«По 50 дітей в одній групі». Половина дитсадка на Пархоменка розвалюється

«По 50 дітей в одній групі». Половина дитсадка на Пархоменка розвалюється
Садочок №16 всередині і ззовні. У дитячих кімнатах не залишилося місця для гри. Групи об'єднали, бо у корпусі довоєнної побудови тріщать стіни
  • Терпіть або забирайте дітей, – сказали батькам чиновники.
  • У старому корпусі дитсадка №16, що біля залізничного вокзалу, потріскали стіни, через це звідти вихованців перевели в новий корпус.
  • Зараз у шістьох приміщеннях тісняться удвоє більше дітей, ніж мало би бути.
  • Батьки обурені, що підлатаний минулого року заклад знову під загрозою обвалу.

Про загрозу обвалу в дитсадку №16 дізналися з соціальних мереж. Батько дитини, яка відвідує цей заклад, написав, що дошкільнят із аварійного корпуса перевели у новішу половину садочка, і зараз в одній групі тісняться мало не по 50 дітей.

«Це – не окупований Донецьк і не прифронтова Попасна, це – шоколадна Вінниця, ДНЗ №16 (вул. Пархоменка), – підписав фото кімнати з густо розставленими столиками і ліжечками батько Сергій Бондарчук. – Один з двох корпусів дитячого садочка раптово закрили у зв’язку з загрозою обвалу даху (на який, до речі, ВМР у минулому році виділяла кошти). Усіх дітей зігнали в один корпус. У групі, де моя дитина, зараз близько 50 дітей!..».

Дошкільний навчальний заклад №16 колись був відомчим, а тепер муніципальний. Складається із двох корпусів. Другий звели у 1982 році, а перший побудували ще в 36-му.

Відео дня

– Старий корпус давно був із тріщинами у стінах, і торік його укріплювали. Зараз тріщини ще більші. Це калинівські вибухи «допомогли», – говорить мама хлопчика, який ходить у садок №16.  

– Калинівка тут ні до чого, – каже інша мама. – Старезна будівля давно просила реконструкції. Але в нас, поки само не почне падати, нічого не роблять. Тільки латають як-небудь…

 

Садок №16 розрахований на 12 груп, а це приблизно 360 дітей. Половина вихованців їли, спали, займалися і гралися в старому корпусі до минулого тижня. Зараз усіх розмістили на новій половині садка, розрахованій на 180 дітей.

Чому так сталося та скільки малятам доведеться співмешкати у тисняві? За словами начальника відділу дошкільної освіти і обліку дітей департаменту міськвиконкому Лесі Гарник, дітей мусили терміново об’єднати в шістьох групах, бо дощі спричинили просідання фундаменту. Чиновниця переконує, що руйнація продовжується не тому, що торік тут ремонтували погано.  

– У минулому році провели обстеження і прийняли рішення про укріплення фундаменту, аби тріщини не більшали, – говорить вона. – Але дощі ідуть, підмивають знову фундамент, і уже в іншому місці утворилися тріщини. Для безпечності перебування дітей у закладі прийняли рішення терміново перевести їх в інші групи. Іншого варіанту не можна придумати, крім того, що ось таким чином розмістити дітей. Їх не по 50 в одному приміщенні, а по 15-20. Одна група, наприклад, у груповій кімнаті, а друга – у спальні. Кожна зі своїми вихователями.

Що треба потерпіти і дітям, і батькам, говорила Леся Гарник на батьківських зборах у садку в понеділок ввечері. Вона попросила батьків переводити дітей в інші садки або записуватися у новозбудований на вулиці Шимка, який запрацює у грудні цього року.

– Ми хотіли б тут залишитися, – говорить мама Іллі. – Живемо поруч, тому в цей садок ходити нам зручно, і нічого міняти не хочеться 

На місці аварійного корпуса садочка на Пархоменка, як вирішили в міськраді, будуть зводити новий. Уже підготували документацію і внесли пропозицію в бюджет-2018.

– Рішення стару будівлю знести і на її місці побудувати нову, сучасну, з подальшим ремонтом нового корпуса, прийняли ще до цієї ситуації. Ми хотіли дітей перевести у заклад на Шимка. Але, враховуючи форс-мажорність ситуації, - каже про нові тріщини Леся Гарник, – перебування дітей у групах старого корпуса стало небезпечним. Зараз будемо переводити дітей у інші заклади міста, за бажанням їхніх батьків.

 

– Ситуація не подобається зовсім. Переводити дитину в інший садок не хочу, – каже мама вихованки садочка №16

Діткам 16-го садка, які живуть в інших мікрорайонах міста, пропонують перевід у заклад за місцем проживання. Обіцяють влаштувати усіх бажаючих. Але більшість вихованців, як говорить Леся Гарник, направлять у садок на Шимка в кінці року.

– Там багатоповерхівки поруч і достатньо своїх дітей, куди там ще наші? – не вірили в гарантований перевід батьки на зборах.

– Першочергово будемо влаштовувати дітей з 16-го закладу, – сказала Леся Гарник.

– А можна усією групою перейти? – питали одні батьки.

– А можна разом з вихователями? – гукали другі.

– Той садочок не укомплектований ні дітьми, ні персоналом, – сказала представниця департаменту освіти у відповідь. – Влаштуємо усіх бажаючих.    

Валити і будувати будуть поруч дитячих спалень

Будувати новий корпус садочка №16 запланували навесні. Але новіша частина будівлі буде працювати далі. Яким чином огородять дітей від будівельного шуму та пилу? У чиновників така відповідь: поставлять високу загорожу і закриють доступ до будмайданчика.  

– Є чотири входи в садок зі сторони залізничного вокзалу, – говорить директорка закладу.

– Будинки як будують у нових мікрорайонах? Буквально за 10 метрів через загорожу, – каже начальниця відділу дошкільної освіти.  

А чи не можна влаштувати усіх дітей садка у інші заклади міста? Якщо цього захочуть батьки, то чи знайдуться місця? На ці питання журналісту сказали, що садок на Шимка може повністю задовольнити потреби 16-го й більше. Уже прорахували таку імовірність.

Але ті батьки, яких опитала журналіст після батьківських зборів, сказали: «Не хочемо переводити дитину в інший садок». Схоже, більшість сподівається, що забере свою дитину хтось інший.

– Переходити в інший садок не будемо. У нас підготовча група, тому дозволяють залишитися, – каже мама майбутнього "випускника" Максима

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Старуха Шапокляк

    Цей Сергій Бондарчук взагалі я бачу весь час висовується.

    То за бабушек теплицьких, щоб вони возили свої кравчучки на поїзді в Вінницю, то за газконтору, то за горіхи, а це вже і за садочок. Невже в депутати скоро висунеться?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up