Війна без переможців: на ставці Гітлера в бою зійшлися «червоні», повстанці та нацисти

Війна без переможців: на ставці Гітлера в бою зійшлися «червоні», повстанці та нацисти
  • В рамках історичної реконструкції ставка «Вервольф» вже третій рік поспіль перетворилася на поле бою сил Червоної армії, УПА і Вермахту
  • Відвідувачі, які побували на заході змогли зануритися в умовну історію подій Другої світової війни, сфотографуватися з реконструкторами, потримати зброю і навіть постріляти з неї

Третій рік поспіль історико-меморіальний комплекс «Вервольф» під Вінницею став епіцентром реконструкції подій Другої світової війни. І якщо в минулому році учасники відображали бойові дії, які дійсно відбувалися на теренах Вінницької області, то в цьому році бій 1944 року був умовним. На фестивалі було задіяно близько сотні реконструкторів з усієї України, які поділилися на три табори: Червоної армії, УПА і Вермахту.

На полі бою було проведено кілька сутичок між військовими таборами. Були рукопашні бої, бої з холодною зброєю, автоматна та пістолетна стрілянина, була навіть гармата. Не було тільки переможців. Загинути судилося всім

Такий задум організатори пояснили тим, що війна – це завжди трагедія, а її наслідки, якими б вони не були, завжди незворотні і жахливі для всіх її учасників.

– На таке цікаво дивитися, на таке страшно дивитися. Особливо на тлі останніх подій у нашій країні, – розповідає гість реконструкції зі столиці Кирило Маслов. – У мене брат зараз в АТО, і поки я тут аплодую холостим пострілам, Серьога (брат - авт.), сидить у бліндажах і йому не до оплесків. Точно навіть не знаю, чому я тут. Може тому, що таким чином я хоч з боку зможу побачити те, що бачить мій брат, пацани, які там, місцеві, волонтери. За нашими плечима вже є перемоги. І скоро вони обов'язково повторяться!

По завершенню реконструкції ті, хто ще нещодавно вів один проти одного боротьбу не на життя, а на смерть, робили спільні селфі, обмінювалися один з одним враженнями і дружньо спілкувалися з глядачами, яких в цей день було кілька сотень. Найспритніші змогли зібрати використані гільзи, постріляти з гвинтівок, приміряти німецький шолом або отримати фото на пам'ять з учасниками реконструкції.

 

Віталій Головенько, координатор проекту «Жива історія»

– Мета нашого заходу банальна до простоти – щоб про ті події не забували. Історія різнопланова і неоднозначна, деякі моменти хотілося б забути, на деякі не звертати уваги, але суспільство, як і людина, дорослішає тільки тоді, коли робить якісь висновки з того, що вона пам'ятає або того, через що вона пройшла. Можливо, та війна доклала частину нашої сьогоднішньої незалежності, адже вона торкнулася всіх сімей без винятку.

Концепція реконструкції – що війна і смерть зрівнюють усіх. Не важливо, хто правий, а хто винний, не важливо, під якими гаслами виступають. Коли в такому заході хтось перемагає, то починаються «Ура! Мы победили!» – це більш ігровий варіант, який підходить нашому східному сусідові. У них там обов'язково «Наши должны победить!». Але ми і так знаємо, хто переміг, тому для нас важливо, щоб люди замислились, яка трагедія криється за цим «Ура! Победа!» Щоб побачили кожне життя, яке залишилося на тому полі. Це не футбол, в якому хтось повинен перемогти. Це трагедія, яка неосмислена дотепер!

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Задунайский Торонтуй

    Инопланетян забыли.
  • Иванов Иван

    ну ну

    Игорь reply Иванов Иван

    Содержательно...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up