«Раніше вчили інакше». Якою буде початкова школа з 1 вересня?

«Раніше вчили інакше». Якою буде початкова школа з 1 вересня?
Реформа шкільної освіти буде поступовою. З 2019 почнеться оновлення програми 2-го класу, а з 2027 року буде реформування 10-12 класів / Фото: архів «20хвилин»
  • З цієї осені починає діяти «Нова українська школа» — освітня програма для першокласників, в якій дітям будуть давати більше практики, аніж теорії.
  • До того ж, вони будуть займатися у класах з новою технікою та меблями. Навчання має бути цікавим для дітей — таке завдання №1 буде у вчителів. Що ще зміниться?

Шкільна реформа, яку затвердили ще в 2017-му, починає діяти з цієї осені. За нею з’являються нові принципи навчання та оновлення освітнього середовища — нові підручники, меблі та техніка. За бюджетні кошти, а не гроші батьків.

Дітям не ставитимуть оцінок та не будуть сварити за неправильні відповіді. Учителі перестають бути «головними» на уроці, а стають для дітей «напарниками». І можуть самостійно визначати, чого навчати, а чому ні.

Про головні зміни в початкових класах поговорили з директором міського департаменту освіти Оксаною Яценко.

Відео дня

Про нову програму

Що таке «Нова українська школа» простими словами?

— Восени минулого року був прийнятий новий закон «Про освіту». На його реалізацію дається п`ять років, але певні зміни відбудуться вже з 1 вересня 2018 року. Коротко, «Нова українська школа» — це школа, яка формуватиме в дітей не знання, а компетентності (практичні навички застосування вивченого).

У ній діятиме принцип: дитина, а не вчитель у центрі навчального процесу. Новий Державний стандарт початкової освіти передбачає розвиток не лише загального інтелекту, а й емоційного (вміння керувати емоціями, розуміти свої та емоції інших, вміння співпрацювати в команді тощо). А одне із знарядь, щоб досягти цього — нове освітнє середовище.

Компетентності - це навички, наскільки я розумію.

— Так, школярів навчатимуть застосувати теоретичні знання на практиці. Взагалі, їх десять: математична, вільне володіння державною мовою, знання іноземної мови, компетентність в науці та технологіях, екологічна, культурна, громадянська тощо. Ці навички діти будуть засвоювати протягом усього навчання, а не тільки в першому класі.

Що таке нове освітнє середовище?

— У класі мають бути створені нові робочі місця для дітей. Це одномісні парти-трансформери, які за бажанням можна пересувати, ставити разом, що буде корисно для роботи в командах.

Для класів закуплять мультимедійні дошки, проектори тощо. Ще одна новація – у класі створять сім умовних центрів (зон - авт.): відкриттів, новин, матеріалів, тематичних, тиші, зона вчителя та осередок спілкування. Вони будуть відкритими та позначатися речами: різного кольору доріжками, наявністю м'яких крісел тощо.

Стара система не вчила дітей, а «фарширувала» їх знаннями. Нова школа буде вчити застосовувати знання на практиці

Зміни в перших класах

Якщо порівнювати «НУШ» зі старою школою, то як зміниться навчання в першокласників?

— Кількість уроків залишилася незмінною: 23 години на тиждень, уроки в дітей триватимуть до 12-ої години. Тривалість уроків у першокласників становить, як і раніше, 35 хвилин. Початкова освіта відтепер має два цикли: 1-2 та 3-4 класи із відповідним підсумковим оцінюванням по завершенню кожного циклу навчання.

Нове – в умовах впровадження інтегрованого навчання навчальний час на окремі уроки протягом дня, з урахуванням перерв, може зменшуватись або збільшуватись (наприклад, частіше, але меншими за тривалістю робити перерви).

Передбачено розвантажувальний день – четвер, в який немає предметів, що важкі для сприйняття дитини: математика, мови інше. До того ж, вчитель буде проводити ранкові зустрічі з дітьми, під час яких обговорюватимуть, чим вони будуть займатися цього дня.

У дітей буде інтегроване навчання — кілька предметів об’єднуватимуть в один, щоб вивчити тему. Для прикладу, тема про Україну: учні рахують, скільки областей, розмальовують їх різними кольорами, говоритимуть про рослини, які ростуть на нашій землі, вивчають правильність написання слів за цією темою. Тобто, поєднується мова, математика, природознавство в один інтегрований предмет «Я досліджую світ».

А що не так було зі старою програмою?

— У Концепції «Нової української школи» є цікава відповідь на таке питання: метою старих програм було «заповнення» дітей знаннями так, щоб вони нагадували «фаршировану рибу» - ніби риба, але й не плаває. Насправді, ці знання не застосовувалися на практиці та з часом забувалися, тобто не були потрібними. Тому від старої школи залишається «кістяк», на який нанизується новий контент.

А чи готові працювати по-новому вчителі? Бо саме від них залежить успіх реформи

— Ми готувалися цілий рік. У Нову школу мають прийти вчителі з новим баченням. Протягом січня-березня міським методичним кабінетом були проведені тренінги, на яких вчителів навчали компетентнісному та інтегрованому підходу до навчання.

Також наші педагоги пройшли онлайн-курси на порталі EdEra, отримали сертифікати, які є обов’язковою умовою для роботи в перших класах Нової української школи.

Взагалі, пройшли перекваліфікацію 149 вчителів початкових класів, 38 заступників директорів школи І ступеня, 101 вчитель іноземної мови, 38 вчителів музики, 76 вчителів фізкультури, 4 вчителі образотворчого мистецтва.

У «НУШ» прописано, що вчитель має викладацьку свободу. Що це значить?

— Педагог має право змінювати навчальну програму – не на 100%, але вносити зміни, які вважає потрібними. Надається право обирати підручники, писати та використовувати авторські програми. Найголовніше те, що вчитель буде робити навчальний процес цікавим для дітей, щоб навчання стало яскравим та змістовним.

Нова техніка

Для облаштування 1-х класів виділили близько 12 мільйонів гривень. Чи встигнуть всі перші класи обладнати новою технікою до 1 вересня?

— Ці кошти спрямовані на закупівлю дидактичних матеріалів, комп'ютерного обладнання, меблів, мультимедійного контенту. На даний час заклади здійснюють закупівлі в ProZorro. Незабаром розпочнуться поставки обладнання.

За умовами договорів поставку буде здійснено протягом серпня-вересня. Чому так довго? Українські виробники не встигають забезпечити всі школи цим обладнанням. Але в наших планах, щоб до початку жовтня всі перші класи у Вінниці отримали необхідне.

У яких школах проходить утеплення та капітальні ремонти за кошти міста?

— Цього року закінчується термомодернізація в школах №5, 33 та гімназії №17. На кінець цього року ми отримаємо вже дев'ять шкіл з 36, які повністю пройшли термомодернізацію.

Крім того, закінчується термомодернізація дитсадків №4 та №17. Завершується будівництво багатофункціонального спортмайданчика в школі №9. Багато поточних ремонтів — дахи, санвузли, харчоблоки.

Отже, у перших класах не буде зборів коштів на потреби класу як і самих батьківських комітетів?

— Батьківські комітети – це залучення батьків до виховного процесу. Вони мають знати, чим займаються та як навчаються їх діти, організовувати екскурсії, для прикладу. А департамент освіти, як і МОН не може впливати на їх присутність чи відсутність. Це питання шкіл, яким надана автономія.

 

До першого класу підуть більше 5000 дітей

Директор департаменту освіти Оксана Яценко розповіла, що за даними, станом на 30 липня, у вінницьких школах буде 166 перших класів.

— У них будуть навчатися 5190 дітей. Якщо рахувати з приватними закладами, то це ще плюс п'ять класів та 67 школярів. Середня наповнюваність класів - 31 дитина. Це оперативна інформація, і вона ще буде змінюватися.

До того ж, цього року діє порядок зарахування дітей в школи за територіальною прив’язкою. Тобто, дитину можна записати в найближчу школу за місцем проживання. А у інший заклад — тільки якщо там будуть вільні місця. Потрібно було записати свою дитину до 31 травня. А що робити тим батькам, які не встигли записати свою дитину до школи?

— Якщо не встигли подати документи, а в закладі вже немає вільних місць, тоді школа і батьки подають заяву в департамент освіти. І ми вже шукаємо місце в школах, які є поруч з місцем проживання цих людей, — відповіла Яценко.

Читайте також:

Фото в матеріалі: архів «20хвилин», vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Знание - сила

    "Потрібно відібрати "розумних"" а останніх розстріляти. "Попрошенко-Вальцман" (по-суміцництву - президент України), ввів в збройні сили України нове привітання. "Слава Україні!" тепер буде не тільки у бандерівських ублюдків, а й в ВСУ, що говорить про легальне перетворення Збройних Сил України в банду.

    На фото три "щирих українця".

    Vladimir Sviridov reply Знание - сила

    вали в па-рашу или к бацьке там все гуд, яя!
  • Знание - сила

    Сегодняшняя ситуация в Украине, - результат канадских учебников напечатанных в Канаде бандеровской "дияспорой" в 90-м году.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up