Чи реально вступити «на бюджет» у вінницькі виші

Чи реально вступити «на бюджет» у вінницькі виші
  • Чи обов’язково здати ЗНО на відмінно, щоб вступити в університет на бюджетне місце? Виявляється, що не завжди. На деякі напрямки достатньо й 130 балів і навіть 115.
  • Ми проаналізували результати вступної компанії і з’ясували, які прохідні бали були на бюджетні місця на всі спеціальності у вінницькі університети.
  • Сподіваємося, що ця інформація буде корисною для тих, хто збирається вступати у наступному році.

Цьогорічна вступна кампанія добряче попсували нерви вступникам, їх батькам та прийомним комісіям.  До останнього дня перед оголошенням результатів ніхто не знав, скільки ж бюджетних місць буде на ту чи іншу спеціальність. Міністерство освіти і науки України офіційно повідомило вищим навчальним закладам тільки максимальні та мінімальні обсяги державного замовлення за спеціальностями. Реальну кількість місць Міністерство оприлюднило лише 1 серпня. На окремі спеціальності ця кількість відрізнялася від доведених навчальним закладам мінімальних обсягів державного замовлення. Деякі спеціальності в процесі вступної кампанії 31 липня 2017 року самостійно були переведені ДП «Інфоресурс» на небюджетну у всіх навчальних закладах. Тобто, вступники, подаючи документи, бачили мінімальну кількість місць і розраховували на них. У результаті, на ці спеціальності не дали жодного державного місця.

Та й на ті, що дали, крім вступників на загальних засадах, претендували абітурієнти, що проходили за квотою1 (10% від держзамовлення – для сиріт; тих, хто через стан здоров’я не може здавати ЗНО і учасників бойових дій). Зокрема, у медичному університеті на спеціальність «Педіатрія» (мінімальний прохідний бал 172) вступив абітурієнт за квотою 1 зі 113 балами. У Донецькому університеті на факультет «Міжнародні відносини», де найнижчий прохідний бал 191, за квотою «пройшли» 115 балів. Багато «квотників» і в педагогічному університеті, найнижчий бал серед них на майбутнього вчителя початкових класів - 121 бал. У аграрному найнижчий бал у вступника за квотою на спеціальність «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» -114,546. У технічному - на денну форму навчання немає жодного студента за квотою 1.

У технічному - бум «комп’ютерників»

У Вінницькому технічному національному університеті найпопулярніший факультет - ФІТКІ «Факультет інформаційних технологій та комп'ютерної інженерії». Більше двох тисяч заяв загалом подали абітурієнти на спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», «Комп'ютерні науки», «Кібербезпека», «Комп’ютерна інженерія». На ці чотири спеціальності виділили 126 бюджетних місць. Мінімальні прохідні бали на ці спеціальності - від 169 на «Комп’ютерну інженерію» до 180 на «Інженерію програмного забезпечення». Далі за кількістю поданих документів у технічному вузі «Менеджмент» (406 заяв, 7 місць, мінімальний бал 180). Найменше абітурієнтів захотіли навчатися на спеціальності «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» та «Матеріалознавство». На кожну подали по 21 заяві. Найменший прохідний бал на спеціальність «Прикладна механіка» - 124.

Відео дня

Психологи - у педагогічний

У педагогічному університеті найбільше заяв подали на спеціальності «Психологія» (640 заяв, 6 місць, мінімальний бал 173,7), «Історія» (361 заява, 33 місця, мінімальний бал 172,9), «Початкова освіта» (351 заява, 29 місць, мінімальний бал 158,6), «Дошкільна освіта» (347 заяв, 23 місця, мінімальний бал 154)

Найменше бажаючих – на спеціальність «Музичне мистецтво». Усього 11. І практично усі стали студентами. Принаймні, 9 будуть вчитися у цьому університеті. Конкуренція на цю спеціальність була невисокою, як і прохідний бал - 130. Найпростіше у педагогічному було вступити на «Трудове навчання». Для цього достатньо було всього 123 бали.  

Хочуть в юристи, а не в садівники

У аграрному університеті найбільше абітурієнтів хотіли здобути спеціальність «Право», «Готельно-ресторанна справа», «Туризм», «Менеджмент» та «Екологія». Хоча на ці спеціальності виділили всього 15 місць. Мінімальний прохідний бал на «Екологію» - 157, на «Право» 182 бали. Найменше бажаючих було пов’язати свої життя з садівництвом та виноградарством і захистом рослин. Заяви на ці спеціальності подали відповідно 50 та 48 осіб. Аби вступити, потрібно було набрати більше 139 балів. Хоча було тільки два бюджетних місця. Найнижчий прохідний бал у цьому університеті на «Агроінженерію» -  аби стати студентом, достатньо було набрати 113 балів. Подали на цю спеціальність 138 заяв, 49 абітурієнтів стали студентами.

У ДонНУ фізики не йдуть

У Донецькому університеті багато спеціальностей перетинаються з іншими універами Вінниці. Тут, як і в аграрному, вивчають «Право». І це одна з найпопулярніших спеціальностей. На неї подали заяви 615 вступників, 33 з них стали студентами “бюджетниками”. Мінімальний прохідний бал - 180. Також тут є спеціальність «Журналістика», як і в педагогічному університеті. Аби стати студентом, тут потрібно було набрати більше 185 балів. Бюджетних місць - усього 5. Великий конкурс був і на факультет іноземних мов (англійська мова і переклад). Студентами хотіли бути більше півтисячі людей, а студентами стали 19 (прохідний бал 187). Найменше в ДонНУ хочуть вивчати фізику та астрономію. Усього на цю спеціальність подали 13 заяв. Мінімальний прохідний бал - 112.

Стоматологія рулить

У медичний університет традиційно подали найбільше заяв - більше 9 тисяч. Найвищий прохідний бал у цьому вузі побив рекорди усіх університетів. 196,8 бала - такий мав бути мінімальний бал аби пройти на бюджетне місце на “Стоматологію”. На цю спеціальність подали 1441 заяву, і тільки 9 абітурієнтів стали студентами-бюджетниками. Високий прохідний бал і на «Фармацію»  - майже 194. Трохи менший на «Медицину» і «Медичну психологію». Відповідно, 179 і 177. На «Педіатрію» прохідний бал 172.

*примітка. В дужках вказано мінімальний бал вступників, які пройшли на місця держзамовлення по квоті1.

За данними з  vstup.info (Інформаційна система Конкурс) та наказів про зарахування, розміщених на сайтах вузів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Гість

    Поступайте в ДонНУ. Точно не пожалкуєте.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up