Сьогодні відзначають День пам’яті Голокосту. Унікальні фото з Вінниці

Сьогодні відзначають День пам’яті Голокосту. Унікальні фото з Вінниці

Він проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Центр історії Вінниці виклав унікальні фотографії з колекції Igor Lanovyi.

Відео дня

«Ймовірно, вони зроблені у серпні 1941-го року на Калічанському ринку (нині площа Юрія Гагаріна). На звороті світлин підпис "Недільний базар. Вінниця". Унікальність фото у тому, що в об'єктив камери потрапили жінки у нарукавних пов'язках із зірками Давида: окупаційна влада зобов'язала усіх міських євреїв носити такі "розпізнавальні знаки".

Орієнтовно через місяць, в період з 15 до 20 вересня 1941 року, айнзацгрупа С та допоміжні поліційні підрозділи здійснили першу масову акцію супроти євреїв Вінниці. Так, лише 19 вересня в районі П'ятничанського лісу було розстріляно близько 9 тис. мирних жителів», - повідомляють на сторінці «Центр історії Вінниці».

У 2018 році ці світлини будуть використані для інформаційного двомовного стенду біля Меморіалу пам'яті жертв Голокосту у Вінниці (вул. Максимовича, вул. Толбухіна).

Варто зазначити, офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйони на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олексій

    Голокост — 3,6 мільйони, а всі про нього знають в т.ч. і у Європі. Ще б так Голодомор активно поминали  із 10,06 млн втрат, де на порядок більше заморили людей, вже мовчу про голод повоєнний та втрати у війні. Суть у тому, що євреї дбають одне за одного, а у нас — аби у сусіда гірше було.

    Вася reply Олексій

    1990-2003 года были тяжелыми
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up