Сходіть на виставку і побачите, якою була Єрусалимка більше 50 років тому

Сходіть на виставку і побачите, якою була Єрусалимка більше 50 років тому
  • Михайло Лошак — вінницький художник, життя і творчість якого пов'язані з містом від дня народження — 1 червня 1918 — і до 1996 року, коли він виїхав до США.
  • Частину колекції, яка зберігається в художньому музеї, вінничани можуть побачити там же, на невеликій виставці «У просторі Вінниці», яка відкрилася 21 червня з нагоди 100-річного ювілею від дня народження художника.

Михайло Лошак був членом спілки нашої Вінницької обласної організації художників, працював на художньо-виробничому комбінаті у 1970-му році.

Серії його робіт виконані в різних жанрах. Великі та малі картини в об’ємній палітрі кольорів олійних фарб та сухої пастелі, плавності переходів, чіткості ліній, які прекрасно змальовують минулу епоху.

Що на виставці

На виставці, зокрема, представлена одна із серій графічних робіт присвячених Єрусалимці — району в центрі Вінниці, де ще збереглася історична забудова. На картинах Лошака — це Єрусалимка у 30-ті роки. Тому можна порівняти, як змінилися ці місця за останній час.

Відео дня

Ми попросили розповісти про художника і експозицію Сергія Бартко — завідувача науково-дослідного відділу образотворчого мистецтва музею ВОХМ.

 

 

— Народився Михайло Лошак у Вінниці, закінчив Грековське училище в Одесі в 1940-му році, поступив зразу в Ленінград і провчився там рік — настала війна і був взятий на фронт. Він теж ветеран Другої світової війни. Один із його натюрмортів, який є на виставці, має спогад з повоєнних часів, — розказав Сергій Бартко.

 

 

— Найбільш відомим серед місцевих в його творчості є одна з серій, яка називається «Легенда про Вінницьку Єрусалимку». Але на цій виставці ми показали й інші грані художника — це портретний жанр, який на той час був особливо популярним.

Наш екскурсовод показав картини, на яких — портрети трударів з Ямпільщини.

 

 

Які враження справляють роботи нашого земляка?

Наш гід зазначив камерність і смак, які притаманні Михайлу Лошаку.

— Це його смак: він виявляється такий ліричний, — сказав пан Бартко. — Ці роботи позбавлені тої ознаки, якими ілюструють просто аспект чогось. Вони більше виявляють образність, ставлення художника до природи, до природи самого мистецтва. Такою пронизучою завжди залишається «Єрусалимка». Лошак так сам називав її — молитва і дань єврейському народу, який проживав і проживає в наших краях.

Сергій Бартко розказав, що багато хто з вінничан називають Лошака майстром натюрмортного жанру. Серія «Мій рідний край» де художник виступає майстром, який по стилю своєму футуристичний, має ознаки модерну.

 

 

Чому так мало

Чому у нас в музеї тільки частина колекції, запитали ми. За словами Сергія Бартко, в США є частина «Єрусалимки», а також в Польщі.

— Тут (на виставці — авт.) представлено близько 30 робіт — це половина із тої колекції, яка взагалі в нас є, — розповів пан Бартко. — А в Україні — це приблизно 300 робіт, в приватних колекціях і в музеях. Все інше — в Америці, Франції. У Франції кількість невідома, але все обертається довкола серії, присвяченої герою-визволителю Франції — Василю Порику. Це одна із його таких серій робіт, вона якраз знаходиться в музеї, присвяченому визвольному руху у Франції.

Також наш гід сказав, що все що представлено на виставці — це фактично період, коли Ілля Безбах, колишній директор і засновник музею (помер у червні 2017 року — авт.), зв'язався з Лошаком. Потім вони провели першу успішну виставку. А після цього в Михайла Лошака виникло бажання передати свої роботи до фонду. Він сам обрав роботи саме для рідного міста, з надією на майбутнє, що музей буде розширюватися, розвиватися:

— Ми ще в рамках цієї виставки додали, як отакої казки, взявши одну роботу до студії копіювання, яка в нас тут є — «Copy-art» при музеї, а 8 учасників зробили репродукції. Вони писали ці роботи навчаючись, водночас ці полотна послужили нам невипадковою випадковістю — стали так сказати малюючим аспектом, показуючи те, що ці картини є поза часом.

 

 

Своїми враженнями від роботи з репродукцією картини «Гладіолуси» 1964 року, поділилася учасниця студії Олеся Лісова:

 

— З картиною працювалося важко, але водночас легко. Інтерпретації квітів, насичених кольорів — їх не можна скопіювати, але кожен показував, що він бачить в цих роботах, — розказує Олеся. — Я закінчила перший рік навчання в художній школі і ці картини — це прекрасна можливість показати що ти вже вмієш.

 

 

На наступний день журналісту вдалося вловити момент, коли «Copy-art» знаходився за написанням наступної репродукції картини Михайла Лошака. Дівчата приходять сюди помалювати майже кожен день, окрім вихідних.

 

 

Куди і коли йти

Виставка буде тривати до 21 липня у Вінницькому художньому музеї

Дні роботи:

  • понеділок — п’ятниця з 9:00 до 18:00,
  • субота, неділя з 11:00 до 17:30.

Вартість вхідних квитків:

  • дошкільнята, учні, студенти — 10 грн;
  • дорослі — 20 грн.

За бажанням можна замовити лекцію-екскурсію українською, англійською, українсько-англійською, російською мовами:

  • учні та студенти — 40 грн.;
  • дорослі — 60 грн.

 

Текст, фото — Меланія КОРОЛЬ

 

Читайте також:

Цирк, Grand Festival або кіно: куди піти на вихідні, 30 червня — 1 липня

Вперше пройде марафон Hot Shot 2018 зі стрільби з карабіну

Спортивні анонси у Вінниці: вейкбординг, важка атлетика, пляжний волейбол
 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дід

    Ерусалимка була зруйнована німцями під час окупації.

    Задунайский Торонтуй reply Дід

    Соседка у меня там была, полоумная старая еврейка. Самое страшное ее ругательство было "немец".
  • Задунайский Торонтуй

    Ничего выдающегося на Ерусалимке 50 лет назад не было, докладываю. Трущобы. Сараи. Нищета по советски.

    Помню. Жил там.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up