сіті» і «Джаз '34». Джазмен виконав у них роль легенди свінгу – піаніста і бендлідера Бенні Моутена.

- Мені подобається створювати мелодії, немов розповідати історії, які передають у музиці те, що я бачу, що відчуваю та чую. І якщо виходить поєднати ці почуття із грою, це означає, що я зумів поділитися своїми переживаннями з навколишніми. На перший погляд, це може здатися дуже нескладним завданням. Але якщо ви копаєте глибше, то швидко розумієте, що все не настільки й просто! – відзначає Сайрус Честнат.

Особливі захоплення – фото і риболовля.

Цікаво, що крім свого основного покликання – музики - джазмен захоплюється фотографією і риболовлею.

- Я вважаю, що фотографії треба вчитися так само ґрунтовно, як і музиці. Можна просто бити пальцями по клавішах і не створювати нічого. Можна також натиснути на кнопку спуску і нічого вартого не сфотографувати. Тому я намагаюся і у музиці, і у фотографії розширити область сприйняття, показати, які почуття виникають у мене в той чи інший момент, - розповідає музикант.

Сайрус Честнат переконаний: навчитися техніці виконання джазу можна, але він не стане справжньою музикою, поки акорди не стануть частинкою душі.

- Є думки, що джаз поступово вмирає, що він вже не той, яким був колись. Я з цим категорично не погоджуюсь! Джаз зникне тільки тоді, коли Земля перестане бути вільною, перестане існувати свобода слова. Якщо це станеться - це буде страшний час…

Ексклюзиви для Вінниці

У Вінниці Сайрус Честнат виступить у своєму улюбленому складі – джазового фортепіанного тріо. Його партнерами по ансамблю стануть бруклінський контрабасист Ерік Уілер і філадельфійський барабанщик Кріс Бек.

Еріка Уілера шанувальники імпровізаційної музики добре знають завдяки спільним виступам з такими зірками, як Стефон Харріс, Бенні Голсон, Кертіс Фуллер, Рассел Мелоун, Фарао Сандерс і Ді Ді Бріджуотер. А Кріс Бек – сценічний партнер Тіма Ворфілда, Терелла Стаффорда, Орріна Еванса й Дуейна Юбенкса.

У нестримних ритмах їхньої вражаючої музики можна буде почути природну міць і простоту раннього свінгу, а також мелодизм і сучасну лірику власних композицій Честната, у яких гострота ритму поєднується з виразністю й чуттєвістю.

Не пропустіть зустріч зі світовими легендами джазу на VINNYTSIA JAZZFEST-2017! Концерти фестивалю пройдуть 23-24 вересня у концертній залі «Вінтера».

Квитки можна придбати на сайті jazz.vn.ua, за телефоном: 690-025 та у касах міста.

Повну програму фестивалю дивіться на сайті moemisto.ua.

Перед приїздом на VINNYTSIA JAZZFEST Сайрус Честнат записав спеціальне відеозвернення до вінничан, у якому зізнався, що Україна – його улюблене місце на Землі.  «Let’s have a great musical celebration! Celebrate good music in VINNYTSIA!» - закликав джазмен!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up