Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті

Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті
  • У давні часи поблизу берегу Бугу, де зараз є Староміський міст, стояв на горі замок. Саме з цього місця, у 16 сторіччі розпочалася розбудова нової Вінниці.
  • Але замчище зберегти не вдалося. Тому історики й архітектори пропонують створити на цьому місці копію, яка б стала туристичною «Меккою» та заміною поїздок на фонтан «Рошен».

Історики, архітектори та музейники з ГО «Вінницьке історичне товариство» пропонують збудувати копію замку, який стояв на Старому місті близько 500 років тому. Вони сформували «чернетку» концепції, за якою у цього об’єкту буде мур, оборонні башти, торгові ряди, підземний музей тощо. Автори ідеї наголошують, що це не є остаточним проектом та запитують думку городян — чи треба Вінниці такий туристичний об’єкт, який, для прикладу, міг би замінити фонтан «Рошен»?

Був міський замок

На Старому місті, неподалік від мосту, стоїть невеликий пагорб з синім хрестом на вершині. Нині — захаращений, обмежений парканами приватних будинків. А приблизно 500 років тому на цій місцині був зведений справжній замок.

Фортеця в цьому місці слугувала початком розбудови нового міста та була потрібна, аби оборонятися від набігів кочівників з Дикого поля.

Відео дня

— Замок мав п’ять веж, церкву Покрови Пресвятої Богородиці, а ще був обмащений глиною по периметру, — розказував історик Олександр Федоришен. — Саме цього місця стосуються найстарші археологічні знахідки Вінниці. У 60-х роках минулого століття тут знайшли залишки поселення трипільців, датоване 3-4 століттям до нашої ери. Навряд чи звідси виникло Нове місто, але Замкова гора мала колосальне значення, бо тут було споруджено головний міський замок.

У радянські часи Замкову гору перетворили на кар’єр. Згодом, її вирівняли, щоб можна було з’єднати береги річки Південний Буг новим шляхопроводом. Історики та архітектори констатують — Замкової гори більше немає. Але пропонують це виправити.

Сучасна та правдива копія

У 2017 році в громадській організації «Вінницьке історичне товариство», у яку входять історики, музейники, архітектори, виникла ідея відродити Староміський замок та надати йому нових змістів — зокрема створити туристичний об’єкт. Такий собі, історико-культурний «Діснейленд», як казав архітектор Євген Совінський.

На малюнках концепції, яку пропонував Совінський зображено, що на Замковій горі можна звести копію оборонних споруд тих часів та наповнити новими змістами: звести стіни зі сторожовими вежами, кузнями, амфітеатром, оглядовими майданчиками, конференц-зала і торговими рядами та навіть підземним музеєм.

— Думав, як зробити так, щоб комплекс діяв цілий рік. Тому в ескізі подумав, що потрібно зробити фойє, яке вестиме на територію замку та буде знаходитися нижче гори на три метри. Таким чином, ми виграємо в тому, що не треба взимку опалювати усю площу об'єкта, а лише його частину, яка функціонуватиме цілий рік. У ній може бути підземний музей з виставками та майстер-класами.

Крім того, архітектор роз’яснив й про форму замку

— Як бачите, стіни влаштовані таким чином, що за формою нагадують каре, півколо. У цьому є своя мета: стіни закривають приватну забудову, яка надто сучасна і буде перебивати враження. Крім того, є ідея відновити й набережну, до якої також зможуть прибувати човнами люди, — сказав Совінський.

Він ще додав, що вартість такого будівництва буде дуже коштовною, тому варто зводити сучасний замок в кілька черг. У першу чергу — благоустрій території, яка займає 1,5-2 гектари та звести башту з галереєю та вхідною групою.

Чим житиме Вінницький замок?

Координатор громадської організації «Креативний простір» Олексій Циганков сподівається, що колись й збудують замчище на горі. Тим паче, прикладів в Україні, за його словами, достатньо.

— У селі Копачів, Київська область, підприємці відтворили Київ, яким він був у 5-8 сторіччя нашої ери. У цьому парку можна побачити, як жили люди за часів Київської Русі. І зробили це у масштабах 1:1. Там відтворили старовинні споруди, башти, найняли аніматорів, які влаштовують театралізовані постановки. Це справжня Мекка для історичних реконструкторів, — сказав Циганков.

Він також розповів про ті фестивалі та події, які можна було влаштовувати у Вінницькому замку.

— Усі ми знаємо, що влітку та восени люди приїжджають у Вінницю подивитися на фонтан. А Старе місто, маючи в собі Миколаївську церкву, Замкову гору — залишається поза увагою. Тим паче, історико-культурний замок міг би працювати цілий рік. У нашому уявленні міг бути річний цикл фестивалів: весною — гастрофести, екофести; влітку — арт-фортеця, фестиваль театрального мистецтва; восени — Жовтень-beer фест, історичні реконструкції; взимку — різдвяні вертепи, фестиваль снігових скульптур.

Не фонтаном єдиним

Під час дискусії, яка була після лекції, люди запитували — а чи пропонували ініціатори цю ідею міській владі?

— Взагалі, це пропозиція, що виникла у середовищі історичного товариства. Нам цікаво, як відреагує громадськість на створення вінницького замку. Бо те, що ми зробили комусь може сподобатися, а хтось скаже, що це нотатки божевільного. Після можна говорити й про діалог з владою, бізнесом тощо, — відповів Федоришен.

— Скільки могло б коштувати спорудження вінницького замку? — пролунало питання з зали.

— Потрібно глибше зануритися в історію міста. У Вінниці немає екскурсійних пам'яток 16-15-14 століття. Є бренд — Григорій Артинов та його споруди. У нас немає рівноцінної заміни фонтану «Рошен». Про те, скільки б могло коштувати зведення такого комплексу на Старому місті можна казати вже тоді, коли буде проект, кошторис, — сказав Федоришен.

— Упевнений, що ця сума обраховується мільйонами українських гривень. У мене таких грошей немає, — жартома відповів Совінський. — А якщо серйозно, то про вартість можна говорити вже тоді, коли буде не тільки проект, а й домовленість з інвесторами, містом, державою тощо про фінансування.

Читайте також:

Вінницькі замки: були найбільшими спорудами від яких не залишилося і сліду

Вінницькі катакомби. Руїни або туристична фішка?

До 2020 року відновлять історичні будинки у центрі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Валерий Коп

    Гарна справа! Доповнить перелік туристичних місць. Заохотить до відвідувань туриставми нашого міста!

    П.С. Тільки робити ЯКІСНО!!! Брати приклади з розвинених міст і зважати на їхні помилки.
  • Ann

    Якщо запланували, молодці, успіхів вам у цій справі. А людей питати думки, думаю, це зайве. Завжди знайдуться вічно невдоволені життям. Але я впевнена, це буде цікаво для більшості людей і багато хто цікавився б історією Старого міста.
  • Валентина Кырий

    Круто
  • Elena Vasileva

    Это  замечательно, если бы у нас появился такой объект,людям думаю  интересно узнать историю этого замка...

    Сепар Торонтуй reply Elena Vasileva

    Как тот замок выглядел никто не знает. И даже места где стоял не существует, его скушал гранитный карьер.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up