Зробив фотомузей, бо колекція не вміщувалася вдома

Зробив фотомузей, бо колекція не вміщувалася вдома
  • Менше місяця на Соборній працює незвичний заклад, який об’єднує у собі музей та кав’ярню.
  • Засновник музею травматолог Андрій Карпович колекціонує фотокамери, і за шість років назбирав понад 300 штук.
  • Деякі з екземплярів коштують 1000 доларів. Які експонати можна побачити у музеї лікаря?

На День закоханих, 14 лютого, на Соборній відкрили черговий музей, який отримав назву «Monocle». Музей та одночасно кав’ярня діє у приміщенні, де раніше був генделик «Пєльменна», на Соборній, 66.

Ззовні, кав’ярня виглядає як звичайний заклад типу «кава із собою»: пофарбоване у біле стіни, просторі вікна. Заходимо у середину. А там: симпатичний дизайн зі старою цегляною кладкою, декілька комфортних столиків, чорно-білі фотографії на стінах. Та «родзинка» кафе — зо два десятки старовинних фотокамер.

Журналісти поговорили з власником музею Андрієм Карповичем та дізналися, чому він вирішив створити саме музей-кав’ярню, які має фотоапарати та що планує змінити у своєму закладі вже незабаром.

Відео дня

Лікар-фотолюбитель

Андрій Карпович працює травматологом. І як він казав, фотографія для нього, це справа для душі. Це привело його на київський Майдан, у 2013 році.

— Приїхав на Грушевського, хотів зробити пару фото. А потім дивлюся, що фотограф з мене такий собі, а як лікар я більше згодився людям, — казав Андрій. — Але у самообороні ніде не значився, у сотню не записувався. Виконував свою задачу — лікував травмованих людей.

Про свою участь на Майдані Андрій розповідає неохоче. Тому переключаємося на його «хобі» — збирання старих фотоапаратів. Цим він захопився приблизно шість років тому, через бажання робити кращі знімки та діда на Центральному ринку.

— Фотографував на свій Canon 650D. Дивлюся картинка не така, яку хотілося б отримати. Дізнався у мережі, що можна взяти об’єктив зі старого фотоапарату та прикрутити на «дзеркалку», — казав Карпович. — На Центральному базарі у діда придбав, не пам’ятаю вже за 5 чи 10 гривень, фотоапарат «ФЕД 5В». Прийшов додому, поставив куплений фотоапарат на полицю поряд з Canon... ну гарно виглядає. Мабуть, ще треба буде купити.

З того часу, у його колекції понад 300 камер, серед яких є «Зеніти», «Лейки» та старовинні форматні камери, вагою у кілька кілограм. Найстаріший екземпляр його колекції — апарат 1882 року. А вартість деяких камер з його колекції — 500, 1000 доларів.

Згодом, чоловік зрозумів, що його квартира стає затісною для всієї колекції. Так і виникла ідея виставити експонати в музей.

Коротка версія матеріалу:

Вкрали і повернули «Полароїд»

Завдяки друзям він знайшов приміщення — захаращену прибудову на Соборній, яку раніше займало кафе «Пельменна». Ремонт тривав десь півроку. А от скільки грошей вклав Карпович у будівництво, не каже.

— Я й не рахував, щоб не засмучуватися. Ремонт тривав десь півроку, дизайн вигадав сам. Аби заощадити освоїв професію будівельника. Тому якщо потрібно порізати гіпсокартон або прикрутити щось — звертайтесь (сміється), — казав Андрій Карпович. — Зробити ще й кав’ярню вирішив уже під кінець ремонту. Взагалі, це дружина придумала. Бо на музеї не заробиш, а кав’ярня хоча б дасть кошти на сплату оренди приміщення.

«Monocle» почав працювати з 14 лютого. Андрій сам приймав перших відвідувачів. І вже через кілька днів тут трапилася неприємна історія: вкрали три фотокамери, і тільки «Polaroid» вдалося повернути.

— «Полароїд» має особливу цінність для мене: це подарунок пацієнта. Про ще дві камери, я не переймаюся. Вони не були цінними, хоча й неприємно, що була крадіжка.

Як результат, травматолог забрав більшу частину колекції додому. Залишив тільки камери на верхній полиці, які не можна чіпати без дозволу. Шафу, де вони зберігаються, незабаром закриє склом.

Крім того, власник музею розповів про плани розвитку «Monocle»: розширити приміщення, робити виставки робіт вінницьких фотографів. А влітку — зробити лаундж-зону на подвір’ї, перед кав’ярнею.

Про фотоапарати з колекції

Андрій Карпович розповів про деякі експонати у своєму музеї

«Kodak»

—  Одна з перших моделей цієї фірми, має дерев'яний корпус. Він абсолютно робочий. І цікаво те, що цей фотоапарат мені дістався з плівкою, на якій є фотографії. Можливо, там є якісь рідкісні фотографії.

«Leica»

— Завжди мріяв про два фотоапарата у своїй колекції: про «Лейку» та «Спорт». Першу камеру вже маю, а от другий — шукаю.

«ФЕД 1»

— Це копія німецьких «Лейка». Але я б не назвав її вдалою. У німців одразу видно якість, яку вклали у кожний гвинтик, оптику. ФЕД мав гіршу якість, але фото були пристойні.

«Нарцис»

— Найменший у світі дзеркальний фотоапарат. Камера знімає на спеціальну плівку, 16-міліметрову. За рахунок зменшеної плівки й вдалося сюди всунути повноцінне дзеркало. Використовувався у медицинських цілях. До нього можна було під'єднати гнучкий ендоскоп та сфотографувати язву у організмі людини.

«Зеніт 6»

— Це камера 1966 року і вона тоді коштувала приблизно 400 рублів. Величезні гроші для людини на той час.

«Ленінград»

— Це була улюблена техніка спортивних фотокореспондентів. Накрутили пружину та зробити серію з восьми знімків. Так, знімали як воротар летить за м'ячем на футболі, тощо.

Як розказав Андрій Карпович, він приймає старі фотоапарати. Тому якщо у вас є такі: приносьте камери в «Monocle».

Нові музеї у Вінниці

За останні два роки кількість музеїв у нашому місті збільшилася. У них показують раритетну відеотехніку, унікальні марки та наукові досліди. Де ці заклади знаходяться?

«Музей української марки імені Якова Балабана». Виставлені українські марки та конверти 20-21 сторіччя. Це єдиний такий музей в Україні. У ньому виставлена частина колекції Олександра Балабана, якому вона дісталася від батька — сотника армії УНР.

Адреса: Соборна, 29.

Контакти: 099-534-30-20.

У Вінницю з Нью-Йорку привезли єдину в світі колекцію української марки


«Музей науки». Науково-розважальний комплекс у Вінниці, в якому вивчають науку граючись. Понад 150 експонатів, які демонструють закони та явища з різних областей фізики, хімії, анатомії, оптики тощо. До всіх експонатів можна доторкнутися руками та робити ефектні фото поруч. У вихідні та святкові дні для відвідувачів проводять пізнавальні шоу

Адреса: Оводова, 51 (ТРЦ «Скайпарк»), 3 поверх

Контакти: (068) 117 13 41, (‎‎‎‎073) 209 57 27

Музей науки у Вінниці: череп Чужого та шалені хіміки

«Музей ретрокіно». Заклад відкрили на базі Центру кіномистецтва та культури “Кіно-Поділля”. Наразі у закладі проводять екскурсії на яких розповідають про технології показу плівкових фільмів. Серед експонатів старі фото, книги, вирізки з газет, нотатки 70-тих та 80-тих років, портрети відомих радянських акторів, стоп-кадри плівок та проектор «Україна-4» 60-х років випуску.

Адреса: Ботанічна, 15

Вартість квитків: 10 гривень - дитячий, 15 гривень - дорослий

У Вінниці запрацював Музей ретрокіно

Фото та відео у матеріалі: Михайло Курдюков, Вадим Павлов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сепар Торонтуй

    Зенит 6 стоил 400 рублей только один раз, в комедии Гайдая "Зигзаг удачи". На самом деле зениты были в пределах 75- 130 рублей, зависимо от объектива. Самая дорогая комплектация было фоторужье Зенит Е с 8 кратным телевиком, прикладом и запасным базовым объективом. Все это в металлическом кейсе. Цена была 450 рублей.

    Самый дорогой Зенит был Зенит TTL, 240 рублей. Потом его уценили до 210, потому что не сильно покупали. У меня такой есть, память прошлых времен. Надежд по качеству, увы, он не оправдал...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up