OPERAFESTTULCHYN-2018: що вже відомо про цьогорічний фестиваль?

OPERAFESTTULCHYN-2018: що вже відомо про цьогорічний фестиваль?
Фото з торішнього фестивалю
  • На початку літа в Тульчині пройде другий оперний фестиваль під відкритим небом. Що про нього вже відомо?
  • Як пройшов торішній захід – OPERAFESTTULCHYN-2017 у цифрах

 

Організатори найбільшого оперного дійства країни OPERAFESTTULCHYN привідкрили завісу вже другого за рахунком фестивалю. Відомо, що він проходитиме з 8 по 10 червня, на тих самих локаціях, і примітно, що цьогоріч він триватиме на день довше, тобто 3 дні.

У Вінниці пройшла прес-конференція присвячена фестивалю. Ми на ній побували і занотували найцікавіші думки, що прозвучали від представників оргкомітету.

Павло Третяков

(режисер-постановник фестивалю)

Відео дня

Павло Третяков

Вже зараз фестивальні постановки знаходяться в практичній роботі. Більшість з них, спеціально готуються до оупен-ейру.

Фестиваль відкриватимемо постановкою Моцарта «Дон Жуан». Після якої почнеться програма для молоді – балет світового рівня (який саме, розкажемо пізніше). Потім нічна програма з рок-оперою для молоді.

На OPERAFESTTULCHYN виступить понад 30 солістів з різних країн. Пролунає музика близько 300 оркестрантів, ще близько 50 танцюристів візьмуть участь у дійстві. Хорові колективи цьогоріч представлять аж 180 людей.

На фесті не буде стандартних декорацій. Їх замінять на 3D варіації, що будуть створені під кожну з опер. Нічні програми проектуватимуться за допомогою 3D-маппінг-шоу з таймлайном палацу Потоцьких. Тобто можна буде побачити, як змінювалася будівля за всі роки свого існування.

Наметове містечко стане більш комфортним. Окрім вбиралень, цьогоріч передбачено безкоштовні душові кабінки.

Ірина Френкель

(арт-продюсер фестивалю)

Ірина Френкель

Ми маємо чотирьох диригентів світового рівня. Серед них Оксана Линів – перша жінка-диригент, яка очолила австрійську оперну сцену. У неї є досвід диригування в Україні, Німеччині, Франції, Румунії, Естонії, Швейцарії. Це людина, яка виводить український театр на світовий рівень. Тільки за минулий рік вона зробила 6 прем’єр українських композиторів у Європі.

Тарас Криса – диригент з українським корінням, який живе в США. Приїде з американськими музикантами для виконання мюзиклів та сучасної європейської класики.

На фестиваль завітають Юрій Ярко – головний диригент Харківської опери, і Володимир Сивохіп – генеральний директор Львівської обласної філармонії. Окрім того, присутні матимуть змогу почути міжнародний молодіжний оркестр «INSO-Львів», хорову чоловічу капелу «Дударик» та солістів усіх оперних театрів України.

Маємо амбітні плани встановити і відкрити пам'ятник мелодії «Щедрик» у Тульчині.

Олександр Нікітюк

(куратор проекту «Леонтович Арт-Квартал»)

Олександр Нікітюк

На фестивалі буде представлено проект «Леонтович Арт-Квартал» – проект для митців, які приїдуть з усією країни та з-за кордону. Він поділяється на три частини:

Резиденція мурал-арту – включає створення десяти муралів із зображенням найвідоміших театрів Європи, зокрема, українських.

Конкурс на кращу просторову міську інсталяцію, креативну скульптуру або креативний об’єкт в міському просторі на тему найвідомішої мелодії Леонтовича «Щедрик». До речі, конкурс вже об’явлено. Тож усі бажаючі художники вже можуть надсилати свої заявки і пропозиції

Один з найголовніших проектів фесту – просторові світлові інсталяції – «Дивина». Флюро-арт об’єкти будуть встановлені на площі в 200 квадратних метрів.

Олена Шептицька

(куратор проекту «Дивина»)

Олена Шептицька

Запрошуємо до волонтерської праці всіх бажаючих. В рамках підготовки до «Арт-Кварталу» будуть проведені воркшопи та лекції, що введуть в курс справи.

Валерій Весняний

(мер Тульчина)

Валерій Весняний

Територію, що йде біля палацу Потоцьких облагородять. Буде зроблена об’їзна та відремонтовані всі під’їзди до Тульчина. Місто має стати комфортним для всіх, хто до нього завітає.

Станіслав Городинський

(начальник Управління культури і мистецтв ОДА)

Станіслав Городинський

Плануємо провести ремонтні роботи центрального входу до палацу, «Блакитного залу» та Музею книги.

Валерій Коровій
(голова Вінницької ОДА)

Валерій Коровій

Метафора дня: Стів Джобс створив айфон. Ми створили «культурний айфон». І кожного року він має оновлюватись.

Лариса Білозір

(депутат облради)

Лариса Білозір

Цитата дня: Деякі діти думають, що Бетховен – це той, хто писав рингтони для айфону, а Мона Ліза, то просто принт на сумці. Задля того, щоб молоде покоління могло просвітлюватися, ми створили спеціальну дитячу оперу.

Фото з торішнього фестивалю

Минулорічний фестиваль у цифрах

Фестиваль відвідало понад 15 тисяч людей. Одночасно на одній виставі (на заключній) були присутніми 12 тисяч глядачів.

На телебаченні та радіо вийшло 39 сюжетів. У друкованих на онлайн ЗМІ написано 148 статей. З них 28 про туристичний потенціал Тульчина. Опубліковано понад 26 тисяч постів у Фейсбуці.

Почата розробка нового ландшафтного дизайну та проектів для залучення інвестицій на відновлення палацу Потоцьких.

Місто отримало субвенцію на покращення інфраструктури на 3 мільйони гривень. На проведення фестивалю виділено 1,4 млн.

Доходи від здачі житла – 340 тисяч гривень. Доходи транспортних компаній – 100 тисяч. Під час проведення фестивалю прибутки місцевих магазинів зросли в 103 рази. Куплено і з’їдено 800 кг м’яса.

За даними поліції не зафіксовано жодного правопорушення.

OPERAFESTTULCHYN названо кращим культурним стартапом 2017 року.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up