Світ, де час не має значення. Чому варто прочитати антиутопію «Дім, у котрому заблукав час» просто зараз

Світ, де час не має значення. Чому варто прочитати антиутопію «Дім, у котрому заблукав час» просто зараз
Фото зі сторінки Facebook
  • Три творчі дівчини написали драматичний роман антиутопію – «Дім, у котрому заблукав час».
  • У книзі йдеться про час як метафору, адже насправді часу не існує, є лише прилади його вимірювання, які для зручності вигадали люди.
  • Журналіст RIA поговорив з усіма авторками книжки та дізнався про що цей роман.

Уявіть, що наш світ захлеснув апокаліпсис. Щоправда немає ані стихійних лих, ані ядерної війни, ані вторгнення прибульців. Просто в один прекрасний день по всій планеті зупинилися стрілки годинників. Ні, життя триває, але тепер воно інше. І нові обставини змушують головного героя зробити найважливіший у його житті вибір: жити у світі, у якому немає часу або шукати дівчину, поруч із якою час втрачав би свій сенс.

Дії цієї історії розвертаються на сторінках містичної книги з незвичайною назвою – «Дім, у котрому заблукав час», авторками якої стали – Вікторія Гранецька, Анастасія Нікуліна та Марина Однорог. І щоб остаточно зрозуміти концепцію роману, журналіст RIA поспілкувався з кожною із них.

Не фентезі, а реальні персонажі

– Назва справді незвичайна, як і сама книга, – розповідає Анастасія Нікуліна – Після її виходу ми постійно стикаємося із дивними часовими метаморфозами – так дата презентації у Вінниці переносилася кілька разів – сподіваємося, цього разу все піде за планом. Назви кожного розділу книги мають власний контекст та енергетику, і розшифрувати їх можна, лише прочитавши відповідний розділ. Так, наприклад, розділ «Зимові сни» геть не романтично-казковий, як може видатися на перший погляд. А «дракони» – це не фентезі, а цілком реальні персонажі. Тому одна порада – читайте!

Анастасія Нікуліна. Фото з сайту ФейсбукАнастасія Нікуліна. Фото зі сторінки на Facebook 

Книга незвична ще й тим, що складається не тільки з прози, але й з поезії, яку написала вінницька поетка Марина Однорог. І як говорить Анастасія Нікуліна, саме з неї брали візуальний прототип головної героїні Мири – рудокосої дівчини з потаємним життям.

– Чуттєві вірші Марини гармонійно доповнили нашу з Вікторією прозову історію. Це наш внесок у популяризацію поезії – і судячи з відгуків перших читачів, люди направду зачаровані цими віршами. Отже, все вдалося!

Поняття апокаліпсису суб'єктивне

– Для мене ця книга розпочалася раніше, ніж для дівчат, бо вірші з'являлися і жили своїм життям, – розповідає Марина Однорог. – Я б ніколи не подумала, що через деякий час авторка, творами якої я щиро захоплювалася, запропонує мені співавторство. Досить символічно, що наша зустріч з Вікторією була саме в кав'ярні з годинниками. А формат нашої роботи досить простий – Віка відібрала поезію, яка ідеально пасувала до певних моментів у книзі. Судячи із відгуків наших читачів і розмов на презентації книги на Форумі видавців, все вдалося. Більше в процес я не втручалася, бо абсолютно довіряю, що Вікторії, що Анастасії. Хіба перечитала «рукопис» за одну ніч і не вірила, що то моя поезія. У такому форматі вона набуває зовсім іншого вигляду, звучання та навіть сенсу.

Марина Однорог. Фото зі сторінки Facebook 

Марина зізналася, що тема часу у її поезії прослідковується досить яскраво. Дівчина говорить, що у ній вона полюбляє оживляти природні явища, предмети та гратися у перегони із часом. Бо час в нашому житті вирішує багато питань і живе своїм окремим життям – такий організм, який вимагає від людини особливої філософії. Бо це єдине, що ми не можемо змінити.

– А поняття апокаліпсису у книзі дуже суб'єктивне, адже у кожної людини він свій та у моменти тисячі однакових стається глобальний, – продовжує Марина. – Взагалі тут можна провести паралель із глобалізацією, бо раніше час йшов зовсім по-іншому і наповнення його у багатьох людей було схоже – такий собі механізм дій, коли ти орієнтуєшся не на стрілки годинника, а на природні явища і внутрішні відчуття.

Це метафорична історія

Тріо авторів сформувала Вікторія Гранецька. Це при тому, що раніше дві інші дівчини не були між собою знайомі. Та незважаючи на це, і незважаючи на сильну різницю в стилях, таке поєднання зіграло лише в плюс.

– У кожної людини власні стосунки з часом, ми ж вирішили написати про людей поза часом та час поза людьми, – говорить Вікторія Гранецька. – Це метафорична історія, у котрій резонансні події останніх років відбуваються в паралельній реальності, спричиненій зупинкою годинників. Майже кожен персонаж має свого прототипа у реальному житті, проте у вирішальний момент персонаж виривається за рамки і починає проживати іншу долю. Адже майбутнє, як і минуле, за словами Стівена Гокінга, це спектр можливостей. А годинниковий час – лише декорація, за допомогою якої ми перевертаємо звичний світ догори дриґом.

Вікторія Гранецька. Фото зі сторінки на Facebook 

За словами авторки, насправді часу не існує. Є лише прилади для вимірювання часу. Їх вигадали люди для зручності. Бо люди звикли легковажити своїм вигаданим часом. Ділити його на порції, фасувати в пакунки, розкладати поличками свого життя. На тілі часу безліч шрамів…

– Колись наші пращури вірили, що сонце обертається довкруж землі, і знадобилося чимало доказів, аби вони переконалися у протилежному. Так і з часом. Не час обертається довкола людських життів, то ми, люди, ходимо навкруги нього, аж доки спина не зігнеться дугою, очі не посліпнуть, ноги не зробляться чавунними – допоки не постаріємо. Час нікуди не поспішає. Він просто є. Минає не час. Минають люди.

Презентація роману відбудеться 21 жовтня о 14:00 у Центральній міській бібліотеці ім. І. Бевза (Хмельницьке шосе, 4). Саме тут вам випаде нагода побачити показ буктрейлера до роману «Дім, у котрому заблукав час», поговорити про годинниково-книжковий апокаліпсис, письменницьке натхнення й послухати про роботу у співавторстві. Також у програмі автограф-сесія та неформальне спілкування з авторками роману.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up