Більше «не бурса». Які плюси та мінуси має профтехосвіта у Вінниці

Більше «не бурса». Які плюси та мінуси має профтехосвіта у Вінниці
Оксана Корольова (зліва) навчається на кравця в училищі сфери послуг. Дівчина хоче піти й у виш, щоб потім займатися моделюванням одягу
  • Великі компанії відкривають у нас свої заводи та представництва. А робітників, яких готують в профтехучилищах, — на всіх не вистачає.
  • При цьому, про училища, де готують цих працівників, досі кажуть, що це «бурса, для тих, хто завалив ЗНО».
  • Але правда така, що найбільше безробітних у Вінниці саме з вищою освітою

Існує стереотип, що піти навчатися в ПТУ — це ганебно та ознака слабкого розуму. Але, для прикладу, студенти вищого професійного училища сфери послуг (екс-училища №19) мають пропозиції на працевлаштування вже після випуску.

При цьому, в центрі зайнятості кажуть про велике значення училищ. Фахівців робітничих професій дійсно не вистачає, тоді як близько 80% від усіх зареєстрованих безробітних у Вінниці саме з вищою освітою.

Хоча є й певні недоліки профтехосвіти у Вінниці: їх утримують з міського бюджету, але влада не має впливу на училища, адже це не комунальна власність. Таким чином, не завжди вдається навчати тих фахівців, на які є в попит у місті.

Відео дня

Одразу на роботу

На території Вінниці діє дев’ять профтехучилищ, в яких зараз вчаться 5005 студентів. Напрямки різноманітні: кухарі, кондитери, слюсарі, муляри, штукатури, ювеліри, автомеханіки, туристичні агенти, фахівці зі сфери обслуговування та інші.

Журналіст побував у вінницькому вищому професійному училищі сфери послуг. У аудиторії, де вчать перукарів, дуже людно та шумно. Замість парт та дошки — стільці, столи з дзеркалами та повний набір приладдя як у перукарні.

Майстер виробничого навчання Аліна Тарапата розказала, що таких у них є три зали. А фахівців «розбирають» одразу після випуску.

— Зараз пара у першокурсників, які вчаться робити жіночі та чоловічі зачіски. Потім у них буде практика у вінницьких перукарнях. Підприємці приходять одразу після випуску та пропонують молодим фахівцям роботу. Деякі випускники відкривають власні перукарні та просять учнів на практику, — сказала пані Аліна.

Її студентка Альона Олексюк пішла в училище за власним бажанням.

— Хотіла стати перукарем. На цьому я зможу досягти успіху. Тим паче, тут добре навчають та слідкують за трендами моди.

Крім того, в цьому училищі діє навчально-практичний центр, де вчать кравців-закрійників. Велика аудиторія обладнана машинами для шиття, столами для прасування та іншими приладами.

Майстриня виробничого навчання Оксана Торгаєва сказала, що цій техніці трохи більше року.

— На початку 2017 року в нашому училищі відкрили центр підготовки кравців, на що держава виділила гроші. Така техніка, мабуть, є не у кожному підприємстві. Зі студентами пошили халати, штани, блузи, маємо масові замовлення від городян. Усі наші випускниці влаштовуються за фахом на підприємства міста або відкривають власну справу.

Її студентка Оксана Корольова не жаліє, що пішла навчатися в ПТУ.

— Мені подобається професія кравця. Після закінчення навчання в училищі, хочу піти у виш: здобути кращу кваліфікацію в цій справі та стати дизайнером одягу, — сказала дівчина.

Голова учнівського самоврядування Артем Іванішін розказав, що не варто нав’язувати їхньому училищу стереотип «бурса».

— Це не про нас. У моєму училищі гарні ремонти, привітні викладачі, є можливість поїхати на практику в Болгарію, Польщу. Багато контактів з підприємствами Вінниці. Хоча я ще на другому курсі, але у вільний від навчання час працюю туристичним агентом, — розказав Артем.

Дефіцит робітників

Очільниця професійного училища №19 Лариса Ворона навіть трохи ображається, коли під час розмови кажемо про стереотип «ПТУ є бурсою».

— Ну яка ми бурса? Сьогодні профтехучилища — це пристойні заклади з гарною матеріально-технічною базою. Штамп, що це «бурса, де навчають на техніці 40-х років», є застарілим, — сказала пані Лариса.

Вона розповіла, що училище щороку має 902 учні, які вчаться від одного до трьох років.

— Під час навчання студенти не тільки опановують теорію, а й практику в своїй майбутній професії. Наш заклад має домовленості з підприємствами міста, які забирають студентів на практику — від невеликих кафе до потужних заводів. Роботодавці приходять до нас, забирають випускників та кажуть, що ще потрібні, адже дефіцит кадрів!

Схожі речі кажуть і в Правобережному центрі зайнятості.

— У Вінниці відкрили потужне підприємство «Електричні системи». Під Немировом діє завод «Фуджикура». Незабаром у Вінниці почне працювати завод з виробництва холодильного обладнання «Green Cool». Усі ці підприємства мають потребу в робітничих кадрах, — сказала директорка центру зайнятості Світлана Кривенко. — Не вистачає продавців, кухарів, швачок, автослюсарів, електриків, зварників, токарів. Таких фахівців на обліку в центрі зайнятості просто немає! Середня заробітна плата за фахівцями робітничих професій — 5200 гривень і є тенденція до зростання. Тоді як на обліку до 80% від загальної кількості людей мають вищу освіту, які просто не можуть знайти роботу за фахом.

Про недоліки

Про велике значення ПТУ для Вінниці кажуть й у департаменті освіти міськради. Його очільниця Оксана Яценко розказала, що місту наразі потрібні кваліфіковані робітники.

Для їх підготовки утворюють навчально-практичні центри, на кшталт того, який діє в училищі №19 місце, де за кошти держави та підприємців запускають виробничі потужності. Таким чином, студенти мають змогу навчатися на техніці, яка схожа на ту, що використовується на їх майбутньому робочому місці. .

— У профтехучилищі №7 відкрили навчально-практичний будівельний центр «Снєжка». В училищі №5 створено центр підготовки робітників професії «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування» коштом державного бюджету, німецького фонду Едварда Щока та міської ради. У 2018 році на базі училища №1 планується відкрити ще один навчально-практичний центр, на що із держбюджету виділено 2,5 мільйона гривень, — казала Яценко.

Крім того, вона розказала й щодо недоліків сучасної системи ПТУ. Міська влада сплачує більшу частину грошей на утримання професійних училищ, але не може на них впливати. Таким чином, місто не може відкривати потрібні для вінницьких підприємств курси підготовки.

— У 2016 році місто дало 99 мільйонів гривень на фінансування техучилищ. У 2017 місто — 112,3 мільйона гривень, субвенція від держави — 13 мільйонів гривень. На 2018 рік заплановано виділити з міського бюджету 130 мільйонів гривень, а з держбюджету — 15 мільйонів гривень. Ці кошти йдуть на зарплату вчителям, харчування учнів, поточне утримання, комунальні послуги, стипендії учням.

Питаємо, чи оцінювали ефективність використання цих коштів та чи є загроза скорочення вінницьких училищ?

— Оскільки професійно-технічні училища міста перебувають у державній власності, міська рада не може приймати жодних рішень щодо їх функціонування. Про певний вплив та оцінку ефективності їх діяльності ми зможемо говорити тоді, коли училища перейдуть у комунальну власність міста, — відповіла директорка департаменту освіти Оксана Яценко.

Професійно-технічна освіта в ЄС

За даними аналітиків ГО «Український центр європейської політики», Міністерство освіти та науки планує запустити реформу профтехосвіти. Її концепція зараз знаходиться на внутрішньому обговоренні у міністерстві. Але відомо, що в Україні ПТУ будуть міняти за німецькою моделлю «дуальної» освіти.

У спрощеному вигляді, це взаємодія освітньої сфери та бізнесу. Близько 70-80% від загального часу навчання проходить на виробництві: 3-4 дні на тиждень учень навчається на підприємстві, і 1-2 дні у навчальному закладі.

Теорія відповідає практичним заняттям і регулюються відповідним законодавством. При цьому наповнення навчальної програми є досить гнучким, і роботодавець має можливість вносити до неї зміни, адаптуючи її до потреб конкретної компанії.

Основні витрати несе підприємство, яке сплачує винагороду учню, компенсує витрати на вчителя. Держава може стимулювати підготовку фахівців за пріоритетними спеціальностями, сплачуючи за це підприємствам різні види державних субсидій.

Щоб уникнути маніпуляцій з боку навчальних закладів та підприємств, підсумковий контроль знань учнів здійснюється комісіями торгово-промислових палат.  Завдяки цій системі ⅔ випускників німецьких шкіл йдуть вчитися саме в училища.

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Metalka

    як інкубаторні всі в формі
  • Задунайский Торонтуй

    А какое училище было...
  • Жора

    На конфетную фабрику Рошен работать  уборщиком без высшего образования не берут....

    Женя Иванов reply Жора

    ща уже на поРошен никто идти работать не хочет...обьявления о вакансиях на столбах висят...ахах...уже все знают какое там рабство
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up