Сотнику УНР поставили пам’ятну дошку за 70 тисяч гривень

Сотнику УНР поставили пам’ятну дошку за 70 тисяч гривень
  • Сьогодні, 6 грудня 2017 року, у Вінниці з’явилась пам’ятна дошка Семену Якерсону.
  • Українець єврейського походження був сотником армії УНР, загинув у Празькому гетто.
  • Зініціював встановлення пам’ятної дошки київський благодійний фонд “Героїка”.

Меморіал патріоту України розмістили на стіні Вінницького торговельно- економічного інституту, на перехресті вулиць Соборної та Шиповича.

Зовсім нещодавно було віднайдено архівні відомості, у яких зазначалось про місце проживання військового. Він разом із мамою жив у Вінниці на вулиці Соколова, 3 (нині Шиповича). Це 50 метрів униз від встановленної сьогодні меморіальної дошки.

Відео дня

 — Все колись відкривається: або сьогодні, або вчора, або завтра,  — каже заступник начальника управління у департаменті соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Максим Студілко. — За підтримки Міністерства молоді та спорту України ми проводимо такі заходи, які сприяють підняттю національно-патріотичного духу вінничан. Саме тому з нагоди святкування Дня Збройних Сил України ми відкрили сьогодні цю табличку. Тут є представники з понад половини областей України. Наша земля багата героями, одним із них був Якобсон.

Замовили меморіальну дошку у Володимира Овраха та синів. Окрім надпису українською є також слова на ідиші. Загалом витратили 70 тис. гривень.

 — Семен Яккерсон вінничанин із російськомовної родини єврейського походження, офіцер Армії УНР, - розповідає історик Олександр Федоришин. — Адресу ми не знали, але завдяки оперативності працівників архіву знайшли. Це тільки початок, адже я сподіваюсь. що ми все ж таки створимо музей Вінниці як тимчасової столиці часів Української народної республіки. Ми це анонсували ще на Покрови. Ім’я Якерсона одне з першочергових. І дуже дивно, що він, молодий хлопець єврейського походження, на той час досягнув такого успіху у військовій справі. Чин офіцера  — це на сучасний лад щось посереднє між капітаном та майором. Тобто досить високе звання. А це означає, що українська республіка давала можливість до національного діалогу.

На відкритті були присутні мер Сергій Моргунов та інші міські чиновники.

За словами Олександра, поняття політичної нації виключає поняття національності як такої. А Семен Якерсон був українцем за покликом душі.

Як зазначили представники влади та громадські активісти, протягом 2018 та 2019 років будуть проводити чимало заходів із поновлення історичної пам’яті міста.

Цей матеріал було підготовлено в рамках програми міжредакційних обмінів за підтримки національного фонду на підтримку демократії NED.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Віталя

    70 тисяч грн? Забагато! Скоро ставитимуть дошки дідьку лисому,аби лише розпиляти бюджетні гроші
  • Anonymous

    Шановні "історики",поясніть,чому "вояки" на останньому фото тримають "гвинтівки" на ЛІВОМУ плечі?
  • Anonymous

    "Це 50 метрів униз від встановленної сьогодні меморіальної дошки."

    То якого .УЯ ви не встановили дошку САМЕ ТАМ? Навіщо запаскудили стіну книгарні?
  • Anonymous

    "жив у Вінниці на вулиці Соколова, 3 (нині Шиповича)"

    Що Соколов,що Шипович-все невідомі особи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up