Помаранчеві «школярі»: потрібні на переходах чи ні?

Помаранчеві «школярі»: потрібні на переходах чи ні?
Пластикові макети «чергують» біля переходів на Замості та Вишеньці. У планах мерії поставити ще 33 таких макети поряд зі школами
  • Цієї весни біля пішохідних переходів з’явилися макети школярів.
  • За думкою міських чиновників, фігури підвищать безпеку біля закладів освіти.
  • Водії та пішоходи розказали, що макети привертають до себе увагу. А чи дійсно вони зменшили кількість аварій та швидкість машин на пішохідних переходах?

Перші дві фігурки з’явилися на оновленому проспекті Космонавтів у квітні цього року. За задумом мерії, їхня головна функція в тому, щоб машини гальмували перед пішохідними переходами.

Увагу ці школярі привернули і неабияку: водії та перехожі зупинялися, щоб сфотографуватися з «помаранчевими Яниками» (в обличчях школярів знайшли схожі риси з лицем екс-президента Януковича — авт.).

Корисне посилання

Актуальні ціни на ВИС у Вінниці на Automoto.ua.

Зараз по місту вже є 14 «школярів» — по одній-дві фігури біля шкіл на Вишеньці та Замості (№4, 5, 6, 31, 34, 35), два макети на переходах біля Лісопарку та Космонавтів.  Проте їх ряди несуть «втрати»: вандали розбили дві фігури, а ще один макет виламали з місця.

Відео дня

«З міського бюджету не витрачалися кошти на ремонт фігур, оскільки встановлення виконувалися за гарантійними зобов’язаннями виробника», — йдеться у відповіді на запит.

Вартість однієї такої фігурки — 6 892 гривні. За всі 14 фігур — 96 488 гривень з міського бюджету. А ще у планах поставити 33 «школяра». І це є орієнтовною кількістю, яка може або збільшитися, або зменшитися. Тобто, витратити доведеться ще 227 436 гривень.

Для прикладу, цих коштів вистачить на подарункові набори 2,5 тисячі першачків, які дарувала мерія школярам на 1 вересня.

Приковує погляд

Отже, «школярів» облаштували, щоб було безпечніше на переходах. Ми розпитали у пішоходів, чи стало простіше переходити дорогу? Наприклад, для вінничанки Олени, це гарний орієнтир.

— Спочатку я думала, що це реальна дитина стоїть перед переходом. Здалеку дуже схоже на живу людину. Орієнтуюся по «школяреві», де мені перейти дорогу і дітям показую, — каже Олена.

Вінничанин Антон має думку, що це не «школярі» зупиняють машину, а «лежачі поліцейські».

— Яскравість та колір сприяє тому, щоб макети помічали. Проте, мені здається, водії гальмують перед зеброю саме через «лежачі поліцейські»: ніхто з них не хоче побити свою машину. А школярі є тільки додатковою мірою безпеки, — сказав юнак.

А от вінничанку Анастасію вартість «школярика» дуже здивувала.

— Місто стає гарніше завдяки таким дрібницям. Особливо подобається діткам, які поряд зі школярами фотографуються.

— А ви знаєте, що цей «школярик» коштує майже сім тисяч гривень? — питає журналіст.

— О, Боже. Триста доларів. Але все-таки це потрібно, навіть за таку ціну. Хоча можна було б підшукати і дешевші, — відповіла Анастасія.

Гарний дорожній знак

Поспілкувалися про доцільність використання «школярів» й з водіями, що були на паркінгу біля проспекту Космонавтів.

— Вони кидаються в очі. Хочеш чи не хочеш, а обов'язково побачиш. Фігури добре видно навіть уночі. Пригальмовую, звісно. Вважаю, що їх доцільно облаштовувати там, де є школи та дитсадочки, — каже водійка Світлана.

Таксист Юрій впевнений, що на безпеці економити не варто.

— Звісно, як водій я зупиняюсь перед пішохідним переходом. Ці школярики є гарним дорожнім «знаком». Їх добре видно, вони примітні. На безпеці економити не потрібно. Навіть якщо вони коштують близько семи тисяч гривень за одну штуку, — каже чоловік.

А водії Роман та Андрій мали різні думки щодо необхідності цих макетів.

— Звісно, що зупиняюсь, бо попереду «зебра». Тільки фарба швидко вигорає на сонці. Але й школяр приковує погляд, — каже Роман.

— Раніше дивувався дуже, звертав постійно увагу. А зараз вже «приїлося», просто знаю, що це штучне. Якби він вночі ще світився, то було б краще, — відповідає Андрій.

Зліва — Роман. А чоловік з правого боку — Андрій

Розказуємо водіям, що ці фігурки коштують приблизно сім тисяч гривень. І вони на це відповіли:

— Якщо така велика ціна за цей пластик, то краще, щоб поставили більше лежачих поліцейських. Вони ефективніші, — каже Роман.

— Хоча це й дорогі фігури, але нехай будуть хоча б такі. Усе ж краще, ніж нічого, — відповідає Андрій.

Корисно чи зайві витрати?

Звернулися за коментарем до патрульної поліції Вінниці, щоб дізнатися — чи зменшилася аварійність на переходах, де були встановлені фігури «школярів».

— Важко сказати, чи стало менше аварій на ділянках доріг завдяки цим макетам, оскільки Управління патрульної поліції не займалося таким дослідженням. Ми не були ініціатором встановлення «школярів» біля пішохідних переходів. Це ідея міської влади. У свою чергу ми можемо вплинути на зміну дорожньої розмітки, встановлення світлофорів та інші методи регулювання руху, — відповіла речниця Управління патрульної поліції у Вінниці Тетяна Фіщук.

Запитали про користь від «чоловічків» у очільника департаменту комунального господарства Володимира Ніценка. Проте чиновник відповів, що вимірювати ефективність фігур — не в його компетенції.

— Ми їх встановлювали. Щодо ефективності, то зверніться до департаменту транспорту, цим мають вони займатися, — сказав Ніценко.

А директор департаменту транспорту Сергій Левченко відповів, що треба «надіслати запит».

— Ми його проаналізуємо та надамо вам відповідь, — коротко відповів пан Левченко.

Так і зробили. Запит надіслали в понеділок, 4 вересня. Тому в чиновників є п’ять днів, щоб надати відповідь на наші запитання та обгрунтувати необхідність використання макетів, які коштують по 6 892 гривні за одиницю.

ОНОВЛЕННЯ. Оцінку користі та ефективності пластикових макетів, що затребували в запиті, у мерії не вважають публічною інформацією. Про це нам повідомили у вівторок, 5 вересня.
«Інформація, яку просите надати, не відноситься до публічної інформації, а стосується роз’яснень щодо ефективність впровадження макетів «школярів» за вказаними у запиті адресами, — йдеться у відповіді на запит. — Враховуючи викладене, Ваш запит буде розглянуто у відповідності до положень Закону України «Про звернення громадян» та за результатами розгляду буде надана відповідь у строки, визначені вказаним Законом».

Ефективність від «школярів» — нульова

Віктор Перлов, громадський активіст, блогер

— У перші кілька днів на «школярів» звертали увагу та зменшували швидкість, щоб роздивитися, що це таке. Зараз до фігурок призвичаїлись. Дивують і місця розташування цих «школярів» — їх поставили біля шкіл, де вже переважно були «лежачі поліцейські», світлофори і гарне освітлення переходів, де, переважно, не спостерігалось проблем з аварійністю.

І це виглядає дещо абсурдно, адже є перелік ділянок з підвищеною аварійністю, сформований вінницькою патрульною поліцією (наприклад, перехрестя Київська/Стеценко, пішохідний перехід на кінцевій Келецької тощо), по яких згідно з законодавством необхідно першочергово проводити заходи з підвищення безпеки дорожнього руху.

На ці кошти можна було б зробити освітлення нерегульованих переходів на вулиці Андрія Первозванного: на перехрестях з проспектами Юності  та Космонавтів, 600-річчя, де дійсно існують проблеми з освітленням. Або нарешті поставити світлофор на переході біля Лісопарку.

Якщо розглядати макети як профілактику аварійності на дорозі, то ці фігурки виявилися лише дорогою «іграшкою». Чи впливають вони на аварійність та на зменшення швидкісного режиму? Маю думку, ні. Адже швидкість руху транспортного потоку на ділянках їх встановлення не зменшилася.

Єдиний плюс від цих «пластикових йолопів» — вони почали з'являтися на фото у людей з різних міст України, тому легко можна ідентифікувати, хто був у Вінниці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олена Вольська

    де можна придбати ?
  • Валерка

    Гостям міста подобається)))
  • Anonymous

    как по мне так не нужны. лучше бы за эти деньги ограждения пешеходные поставили. а то пешеход думает что идет типа по переходу а на самом деле +/- 30 метров
  • Олексій

    А що у нас блогери уже на правах експертів цитуються? Як на мене, найбільш вагомий «експерт», якого ви опитали, є водій таксі, серед них і могли б запитати, а не тіток перепиняти з яйцями з магазину.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up